zaterdag 23 maart 2019

Gajar nu Salat (Gujarat, India)

GAJAR NU SALAT (WORTELSALADE UIT GUJARAT)

450 gram wortels, geschrapt
1 eetlepel plantaardige of arachideolie
½ eetlepel zwart mosterdzaad
½ eetlepel komijnzaad
1 groene chilipeper, zaad verwijderd, fijngesneden
½ theelepel suiker
½ theelepel zout
snufje kurkuma
1½ - 2 eetlepels citroensap


Rasp de wortels grof en doe ze in een kom. Zet ze tot gebruik apart.
Verhit de olie in een wok of grote koekenpan op middelhoog tot hoog vuur. Voeg het mosterd- en komijnzaad toe. Schep ze om tot ze beginnen op te springen in de pan. Neem de pan direct van het vuur en roer de chilipeper, suiker, het zout en de kurkuma door de olie. Laat het specerijenmengsel 5 minuten afkoelen.
Schenk het specerijenmengsel met de olie over de wortels. Voeg het citroensap toe. Schep de wortelsalade losjes om en voeg eventueel nog wat zout en peper toe. Zet de salade afgedekt minstens 30 minuten in de koelkast. Schep de salade vlak voor het serveren nog eens om.

4 - 6 personen

gebied : Gujarat, India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De keuken van India / Beverly Leblanc

Kipblokjes in appeltjessaus

KIPBLOKJES IN APPELTJESSAUS

2 eetlepels olijfolie
2 rode uien, fijngesneden
1 eetlepel appelstroop
4 deciliter appelsap
2 deciliter droge witte wijn
2 deciliter crème fraîche
500 gram kipfilet, in blokjes
2 kleine appels (bijvoorbeeld Cox Orange), in kleine blokjes
kerriepoeder (mild)
zout
peper


Olie verhitten en hierin ui 10 minuten omscheppend bakken. Uien uit pan scheppen en in pan met dikke bodem overdoen. Appelstroop, appelsap, wijn en crème fraîche aan uien toevoegen. Geheel aan de kook brengen en op matig vuur in 10 minuten tot 2 deciliter laten inkoken. Intussen in resterend bakvet blokjes kip op hoog vuur in 5 minuten al omscheppend rondom lichtbruin bakken. Appel en kerrie toevoegen en al omscheppend 5 minuten meebakken. Saus toevoegen en kip in nog 5 minuten zachtjes gaar stoven. Gerecht op smaak brengen met zout en peper.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Rabarbercompote

RABARBERCOMPOTE

1 kilogram rabarber, in stukjes
100 - 150 gram kristalsuiker


1½ Deciliter water met suiker aan de kook brengen en hierin rabarber in 15 minuten gaarkoken. Rabarber zonder deksel op de pan onder af en toe roeren laten inkoken tot mooie dikke compote.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Aardappelpuree met tuinkruiden

AARDAPPELPUREE MET TUINKRUIDEN

1 kilogram aardappelen
zout
peper
4 deciliter melk
50 gram boter of margarine
nootmuskaat
4 eetlepels fijngesneden gemengde kruiden (kervel, bieslook, peterselie)


Aardappelen in water met zout in 20 minuten gaarkoken, afgieten en droogstomen. Aardappelen met pureeknijper pureren. Melk verhitten en door aardappelpuree roeren. Boter erdoor kloppen. Puree op smaak brengen met zout, peper en nootmuskaat. Fijngesneden kruiden erdoor.

4 personen

voedingswaarde : 360 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip Culinair maart 1998

Tandoori Murgh (India)

TANDOORI MURGH (KIP TANDOORI)

1 kilogram malse kipdelen of filets
zout
10 eetlepels azijn
3 deciliter volle yoghurt
1 stuk verse gemberwortel van 4 centimeter, geschild en geraspt
3 teentjes knoflook, gepeld en geraspt
½ theelepel chilipoeder
2 theelepels mild paprikapoeder
1 theelepel komijn, gemalen
1 theelepel koriander, gemalen
½ theelepel zwarte peper, gemalen
½ theelepel kurkuma, gemalen
1 theelepel nootmuskaat, geraspt
schijfjes limoen


Snijd de kipfilets doormidden. Kerf het vlees in, zodat de specerijen goed kunnen intrekken. Leg de stukken kip op een schaal, bestrooi ze met zout en besprenkel ze met de azijn. Laat dit ongeveer 1 uur intrekken.
Doe de yoghurt in een kom en roer alle specerijen er goed doorheen. Leg de stukken kip in de yoghurt en laat ze afgedekt 6 tot 24 uur in de koelkast marineren.
Verwarm de oven voor tot 180°C. Haal de stukken kip uit de marinade en leg ze op een met aluminiumfolie bedekte bakplaat. Bak de stukken kip gaar in ongeveer 45 minuten. Smeer ze tijdens het bakken regelmatig in met de resterende marinade.
Serveer heet en garneer met schijfjes limoen.

4 personen

marineertijd : 7 - 25 uur

gebied : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : India : Keuken van 1001 smaken / Thea Spierings

Raja's delight

RAJA’S DELIGHT

100 gram krenten
4 eetlepels Crème de Cassis
½ liter rode druivensap
150 gram amandelgriesmeel
1¼ deciliter slagroom


Zet de krenten minstens 1 uur tevoren te weken in de Crème de Cassis. Breng in een steelpan al roerende het druivensap aan de kook met het amandelgriesmeelpoeder. Als het mengsel kookt, de geweekte krenten erbij doen en doorkoken tot het mengsel dik is. Spoel een puddingvorm om met koud water en giet de griesmeelpudding in de vorm. Laat afkoelen. Garneer met slagroom.

4 personen

gerechtsoort : nagerecht

bron : NRC

Indiase ui-peperkoekjes met yoghurt-muntsaus (India)

INDIASE UI-PEPERKOEKJES MET YOGHURT-MUNTSAUS

2 rode uien
3 knoflookteentjes
½ rode Spaanse peper
150 gram kikkererwtenmeel
zout
1 eetlepel fijn gesnipperde gemberwortel
3 eetlepels gesnipperde munt
½ theelepel suiker
mespunt cayennepeper
2 theelepels citroensap
1 dl Bulgaarse yoghurt
maïsolie


Pel de uien en knoflook. Snijd de uien in dunne partjes en snipper de knoflook fijn. Maak de peper schoon, halveer hem en verwijder desgewenst de zaadjes (die zijn het scherpst). Snijd de helften in smalle reepjes.
Roer van het kikkererwtenmeel, een snufje zout en ca. ¼ l water een dun beslag zonder klontjes. Roer de gember, ui, knoflook, peper en 1½ eetlepel munt erdoor.
Roer de suiker, cayennepeper, citroensap en de rest van de munt door de yoghurt. Breng het sausje op smaak met zout.
Verhit een laagje (2 centimeter) olie in een braadpan. Schep, als de olie een beetje begint te walmen, 4 flinke lepels beslag naast elkaar in de pan en bak de koekjes in een paar minuten rondom bruin en gaar. Laat ze op keukenpapier uitlekken. Bak de rest van de koekjes (nog 8 stuks) op dezelfde manier.
Serveer de koekjes warm met het yoghurtsausje.

4 personen

bereidingstijd : 40 minuten

land : India
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Lekker & pittig : ruim 60 eenvoudige en heerlijke recepten voor kruidige gerechten / Irene van Blommestein

Oberlanderbrotsandwich met Fraisette (Duitsland)

OBERLANDERBROTSANDWICH MET FRAISETTE

2 sneetjes Oberlanderbrot
30 gram Fraisette met gember (kaas)
3 gewelde pruimen
¼ zakje waterkers (à 75 gram)


Bestrijk voor 1 persoon 2 sneetjes Oberlanderbrot royaal met 30 gram Fraisette met gember (kaas). Beleg 1 sneetje met 3 in stukjes gesneden gewelde pruimen (zakje, AH) en ¼ zakje waterkers (à 75 gram). Leg het andere sneetje met de besmeerde kan hierop en snijd de sandwich doormidden.

1 persoon

gebied : Duitsland
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande maart 1998