zondag 1 september 2019

Monegaskische uitjes (Monaco)

MONEGASKISCHE UITJES

500 gram verse zilveruitjes
250 gram rozijnen
1 fles tomatensaus (665 milliliter, Sugocasa)
1 ½ deciliter witte wijn
1 deciliter azijn
1 eetlepel olijfolie
1 laurierblaadje
2 takjes verse tijm
2 theelepels chilipoeder
1 eetlepel zout
peper
1 teentje knoflook


Zilveruitjes pellen. Rozijnen afspoelen en laten uitlekken. In pan doen: zilveruitjes, rozijnen, tomatensaus, wijn, azijn, olie, laurierblaadje, tijm, chilipoeder, zout en peper. Knoflook erboven uitpersen. Zonder deksel 1 uur zachtjes koken. Intussen jampotjes en deksels in heet water met soda afwassen. Goed afspoelen met schoon water. Jampotjes en deksels omgekeerd op theedoek zetten. Jampotjes tot aan rand vullen met hete uienmengsel. Direct afsluiten. Potjes 10 minuten op hun kop zetten. Op elk potje etiket met naam en bereidingsdatum zetten. Houdbaarheid: 2 maanden in koelkast.
Lekker bij pâté en koude vleesschotels.

3 potjes

voedingswaarde : 20 kcal per eetlepel
bereidingstijd : 2 uur

gebied : Monaco
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip augustus 1990

Malakow-Torte (Oostenrijk)

MALAKOW-TORTE (TAART MET NOTENCRÈME EN WODKA)

140 gram bloem + ½ eetlepel voor bestuiven
7 eieren (nummer 2)
260 gram suiker
150 gram blanke amandelen
100 gram boter of margarine
½ liter + 1/8 liter slagroom
5 eetlepels wodka
12 mandarijnpartjes (blik)
1 zakje klopvast


Oven voorverwarmen op 175°C. Springvorm met doorsnede van 20 centimeter invetten. Bestuiven met ½ eetlepel bloem. Overtollige bloem eruit kloppen. Boven 2 kommen 4 eieren splitsen. Aan dooiers 140 gram suiker toevoegen. Kom in bak met handwarm water zetten. Dooiers met mixer in 7 minuten dik en romig kloppen. 140 Gram bloem lepel voor lepel erboven zeven en erdoor scheppen. Eiwitten stijfkloppen. Dooiermengsel erdoor scheppen. Overdoen in springvorm. Bovenkant gladstrijken. Op rooster 1 richel onder midden van oven, taart in 40 minuten gaar en goudbruin bakken. (Taart is gaar als deze bij lichte vingerdruk terugveert.) Uit oven nemen. 5 Minuten laten afkoelen. Rand en bodem van springvorm verwijderen. Taart op taartrooster in 2 uur koud laten worden. Intussen in rauwkostmolen of mengbeker amandelen fijnmalen. 3 Eieren splitsen (Eiwitten worden niet gebruikt.) In kom boter met mixer in 3 minuten romig kloppen. Toevoegen: dooiers, 100 gram suiker, amandelen en 3 ¾ deciliter slagroom. In 10 minuten tot crème kloppen. Taart overlangs in 5 lagen snijden (dus 4 keer snijden). 4 Taartlagen besprenkelen met 1 eetlepel wodka en bestrijken met ¼ deel van crème. Taartlagen weer op elkaar leggen. Vijfde taartlaag erop leggen en besprenkelen met 1 eetlepel wodka. Taart op platte taartschaal zetten. Luchtig afdekken. In koelkast minstens 8 uur laten staan.
In kom ¼ liter slagroom met rest van suiker en klopvast stijfkloppen. Met pannenkoekmes boven- en zijkant bestrijken met helft van slagroom. Rest van slagroom overdoen in spuitzak met grove kartelspuitmond. Bovenop 12 toefjes slagroom spuiten. Met keukenpapier mandarijntjes droogdeppen. Op toefjes slagroom mandarijntjes leggen. Taart tot gebruik luchtig afgedekt in koelkast zetten.
Taart in 12 punten snijden.

12 personen

voedingswaarde : 520 kcal p.p.
voorbereidings- / wachttijd : 2¾ / 8 uur

gebied : Oostenrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Tip augustus 1989