dinsdag 6 april 2021

Toemis Bajem met Djagoeng (Indonesië)

TOEMIS BAJEM MET DJAGOENG (SPINAZIE MET MAIS)

500 gram spinazie
1 klein blikje maïskorrels
2 tomaten
1 eetlepel olie
2 eetlepels gesneden uien
1 mespuntje zout
1 theelepel kristalsuiker


Spinazie goed schoonspoelen, tomaten ontvellen en in partjes snijden. De gesneden uien fruiten (2 minuten), daarna water of 1 kopje bouillon toevoegen, dan de maïs, zout en suiker en 10 tot 15 minuten laten sudderen. Doe er dan de spinazie bij en kook deze, maar niet te zacht.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vegetarisch Indonesisch kookboek / Raden Suwondo Sudewo

Toemis van spinazie (Indonesië)

TOEMIS VAN SPINAZIE

2 eetlepels margarine of olie
½ kopje bouillon of water
1 kopje grof gesneden sla-uitjes of prei
300 gram spinazie
2 eetlepels fijngesneden ui
1 groene lombok
zout naar smaak
suiker naar smaak


Spinazie wassen en de sla-uitjes in grove stukken van 4 à 5 centimeter snijden. Bij gebruik van prei de prei in de lengte halveren, daarna in grove stukken snijden. Lombok in ringen snijden. Olie in de pan warm maken, de ui fruiten tot ze glazig is. De groene lombok en de sla-uitjes of de prei toevoegen. De spinazie in delen toevoegen onder voortdurend omscheppen. Voeg daarna de bouillon of water toe en maak op smaak af met een beetje zout en eventueel wat suiker.
Opmerking: Houd de spinazie lichtgroen (niet te lang op het vuur, vooral als het gerecht nog een keer opgewarmd moet worden).

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vegetarisch Indonesisch kookboek / Raden Suwondo Sudewo

Roergebakken kip met spinazie en pindasaus (Indonesië)

ROERGEBAKKEN KIP MET SPINAZIE EN PINDASAUS

250 gram (wilde) spinazie
200 gram kipfilet
zout
peper
2 eetlepels olie
1 teentje knoflook
5 eetlepels pindakaas
1 deciliter melk
1 eetlepel ketjap manis
1 theelepel sambal oelek
½ theelepel gemberpoeder
2 eetlepels seroendeng


Was de spinazie en laat hem goed uitlekken. Snijd de kip in stukjes.
Bestrooi de stukjes kip met zout en peper en roerbak ze 5 minuten in de hete olie. Pers de knoflook erboven uit. Schep alles uit de pan. Roerbak de spinazie 3 minuten. Verwarm intussen in de steelpan de pindakaas, de melk, de ketjap, de sambal en het gemberpoeder en roer het tot een dikke saus. Giet het vocht van de spinazie af en voeg de kip weer toe. Roerbak alles nog 2 minuten. Schep de pindasaus erdoor en strooi de seroendeng erover. Geef er rijst bij.

2 personen

voedingswaarde : 585 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 15 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Menu 20 april 1994

Sajoer Menir (Indonesië)

SAJOER MENIR (SPINAZIESOEP)

200 gram runderpoelet
3 uitjes
1 teentje knoflook
1 wortelstok temoe koentji
1 theelepel trassi
½ theelepel ketoembar
500 gram verse spinazie
½ kusa of 1 laboe siam of 1 komkommer
1 blikje djagoeng (maïs)
1 bouillonblokje
1 theelepel suiker


Trek in ruim water van de runderpoelet bouillon. Laat deze indampen tot er 2 ½ deciliter over is. Pel de uitjes en de knoflook en snijd ze fijn. Was en kneus de temoe koentji. Voeg uitjes, knoflook, trassi, temoe koentji en ketoembar toe aan de bouillon. Laat alles op een lage warmtebron 10 minuten koken. Was de spinazie, zoek ze uit. Schil de kusa of laboe siam. Kunt u die niet krijgen, snijd dan de komkommer in dikke plakken en doe ze met de bouillonblokjes of zout en de djagoeng (maïs) in de sajoer. De komkommer mag niet gaar worden. Voeg de spinazie met de suiker aan de sajoer toe en laat alles 3 minuten stoven met het deksel op de pan. Zorg ervoor dat de groenten knapperig blijven.
Dien deze sajoer op in een kommetje met een bord warme rijst, een kip- of vleesgerecht en sambal goreng telor.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : soep

bron : Rijsttafelen / Lia Warani

Spinazie op z'n Indisch (Indonesië)

SPINAZIE OP Z’N INDISCH

2 kilogram spinazie
1 teentje knoflook
3 eetlepels ketjap
peper
zout
seroendeng


2 Kilogram verse spinazie met aanhangend water laten slinken, al het vocht eruit drukken en omroeren met 1 teentje gefruite knoflook, 3 eetlepels ketjap, peper en eventueel zout. Met seroendeng bestrooien.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip Culinair juni 1997

Sop Bajem (Indonesië)

SOP BAJEM (SPINAZIESOEP)

1 ui
1 knoflookteentje
1 rode lombok
2 aardappelen (vastkokers)
1 eetlepel zonnebloemolie
½ theelepel trassi
¾ liter kippenbouillon (van 2 tabletten)
1 schijfje gemberwortel of ½ theelepel gemberpoeder
1 schijfje kentjoer of ½ theelepel kentjoerpoeder (eventueel)
400 gram (wilde) spinazie
zout
(versgemalen) peper
plakjes hardgekookt ei (eventueel, voor de garnering)


Snipper de gepelde ui en het knoflookteentje. Halveer het pepertje, verwijder desgewenst de zaadjes (die zijn het scherpst) en snijd de helften in smalle reepjes. Snijd de geschilde en gewassen aardappelen in kleine blokjes. Verhit de olie in een pan en fruit de ui, knoflook en trassi 3 minuten. Schenk de bouillon erbij en voeg de lombok, gember, kentjoer en aardappel toe. Breng de soep aan de kook en laat hem zachtjes 15 minuten koken. Was intussen de spinazie en verwijder lelijk blad en dikke stelen. Hak de spinazie grof. Roer de spinazie door de soep en laat de soep zachtjes nog 10 minuten koken.
Verwijder desgewenst de schijfjes gember en kentjoer en breng de soep op smaak met zout en peper. Garneer eventueel met ei.

4 personen

voedingswaarde : 65 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 40 / 5 minuten

gebied : Indonesië
gerechtsoort : soep

bron : Koken op z’n Indonesisch / Joyce Huisman en Kwee Siok Lan