dinsdag 19 oktober 2021

Thit Heo Nuong Vi (Vietnam)

THIT HEO NUONG VI (KARBONADES MET VIJFKRUIDENPOEDER)

4 varkensschouderkarbonades
½ theelepel peperkorrels
1 steranijs
1 stengel citroengras, alleen het malse binnenste, fijngehakt
4 tenen knoflook, gehalveerd
1 sjalotje, in vieren gesneden
1 eetlepel vissaus
1½ theelepel lichte sojasaus
1 theelepel sesamolie
1 eetlepel suiker
½ theelepel vijfkruidenpoeder
nuoc cham dipsaus


Leg de karbonades op een plat werkvlak en plet ze met een vleeshamer tot ze 1 tot 2 centimeter dik zijn. Doe de peperkorrels en steranijs in een vijzel of blender en stamp of draai tot een poeder. Voeg het citroengras, de knoflook en sjalot toe en stamp of draai tot een puree. Schep er de vissaus, sojasaus, sesamolie, suiker en het vijfkruidenpoeder door. Leg de karbonades naast elkaar in een ondiepe kom. Schep er de marinade over en wentel er de karbonades door. Dek de schaal af en zet minstens 2 uur en tot een nacht in de koelkast. Maak een houtskoolvuur. Laat het vlees op kamertemperatuur komen. Schraap de marinade van de karbonades en leg ze naast elkaar op een rooster op 10 centimeter boven de hete houtskool. Rooster ze, waarbij u ze één keer omdraait, 8 minuten in totaal tot ze aan beide kanten goudbruin zijn. Leg de karbonades op een snijplank en hak elke karbonade in een aantal repen (met bot eraan). Schik de repen vlees op een dienschaal zodat ze op een hele karbonade lijken. Geef er de dipsaus apart bij.

6 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Aan tafel in Zuidoost-Azië : Recepten uit en bespiegelingen over de Zuidoost-Aziatische keukens / Joyce Jue

Cha Ca Nam (Vietnam)

CHA CA NAM (GEROOSTERDE VIS MET CHAMPIGNONSAUS)

4 eetlepels sesamolie
1 stevige kleine vis (zoals forel)
5 Thaise rode sjalotjes, grof gehakt
125 gram gedroogde Chinese champignons (shiitake), geweekt, uitgeknepen en in dunne schijfjes gesneden
1 eetlepel vissaus
1 eetlepel lichte sojasaus
½ theelepel maïzena
3 lente-uitjes, in stukjes van 2½ centimeter gesneden
¼ - ½ theelepel versgemalen witte peper


Wrijf de vis in met de helft van de sesamolie en laat hem 15 minuten op een bord of treef rusten. Verwarm de grill voor op een matig hete stand. Verhit intussen de rest van de olie in een koekenpan en fruit de sjalotten hierin krokant en goudbruin. Schep ze uit de pan en zet olie en sjalotten apart. Rooster de vis net gaar onder de grill. Verwijder alle graten en verdeel hem met de vingers in stukken. Leg deze op een schotel en zet die afgedekt apart. Verhit de bewaarde olie en roerbak hierin de champignons. Voeg de vissaus en sojasaus toe en schep even om. Leng de maïzena aan met 1 eetlepel water en voeg net genoeg aan de saus toe tot hij lichtjes bindt. Doe de lente-uitjes en witte peper erbij en schep weer om. Neem de pan van het vuur en schenk de saus over de vis. Bestrooi met de krokant gebakken sjalotjes en serveer.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Banh Chuoi (Vietnam)

BANH CHUOI (BANANEN- EN ZOETE-AARDAPPELBEIGNETS)

125 gram rijstebloem
2¼ deciliter kokosmelk
½ theelepel zout
4 eetlepels suiker
5 kleine of 2 grote onrijpe bananen
1 middelgrote zoete aardappel
olie voor het frituren


Meng bloem, kokosmelk, zout en suiker tot een glad beslag en zet dit apart. Snijd de gepelde bananen in stukken van 7 ½ centimeter en snijd deze overlangs in schijfjes van 1 centimeter dik. Doe hetzelfde met de zoete aardappel. Verhit de frituurolie. Haal de schijfjes banaan en aardappel door het beslag, schud het teveel af en frituur ze in porties goudbruin. Laat ze uitlekken en serveer ze direct.

4 personen

gebied : Hanoi, Vietnam
gerechtsoort : snack

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Dau Phu Xao Rau (Vietnam)

DAU PHU XAO RAU (TAHOE MET ROERGEBAKKEN GROENTEN)

2 blokken tahoe van 7½ x 7½ centimeter
olie voor het frituren
½ theelepel maïzena
2 eetlepels olie
2 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel fijngehakte gember
60 gram bamboescheuten, in dunne schijfjes gesneden
60 gram wortelen, in dunne schijfjes gesneden
60 gram taugé
60 gram lente-uitjes
1 theelepel zwarte-bonensaus
2 eetlepels lichte sojasaus
½ theelepel suiker



Snijd de blokken tahoe in blokjes van 2½ x 2½ centimeter. Verhit de frituurolie tot 180°C en bak de tahoeblokjes goudgeel (niet bruin). Laat ze uitlekken en zet ze apart. Snijd de lente-uitjes in stukjes van 2½ centimeter. Meng de maïzena met 2 eetlepels water en zet het apart. Verhit de 2 eetlepels olie in een wok of braadpan en fruit de knoflook goudbruin. Voeg één voor één alle andere ingrediënten toe en roer na elke toevoeging. Roer net genoeg aangelengde maïzena door de saus om hem lichtjes te binden. Schep alles op een schotel en serveer het gerecht met de gebakken tahoeblokjes erop.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Zuidoost-Azië : Gerechten uit Thailand, Laos, Cambodja, Vietnam, Birma, Maleisië en Singapore / Vatcharin Bhumichitr

Kruidig gebakken visblokjes met tomatensaus (Vietnam)

KRUIDIG GEBAKKEN VISBLOKJES MET TOMATENSAUS

750 gram in blokjes gesneden visfilet (kabeljauw of iets dergelijks)
2 eetlepels sojasaus
1 theelepel kerrie
zout
peper
50 gram bloem
3 eetlepels olie
1 deciliter tomatenketchup


Doe de blokjes vis met de sojasaus, de kerrie en wat zout en peper in een kom en schep alles goed dooreen. Laat de blokjes vis 20 minuten marineren. Wentel de blokjes vis door de bloem. Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de blokjes vis rondom lichtbruin. Voeg de marinade toe en bak alles onder voortdurend omscheppen tot alle vocht is verdampt. Doe de blokjes vis op een schaal en houd ze warm. Verwarm de tomatenketchup in een pannetje en schenk hem over de warm gehouden visblokjes. Serveer het gerecht onmiddellijk.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vietnamees koken / redactie Wiebe Andringa