zondag 7 december 2008

Citroenrijst met garnalen (Myanmar)

CITROENRIJST MET GARNALEN

Olifanten worden in Myanmar (vroeger Birma) als trekdieren gebruikt, vooral voor het trekken van moeilijk te hanteren gekapte bomen in de wouden. Birma / Myanmar bezit driekwart van alle taekwouden ter wereld. Ongeveer 70 procent van de Birmese bevolking werkt op het land en verbouwt voldoende rijst om in de eigen behoefte te voorzien en ook om als belangrijkste exportproduct te verkopen aan het buitenland.
“Citroengras of daun sereh kunt u bij de meeste toko’s kopen. Zowel vers als gedroogd citroengras moet van tevoren geweekt worden. U kunt eventueel dun geschilde citroenschil hiervoor in de plaats gebruiken”
Peter Stockton, Oxford, UK

500 g zilvervliesrijst
stuk citroengras (10 cm) of wat citroenschilletjes
4 sjalotten of 1 ui, geraspt
3 teentjes knoflook, uitgeperst
1½ theelepels kurkuma of ¼ theelepel saffraan
1 chilipeper, gesnipperd of 1 theelepel chilipoeder
100 g gepelde garnalen
3 eetlepels olie
1½ eetlepels vissaus* of 2 theelepels ansjovisessence
1 eetlepel citroen- of limoensap
3 eetlepels fijngehakte verse koriander of peterselie
zout

*Verkrijgbaar bij een toko.

Breng 700 ml water aan de kook, voeg de rijst n het citroengras of de citroenschilletjes toe en breng het geheel weer aan de kook. Zet de warmtebron zo laag mogelijk en laat de rijst zachtjes gaar koken in de afgedekte pan.
Stamp de sjalotten of ui, knoflook, kurkuma of saffraan, chilipeper en garnalen in een vijzel en roer de olie, vissaus of ansjovisessence en het citroensap erdoor.
Roer de gestampte ingrediënten door de rijst, voeg zou toe en laat het geheel ca. 5 minuten zachtjes doorwarmen. Schep de rijst regelmatig om.
Neem de pan van de warmtebron en laat de rijst enkele minuten afgedekt staan. Garneer met de koriander of peterselie.

4 personen

land : Myanmar
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Met liefde bereid : Recepten uit Afrika, Azië en Latijns-Amerika voor de Westerse keuken / Troth Wells

Geen opmerkingen: