maandag 29 november 2021

Superfrieten (Zanzibar, Tanzania)

SUPERFRIETEN

Friet maakt deel uit van het nationale feestvoedsel van Tanzania. Daarbij eet men dan ‘bbq chicken, fish or meat’ met tomatenketchup en chilisaus.

2 grote (biologische) aardappelen per persoon
olie of frituurvet om te bakken


Als u biologische aardappelen gebruikt, hoeft u ze niet te schillen: wassen en afborstelen is voldoende. Anders: schil de aardappels. Snij ze in stevige frieten.
Was de frieten en leg ze in water (met wat zout).
Verwarm de olie in de frituurpan, maak de frieten enigszins droog en bak ze 7 minuten in het hete vet. Laat de friet uitlekken op keukenrol in een vergiet. Als u met olie in een vetpan werkt: zodra de olie gaat walmen is hij heet genoeg; bak niet te grote porties tegelijk, alle frieten moeten omringd zijn door de borrelende olie. Als het vet goed op temperatuur is, kunt u het vuur wat temperen.
Voor het opdienen bakt u de frieten af, zo’n 5 minuten zijn dan voldoende.

1 persoon

gebied : Zanzibar, Tanzania
gerechtsoort : bijgerecht

bron : De smaak van Zanzibar / Karin Schreuder

Ethiopische Awaze (Ethiopië)

ETHIOPISCHE AWASE

Berbere, de basis voor Awase, is een Ethiopisch specerijenmengsel dat in tal van gerechten wordt gebruikt. Deze snelle versie wordt met kant-en-klaar gemalen specerijen gemaakt.

1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kardemompoeder
1 theelepel korianderpoeder
1 theelepel fenegriekpoeder
1 theelepel nootmuskaatpoeder
1 theelepel versgemalen zwarte peper
1 theelepel uienpoeder
½ theelepel kruidnagelpoeder
½ theelepel kaneelpoeder
½ theelepel pimentpoeder
2 theelepels zout
1 eetlepel cayennepeper
1 eetlepel paprikapoeder
1 eetlepel kurkuma (geelwortelpoeder)
1 ui, gepeld
2 teentjes knoflook, gepeld
60 milliliter zonnebloemolie


Rooster voor het droge berbere-specerijenmengsel de gember, de kardemom, de koriander, de fenegriek, de nootmuskaat, de peper en het uienpoeder in een grote, zware koekenpan op laag vuur al roerend tot ze beginnen te geuren. Voeg de resterende droge ingrediënten toe en rooster ze al roerend nog 5 minuten mee. Laat het mengsel afkoelen en bewaar het in een luchtdicht afgesloten pot.
Snijd voor de awase de ui in ringen en pers de knoflook. Maal ze met alle droge specerijen en de helft van de olie in een vijzel of keukenmachine tot een fijne pasta. Schep de pasta in een schone pot met schroefdeksel, schenk de resterende olie erop en sluit de pot. Bewaar deze op een koele, donkere plaats.

6 - 8 personen

gebied : Ethiopië
gerechtsoort : saus

bron : Het nieuw Afrikaans kookboek / Ingmar Niezen & Sean Fitzpatrick