woensdag 9 juni 2021

Soufflé de Frango (Portugal)

SOUFFLÉ DE FRANGO (KIPSOUFFLÉ)

1 kleine kip
1 grote ui
1 flinke wortel (waspeen)
een paar takjes selderie
peterselie
zilveruitjes
laurierblaadjes
verse koriander
4 eieren
1 eetlepel boter
1 eetlepel bloem
½ liter melk
nootmuskaat
peper
zout


Kook de kip met de borst naar beneden in een pan met water waaraan ook de ui, wortel, takjes selderie, peterselie, zilveruitjes, laurierblaadjes en koriander zijn toegevoegd. Zorg ervoor dat de kip helemaal onder water staat bij het koken. Doe er zout bij. Neem de kip uit de pan als het vlees gaar is en loslaat van de botten. Verwijder nu alle botten en botjes en snijd het kippenvlees in kleine stukken. Sla het wit van de eieren stijf. Verhit in een flinke pan voorzichtig een eetlepel boter (de boter mag niet bruin worden) en voeg hierbij een lepel bloem. Goed roeren en in scheutjes de melk erbij gieten. Voeg, als de melk kookt en wat gebonden is, de eierdooiers erbij en doe vervolgens ook de stukjes kip in de pan. Blijf goed roeren en kruid de kip met nootmuskaat, peper en zout. Neem de pan van het vuur en roer heel voorzichtig het stijf geslagen eiwit en het kipmengsel in de pan goed door elkaar. Verwarm de oven voor op 220°C. Beboter een soufflévorm en giet voorzichtig alles hierin. Bak de soufflé tot hij gaar en mooi goudbruin is.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Portugese keuken : 200 Verrukkelijke oorspronkelijke recepten / Márcia Zoladz

Empadão de Frango (Portugal)

EMPADÃO DE FRANGO (KIPPASTEI)

DEEG
1½ kilogram aardappelen
1 ei
1 eetlepel tarwebloem
100 gram boter of margarine
nootmuskaat
peper
zout

VULLING
1 kip
3 eetlepels olijfolie
2 uien
250 gram tomaten
3 hardgekookte eieren
½ bosje peterselie
1 ei
peper
zout


Maak een aardappeldeeg: schil de aardappelen en kook ze in water met wat zout. Pureer de aardappelen als ze gaar zijn. Klop een ei los en roer dit ei, samen met een eetlepel bloem en de boter door de aardappelpuree. Maak op smaak af met zout, peper en nootmuskaat. De puree flink kloppen zodat er een stevige, maar gladde massa ontstaat.
Snijd de kip in stukken en braad de stukken kip even aan in een paar eetlepels olijfolie, samen met een fijngehakte ui. Ontveld de tomaten, verwijder de harde stukjes, snijd ze in vieren en doe deze in de pan. Peper en zout toevoegen. Bak de stukken kip op een laag vuur tot al het vlees gaar is. Neem de stukken kip uit de pan, verwijder de botten en botjes en snijd het vlees in kleine stukken.
Beboter een springvorm en leg op de bodem en langs de rand een laag aardappeldeeg van ongeveer 3 centimeter dik (houd een deel van het deeg over voor bovenop). Snijd de hardgekookte eieren in plakken. Zeef de tomatensaus en voeg hieraan een half bosje fijngehakte peterselie toe. Leg nu op het aardappeldeeg afwisselend een laagje kippenvlees en plakjes ei. Giet er het gezeefde tomatensap met de peterselie over. Sluit de pastei met een laag aardappeldeeg en bestrijk de bovenkant met een losgeklopt ei. Bak de pastei in een voorverwarmde oven van 220°C tot hij gaar en goudbruin is.

4 personen

gebied : Portugal
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : De Portugese keuken : 200 Verrukkelijke oorspronkelijke recepten / Márcia Zoladz

Cock-a-Leekie (Schotland, Verenigd Koninkrijk)

COCK-A-LEEKIE (PREISOEP MET KIP)

750 gram soepbenen
1 bosje soepgroenten
3 uien
1 laurierblad
2 kruidnagelen
1 theelepel zwarte peperkorrels
zout
1 panklare kip (1 kilogram)
600 gram prei
30 gram boter
versgemalen witte peper
1 theelepel witte-wijnazijn
30 gram bladpeterselie


Spoel de botten af met koud water en doe ze met 1½ liter water in een grote pan. Was de soepgroenten, snijd ze grof en voeg ze aan de inhoud van de pan toe. Pel de uien en besteek er één met de kruidnagelen en het laurierblad. Doe de bestoken ui met de peperkorrels in de pan, voeg zout toe en breng op een laag vuur aan de kook. Schep het schuim af en laat de bouillon afgedekt op een matig vuur 1 uur koken.
Spoel de kip met koud water af en doe hem in de pan. Laat met het deksel op de pan nogmaals 1 uur op een matig vuur koken en keer de kip na circa 30 minuten.
Maak intussen de prei schoon, was de groente en snijd in dunne ringen. Hak de rest van de uien fijn. Neem de kip uit de pan, laat iets afkoelen, verwijder dan het vel, haal het vlees van de botten en snijd het klein.
Verhit de boter in een pan en fruit er de uien op een matig vuur glazig in. Voeg de prei toe en laat 3 minuten meebakken. Meng er het vlees van de kip door en schenk er de bouillon door een zeef bij. Breng op smaak met zout, peper en de wijnazijn. Breng aan de kook en laat op een matig vuur 10 minuten zachtjes koken.
Was de peterselie en schud de blaadjes droog. Pluk de blaadjes los, hak ze fijn en strooi ze voor het opdienen over de soep.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 260 kcal p.p.
bereidingstijd : 3 uur

land : Groot-Brittannië (Schotland)
gerechtsoort : soep

bron : Europese keukens / Cornelia Adam

Gevulde taco's met kerriekip

GEVULDE TACO’S MET KERRIEKIP

4 eetlepels kerriesaus met ananas (flesje, Calvé)
1½ eetlepel zure room
4 taco’s
1 eetlepel olie
1 teentje knoflook, uitgeperst
1 kleine ui, in ringen
200 gram kipfilet, in reepjes
zout
peper
2 theelepels kerriepoeder
1 winterwortel (150 gram), in hele dunne reepjes
2 bosuitjes, in dunne ringetjes
1 eetlepel Martini (wit)


Sausje roeren van kerriesaus en zure room. In oven taco’s verwarmen volgens gebruiksaanwijzing. In wok of braadpan olie verhitten en ui en knoflook 1 minuut roerbakken. Kip toevoegen en 3 minuten meebakken. Op smaak brengen met zout en peper. Kerriepoeder en winterwortel erdoor scheppen en 3 minuten roerbakken. Bosuitjes en Martini toevoegen en 1 minuut meebakken. Taco’s vullen met mengsel en over borden verdelen. Saus er apart bij serveren.

2 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair januari 1996

Romige preisoep met lente-uitjes en reepjes kipfilet

ROMIGE PREISOEP MET LENTE-UITJES EN REEPJES KIPFILET

25 gram boter of margarine
3 preien, in dunne ringen
4 lente-uitjes, in stukjes
400 gram kipfilet, in blokjes
1½ liter kippenbouillon (van tablet)
1 zakje aardappelpuree (Maggi, 70 gram)
½ deciliter crème fraîche
3 eetlepels fijngesneden peterselie


Boter verhitten en prei en lente-ui 2 minuten zachtjes bakken. Blokjes kip al omscheppend 3 minuten zachtjes meebakken. Kippenbouillon toevoegen en met deksel op pan 10 minuten zachtjes laten koken. Aardappelpureepoeder en crème fraîche erdoor kloppen. Soep nog 1 minuut zachtjes laten koken. Voor serveren met peterselie bestrooien.

4 personen

voedingswaarde : 455 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair juni 1996

Kip met kokos (Zuid-Afrika)

KIP MET KOKOS

100 gram kokos
1 grote ui (fijngehakt)
5 groene chilipepertjes
1½ eetlepel knoflook en verse gember (samen fijngewreven in een vijzel)
5 - 6 takjes munt
5 - 6takjes verse koriander
2 kilogram kip (in stukken)
2 kaneelstokjes
3 kardemoms
1 takje kerrieblad
4 eetlepels olie
4 eetlepels boter
zout


Laat de kokos weken in heet water en wrijf hem, samen met de pepertjes, munt, koriander, gember en knoflook, fijn tot een vloeibare pasta. Wrijf er de stukken kip mee in, bestrooi ze met zout en laat ze een uurtje marineren. Verhit olie en boter, voeg kaneel, kardemom en ui toe, en bak ze tot de ui goudbruin is geworden. Voeg dan de kip, de marinade en het kerrieblad toe en laat de kip op een middelhoog vuur gaar worden (30 minuten). Voeg tussentijds wat water toe als de saus dreigt aan te branden. Garneren met koriander en opdienen met tomaten chutney.

land : Zuid-Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Zuidafrikaans kookboek : Recepten uit de kleurrijkste keuken ter wereld

Stoofschotel met kip, pruimen en honing (Noord-Afrika)

STOOFSCHOTEL MET KIP, PRUIMEN EN HONING

1 in 8 stukken verdeelde kip van 1500 gram
1 schoongemaakte en kleingesneden ui
50 gram boter
1 theelepel kurkuma
mespuntje gemalen saffraan
1 pijpje kaneel
zout
peper
5 deciliter water
250 gram gedroogde en ontpitte pruimen
½ deciliter honing
1 eetlepel olijfolie
75 gram gepelde amandelen
1 eetlepel sesamzaadjes


Doe de stukken kip met de kleingesneden ui, de boter, de kurkuma, de saffraan, het pijpje kaneel, wat zout en peper en het water in een pan en breng alles aan de kook. Draai de hittebron laag, leg een deksel op de pan en laat de stukjes kip 45 minuten zachtjes sudderen tot ze gaar zijn. Voeg de pruimen toe en stoof alles nog 15 minuten. Voeg de honing toe en laat het gerecht zonder deksel op de pan nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
Verhit de olijfolie in een koekenpan en bak hierin de amandelen lichtbruin en knapperig. Rooster het sesamzaad in een niet ingevette koekenpan tot het knapperig is. Bestrooi het gerecht met de gebakken amandelen en het geroosterde sesamzaad.
Geef hierbij rijst of vers ongerezen brood en een salade.

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Heerlijke gerechten uit Noord-Afrika / red. Wiebe Andringa

Rhine Wine Cup

RHINE WINE CUP

6 centiliter brandy
3 centiliter curaçao
1 eetlepel grenadine
1 fles rijnwijn
1 kopje sodawater


Doe de ingrediënten in een grote mengbeker met gestampt ijs en roer goed. Serveer in punchglazen. Sinaasappelschijfjes of maraskijnkersen mogen als garnering worden gebruikt.

6 personen

gerechtsoort : punch

bron : Cocktails / Deltas

Pitcher Punch

PITCHER PUNCH

1½ kopje Gold label rum
1½ kopje ananassap
1½ kopje veenbessensap
1 kopje ananas, in blokjes gesneden


Doe de rum en het sap in een mengbeker en roer goed. Schenk het uit over ijsblokjes en stukjes ananas in wijnglazen.

8 personen

gerechtsoort : punch

bron : Cocktails / Deltas