woensdag 13 december 2023

Mexicaanse kaasfondue (Mexico)

MEXICAANSE KAASFONDUE

3 eetlepels jalapeñopepers uit een potje
1 knoflookteentje
2 deciliter droge witte wijn
600 gram geraspte belegen Goudse kaas
2 theelepels tacokruiden
1 eetlepel maïzena
1/8 liter crème fraîche
maïsbolletjes of stokbrood


Hak de pepers in stukjes. Wrijf een kaasfonduepan in met het gehalveerde knoflookteentje. Verwarm de wijn in de fonduepan tot hij gaat bruisen; roer de kaas en de tacokruiden door de wijn en blijf roeren tot de kaas is gesmolten (het mengsel mag niet koken). Leng de maïzena aan met 2 eetlepels koud water en roer het papje door de kaasfondue. Roer de pepers en de crème fraîche erdoor en warm alles nog even door.
Aan tafel: Serveer de fondue direct op een réchaud en geef er maïsbolletjes of stokbrood bij.

4 personen

gebied : Mexico
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en José van Mil

Kaas-knoflookfondue (Frankrijk)

KAAS-KNOFLOOKFONDUE

3 knoflookteentjes
¼ liter droge witte wijn
200 gram Fougerond
200 gram Maasdammer kaas
200 gram knoflookkaas of jong belegen Goudse kaas
1 eetlepel maïzena
2 eetlepels kirsch
peper
nootmuskaat
stokbrood


Pel en snipper de knoflookteentjes, Rasp de drie kazen. Verwarm de wijn met de knoflooksnippers in een kaasfonduepan tot de wijn begint te bruisen. Draai dan het vuur laag, voeg de kaassoorten toe en laat die al roerende smelten (het mengsel mag niet koken). Roer de maïzena met de kirsch tot een glad papje en schenk het al roerende bij de gesmolten kaas; blijf roeren tot de massa glad is. Breng de fondue op smaak met peper en nootmuskaat.
Aan tafel: Serveer de fondue direct op een réchaud met sneetjes stokbrood.

4 personen

gebied : Frankrijk
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en José van Mil

Gegratineerde aardappelschijfjes (Denemarken)

GEGRATINEERDE AARDAPPELSCHIJFJES

400 gram gekookte krielaardappeltjes
¼ liter slagroom
zout
versgemalen peper
2 eetlepels gesnipperde dille
100 gram geraspte belegen Goudse kaas
boter


Snijd de krielaardappeltjes in dunne plakjes en doe ze in schaaltjes. Breng de slagroom op smaak met 1 theelepel zout, flink wat peper en de dille.
Verhit een klontje boter in een gourmetpannetje en bak wat aardappelschijfjes rondom bruin; voeg een flinke scheut van het roommengsel toe en wacht tot het mengsel gaat pruttelen en iets dikker wordt. Strooi er dan wat geraspte kaas over en zet het pannetje onder de hete plaat tot de kaas begint te smelten en lichtbruin wordt.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en José van Mil

Warme kaasbolletjes (Australië)

WARME KAASBOLLETJES

1 pak witbroodmix
300 milliliter handwarm water
200 gram Goudse kaas, geraspt


Van een pak witbroodmix kunnen vrij snel en gemakkelijk kleine kaasbolletjes worden gemaakt. Maak het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking en kneed er 200 gram geraspte Goudse kaas door. Laat het deeg dan rijzen en verdeel het vervolgens in 24 bolletjes; bak deze in de oven gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verpak de broodjes in aluminiumfolie en laat ze zo op de barbecue warm worden.

4 personen

gebied : Australië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Barbecue, grill, gourmet en fondue : Ruim 140 heerlijke recepten / Irene van Blommestein, Annelène van Eijndhoven en José van Mil