donderdag 30 maart 2023

Doen-Jang Jjigae (Korea)

DOEN-JANG JJIGAE (SOEP MET TOFU & SOJABONENPASTA)

1 eetlepel plantaardige olie
100 gram runderlende, in dunne reepjes
100 gram enoki’s (fluweelpootjes), onderkant van de steeltjes verwijderd (of shiitakes, in plakjes)
1 kleine ui, in ringen
3 teentjes knoflook, geperst
2 theelepels sojasaus
1 eetlepel geroosterdesesamolie
4½ eetlepel doenjang (Koreaanse sojabonenpasta)
300 gram stevige tofu, uitgelekt, in blokjes van 2 centimeter
1 rode chilipeper, zonder zaadjes, in ringetjes
1 kleine courgette, in halve schijfjes
2 lente-uien, in dunne ringen
gekookte rijst voor erbij (desgewenst)

BOUILLON
5 grote gedroogde ansjovissen of 800 milliliter kant-en-klare visbouillon


Ga als volgt te werk als je de ansjovissen gebruikt: trek de koppen van de ansjovissen, maak voorzichtig de onderkant van de buikzijde open en verwijder de ingewanden (het zwarte gedeelte). Doe de ansjovissen met 800 milliliter water in een pan en doe de deksel erop. Breng het water aan de kook en laat het 3 minuten koken. Haal de pan van het vuur. Zeef de bouillon boven een kom en gooi de ansjovissen weg. Zet de gezeefde bouillon weg.
Verhit de plantaardige olie in een pan op matig tot hoog vuur. Zodra de olie heet is, voeg je het vlees, de paddenstoelen en de ui toe. Bak ze 2 – 3 minuten tot het vlees bruin wordt. Doe de knoflook, de sojasaus, de sesamolie, de sojabonenpasta, de tofu en het grootste gedeelte van de chilipeper erbij. Giet de bouillon erbij, doe de deksel op de pan en breng het geheel aan de kook. Laat het 6 minuten koken, zet het vuur wat lager en voeg de courgette toe. Laat de soep nog 4 minuten pruttelen.
Haal de pan van het vuur en schep de soep in kommen. Strooi de lente-ui en de rest van de chilipeper erover. Het is erg lekker om er een kommetje gekookte rijst bij te eten.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : soep

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo

Kimchi Bokkeum-Bap (Korea)

KIMCHI BOKKEUM-BAP (GEBAKKEN RIJST MET KIMCHI)

1 eetlepel zonnebloem- of andere plataardige olie
320 gram kimchi, in hapklare stukken
50 milliliter kimchivocht
2 eetlepels gochujang (Koreaanse chilipasta)
4 theelepels sojasaus
600 gram gekookte ronde witte rijst
3 theelepels geroosterdesesamolie
4 eieren
5 lente-uien, fijngehakt
2 theelepels geroosterde sesamzaadjes
1 vel knapperig geroosterd zeewier, in stukjes gescheurd


Verhit de zonnebloemolie ophoog vuur in een grote pan. Zodra de olie heet is, voeg je de kimchi toe. Roerbak 3 minuten tot de kimchi een beetje bruin begint te worden. Meng het kimchivocht, de chilipasta en de sojasaus in een kom. Voeg dit mengsel en de gekookte rijst toe aan de kimchi en schep alles goed door elkaar. Bak het geheel op laag tot matig vuur nog eens 3 minuten tot de rijst alle smaken heeft opgenomen. Roer de sesamolie erdoor en haal de pan van het vuur.
Bak ondertussen in een andere pan de eieren naar wens.
Schep voor het serveren het grootste gedeelte van de lente-ui door de rijst. Verdeel de rijst over kommen en leg een gebakken ei op de rijst. Strooi over elke kom rijst tot slot wat van de overgebleven lente-ui, wat sesamzaadjes en wat stukjes zeewier. Serveer direct.

4 personen

gebied : Korea
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Onze Koreaanse keuken / Jordan Bourke & Rejina Pyo