donderdag 18 mei 2023

Scholfilet in zoet-zure saus

SCHOLFILET IN ZOET-ZURE SAUS

1 deciliter zonnebloemolie
1 ui, in dunne partjes
1 rode paprika, in stukjes
1 groene paprika, in stukjes
2 gemberbolletjes, fijngehakt
2 eetlepels azijn
2 eetlepels medium dry sherry
2 eetlepels suiker
3 eetlepels tarwebloem
peper
zout
500 gram scholfilet
2 eetlepels sojasaus
1 eetlepel maïzena


Verhit 2 eetlepels van de olie en bak de ui met de paprika al omscheppend 5 minuten. Voeg de gember, de azijn, de sherry, de suiker en 1 deciliter water toe en breng alles aan de kook. Laat de saus op een laag vuur zachtjes koken. Meng intussen de bloem met peper en zout naar smaak en wentel de scholfilets erdoor. Verhit de olie, klop de filets af en bak ze aan beide kanten mooi bruin. Roer de soja en de maïzena door elkaar en schenk het al roerende bij de saus.
Lekker met witte rijst en roergebakken broccoli.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : C1000 Weekmenu tot en met 24 mei 2003

Kip met rode currypasta en cashewnoten (Thailand)

KIP MET RODE CURRYPASTA EN CASHEWNOTEN

2 eetlepels olie
½ - 1 eetlepel rode currypasta
1 grote rode paprika, in dunne repen
600 gram kipfilet, in reepjes
3 teentjes knoflook, fijngesneden
2 eetlepels oestersaus
2 eetlepels vissaus
2 eetlepels bruine suiker
4 lente-uitjes, in stukjes
100 gram geroosterde ongezouten cashewnoten


In wok olie verhitten en currypasta, paprika, kip en knoflook hierin 3 minuten bakken. Oestersaus, vissaus en suiker toevoegen en 4 minuten op zacht vuur laten stoven (het gerecht gaat dan iets karamelliseren door de suiker). Lente-ui 2 minuten meebakken. Voor serveren cashewnoten erdoor scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Thailand
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair mei 1997, bijlage Thais koken

Aulivi Cunsati (Sicilië, Italië)

AULIVI CUNSATI (PITTIG GEKRUIDE OLIJVEN)

300 gram milde groene olijven op zout water
1 – 2 tenen knoflook, in dunne plakjes
1 kleine rode chilipeper, zaad verwijderd, fijngesneden
3½ eetlepel extra vergine olijfolie
1 eetlepel wijnazijn
2½ theelepel oregano, fijngehakt


Ontpit de olijven en keus ze licht met de muis van uw hand. Doe ze in een kom en voeg de overige ingrediënten toe. Schep alles goed om en laat de marinade enkele uren intrekken.
Deze olijven zijn in een goed afgesloten bak een week houdbaar in de koelkast.
Ter variatie kunt u de olijven bereiden in de stijl van Syracuse: voeg 1 eetlepel kappertjes, een handvol fijngehakte munt en 1 fijngesneden stengel bleekselderij toe.

4 personen

bereidings- / marineertijd : 15 minuten / enkele uren

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Sicilië (Uit eten in Italië) / Mariapaola Dèttore

Spinaziesalade met gerookte kip

SPINAZIESALADE MET GEROOKTE KIP

150 gram jonge spinazieblaadjes
250 gram gerookte kipfilet
zout
peper
1 rijpe avocado
4 eetlepels ongezouten hazelnoten

DRESSING
5 eetlepels zonnebloemolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 eetlepels Dijonmosterd


Was en droog de spinazieblaadjes. Verwijder harde stelen. Snijd de kipfilet in smalle repen. Maak de dressing klaar: roer de zonnebloemolie, azijn en mosterd door elkaar. Breng op smaak met een beetje zout en peper. Snijd de avocado in de lengte doormidden. Verwijder de pit.
Verdeel de spinazieblaadjes over de borden. Leg de kipfiletreepjes op de spinazie. Strooi hazelnoten over de salade. Snijd met behulp van een meloenbolletjessteker kleine balletjes uit de avocado. Leg de balletjes op de salade die wordt besprenkeld met de dressing. Dien de salade meteen op.

4 personen

voedingswaarde : 361 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschappen mei 2004