woensdag 8 juni 2022

Saté van gemarineerd & geroosterd buikspek (Azië)

SATÉ VAN GEMARINEERD & GEROOSTERD BUIKSPEK

1 peer
½ ui
2 teentjes knoflook
2 centimeter verse gemberwortel
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels bruine suiker

1 eetlepel sesamolie
3 eetlepels gochujang
1 lente-ui, in dunne ringen
500 gram buikspek zonder zwoerd (rechthoekig stuk van 5 x 10 centimeter), in plakken van 1 centimeter dik
paar slablaadjes, lollo verde of lollo rosso
1 groene chilipeper, in ringetjes
ssamjang (sojabonenpasta)


Doe de (hele) peer, ui, knoflook, gember, sojasaus, bruine suiker, sesamolie en gochujang in de blender of keukenmachine. Mix tot puree en meng in een kom met de lente ui en stukken buikspek. Laat afgedekt minimaal 30 minuten in de koelkast marineren.
Rooster op de barbecue of in een grillpan zonder olie of boter in 15 – 20 minuten krokant. Rijg eventueel aan metalen spiesen als je het op de barbecue gaat roosteren, zodat de plakjes niet door het rooster vallen.
Serveer in een slablad met groene peper en ssamjang erbij.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 345 kcal p.p.
voorbereidings- / marineer- / bereidingstijd : 15 / 30 / 20 minuten

gebied : Azië
gerechtsoort : borrelhapje

bron : Delicious. juli 2021, Special edition Azië

Udonnoedels met miso-gehakt (Japan)

UDONNOEDELS MET MISO-GEHAKT

450 gram udonnoedels
1 eetlepel chili-olie
3½ eetlepel zonnebloemolie
600 gram varkensgehakt
4 bosuitjes, witte gedeelte fijngesneden en het groen in schuine ringetjes
2 tenen knoflook, geperst
5 eetlepels (100 gram) donkere misopasta
5 eetlepels (65 gram) kimchi, kleingesneden + extra voor erbij
4 eieren


Kook de noedels beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en vang 250 milliliter van het kookwater op. Doe de noedels terug in de pan en schep ze om met het opgevangen kookwater en de chili-olie. Houd afgedekt warm.
Verhit intussen 3 eetlepels van de olie in een wok of grote koekenpan op hoog vuur. Bak hierin het gehakt rul in 7 minuten. Voeg het witte deel van de bosuitjes en knoflook toe en bak 2 minuten mee. Voeg de misopasta, 180 milliliter water en de kimchi toe. Schep om en laat in 4 minuten inkoken tot een saus. Bak intussen de spiegeleieren in de rest van de olie in een paar minuten tot het eiwit is gestold, maar de dooier nog vloeibaar is.
Schep de noedels in kommen. Schep vlak voor serveren het gehaktmengsel erover, leg op elke portie een spiegelei en bestrooi met de rest van de bosui.

4 personen

voedingswaarde : 898 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. juni 2021