zondag 2 augustus 2020

Rijstsalade met tuinbonen, asperges en gerookte forel (Australië)

RIJSTSALADE MET TUINBONEN, ASPERGES EN GEROOKTE FOREL

500 gram (diepvries)tuinbonen, ontdooid
300 gram groene asperges, houtige onderstuk verwijderd, in dunne ronde plakjes
400 gram basmatirijst
2 eetlepels citroensap
4 - 5 eetlepels extra vergine olijfolie
3 eetlepels fijngesneden bladpeterselie
2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes + wat hele blaadjes
4 bosuien, fijngesneden, houd iets achter voor de garnering
300 gram (warm)gerookte zalmforel of gewone forel, in stukken verdeeld


Blancheer de tuinbonen 2 minuten in kokend water met zout. Neem ze uit de pan, spoel onder de koude kraan en laat uitlekken. Blancheer de asperge op dezelfde manier.
Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking gaar (10 minuten). Giet af, spreid rijst en groenten uit op een grote platte schaal of een bakplaat en laat ze afkoelen.
Schep alles op een schaal, besprenkel met citroensap en olijfolie en bestrooi met zeezout en versgemalen zwarte peper. Voeg de peterselie, munt en bosui toe en schep alles luchtig door elkaar. Strooi de forel over de salade en garneer met de muntblaadjes en achtergehouden bosui.

6 personen

voedingswaarde : 445 kcal p.p.
bereidings- / afkoeltijd : 30 / 20 minuten

gebied : Australië
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Bill Granger, in delicious. april 2013

Maiskolven van de BBQ met mangosalsa

MAISKOLVEN VAN DE BBQ MET MANGOSALSA

4 maiskolven
90 milliliter mango cinnamon BBQ sauce (Guru)
1 eetrijpe mango
½ rode ui
3 tomaten
1 rode peper
5 gram koriander
1 limoen
200 gram nachochips naturel


Steek de barbecue aan. Kook de maiskolven 4 minuten en giet ze af. Gril ze 5 minuten op de barbecue. Keer regelmatig. Bestrijk de maiskolven met 75 milliliter van de mango-cinnamonsaus en verpak ze in aluminiumfolie. Leg ze nog 10 minuten op de barbecue.
Schil ondertussen de mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd het vruchtvlees in blokjes en doe in een kom. Snipper de halve rode ui. Snijd de tomaten in kwarten, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees in blokjes. Halveer de rode peper, verwijder de zaadlijsten en snijd het vruchtvlees fijn. Snijd de koriander fijn. Voeg de ui, tomaat, peper en koriander toe aan de mango. Pers de limoen uit boven de salsa en voeg de rest van de mango-cinnamonsaus toe. Meng door elkaar.
Haal de maiskolven uit de folie en leg op een schaal, serveer de nachochips en mangosalsa er in aparte bakjes bij.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande juni 2018

Couscous met kaneel en rozijnen

COUSCOUS MET KANEEL EN ROZIJNEN

4 eetlepels olijfolie
1 ui, gesnipperd
1 theelepel gemalen kaneel
250 gram cherry tomaten, gehalveerd
300 gram couscous
1 teen knoflook, fijngesneden
300 milliliter groentebouillon
100 gram rozijnen
3 eetlepels verse peterselie, fijngesneden


Verhit 2 eetlepels olie en fruit de ui met de kaneel in 3 minuten zacht en glazig. Voeg de cherry tomaten toe en bak ze 2 minuten mee. Laat op een bord afkoelen.
Doe de couscous in een schaal en schenk de rest van de olie erbij. Roer vervolgens de knoflook erdoor. Schenk de hete bouillon erbij en laat 5 minuten wellen.
Voeg de rozijnen, de peterselie en het ui-tomatenmengsel toe, meng alle ingrediënten en serveer in de schaal.

6 personen

voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande augustus 2010

Penne met kappertjes en olijven

PENNE MET KAPPERTJES EN OLIJVEN

1 rode peper
2 tenen knoflook
2 eetlepels olijfolie
50 milliliter rode wijn
400 gram tomatenblokjes
300 gram penne rigate
50 gram kappertjes
90 gram Taggia-olijven


Snijd het steeltje van de rode peper. Rol de peper tussen je handen zodat de zaadjes eruit vallen. Snijd de peper in ringetjes. Snijd de knoflook fijn.
Verhit de olie in een hapjespan en fruit de knoflook en peper 2 minuten. Voeg de wijn toe en breng aan de kook. Voeg de tomatenblokjes toe en laat op laag vuur 15 minuten koken. Breng de saus op smaak met peper en eventueel zout.
Kook de pasta volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Voeg de kappertjes en olijven toe aan de saus. Giet de pasta af en schep door de saus. Lekker met geraspte Parmezaanse kaas en een groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 375 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Allerhande augustus 2015

Sandwich makreelsalade met appel

SANDWICH MAKREELSALADE MET APPEL

300 gram gerookte makreelfilet, schoongemaakt
3 eetlepels mayonaise
2 eetlepels (Franse) kwark
1 groene appel, in kleine blokjes
1 eetlepel kappertjes
1 sjalot, gesnipperd
12 (dikke) sneeën volkorenbrood
50 gram veldsla
2 tomaten, in plakken


Meng de makreel met de mayonaise, kwark, appel, kappertjes en sjalot. Breng op smaak met zout en peper.
Rooster het brood. Verdeel de veldsla over 4 sneeën brood en verdeel de helft van de makreelsalade erover. Leg 4 sneeën brood erbovenop.
Verdeel de tomaat en overige makreelsalade erover. Leg de overige sneeën brood erop en snijd de sandwiches eventueel door. Steek vast met een satéprikker.

4 personen

voedingswaarde : 440 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : lunch- of hoofdgerecht

bron : Boodschappen juni 2020