zaterdag 18 augustus 2018

Andalusische kip met honing, saffraan & amandelen (Andalusië, Spanje)

ANDALUSISCHE KIP MET HONING, SAFFRAAN & AMANDELEN

royale mespunt saffraandraadjes
1 ½ eetlepel olijfolie
8 kippendijen met vel en bot
zout
peper
2 uien, fijngehakt
2 tenen knoflook, fijngewreven
1 ½ theelepel gemberpoeder
200 milliliter medium sherry
100 milliliter kippenbouillon of water
sap van 1 kleine citroen
4 ½ eetlepel vloeibare honing

PICADA
35 gram blanke amandelen
2 eetlepels fijngehakte peterselieblaadjes
1 teen knoflook, fijngehakt
15 gram in olijfolie gebakken brood, in stukjes
2 eetlepels sherry


Doe de saffraan in een kom met 50 milliliter kokendheet water. Week de draadjes 30 minuten.
Verhit de oven tot 200°C. Verhit de olie in een brede, ondiepe ovenschaal (30 centimeter doorsnee) waarin de stukken kip naast elkaar kunnen liggen. Bak ze op niet te hoog vuur bruin; ze hoeven niet gaar te worden. Bestrooi ze intussen met wat zout en peper. Haal ze eruit, giet op 1 ½ eetlepel na al het vet uit de pan, zet hem weer op niet te hoog vuur en fruit de uien goudbruin. Bak de knoflook en gember 2 minuten mee en voeg de sherry, saffraan (met het water) en bouillon toe. Breng het op hoog vuur aan de kook. Zet het vuur laag en voeg de helft van het citroensap en de honing toe. Leg de kip erin met het vel omhoog en braad 40 minuten. Wrijf alles voor de picada, behalve de sherry, in een vijzel grof en roer er de sherry door.
Roer na 30 minuten het resterende citroensap door de honing en bestrijk er de kip mee. Strooi de picada rond de kip en zet het gerecht nog 10 minuten in de oven.

4 personen

gebied : Andalusië, Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Simpel : Makkelijk eten, groots van smaak / Diana Henry

Caldo de Pimentón (Spanje)

CALDO DE PIMENTÓN (PAPRIKAGERECHT)

750 gram aardappels
500 gram heilbot
2 tomaten
500 gram paprika
zout
1 theelepel komijn
1 mespuntje saffraan
1 teentje knoflook
1 theelepel rode paprikapoeder
2½ deciliter (olijf)olie


Aardappelen schillen, in blokjes snijden en met beide hele tomaten, juist bedekt met zout water op het vuur zetten. Voordat het water kookt, de tomaten er uitnemen, schillen en in hetzelfde kooknat de in flinke moten gesneden schoongemaakte vis leggen. Met deksel erop bijna gaarkoken. In een andere pan in zout water de paprika’s gaarkoken, zaad enzovoorts verwijderen, steel wegsnijden en in repen snijden. Komijn en knoflook in de vijzel fijnstampen, daarna met de geschilde tomaten, paprikapoeder, saffraan, olie en twee eetlepels gekookte blokjes aardappel tot puree wrijven. Deze bij de rest doen en al roerend het mengsel nog eens aan de kook brengen. Heet serveren.

4 personen

gebied : Spanje
gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : De Spaanse keuken / Maria Horváth

Bloemkooltajine met kikkererwten, harissa en ingelegde citroen (Midden-Atlas, Marokko)

BLOEMKOOLTAJINE MET KIKKERERWTEN, HARISSA EN INGELEGDE CITROEN

2 eetlepels ghee, smen of arganolie, of 1 eetlepel olijfolie plus 1 eetlepel boter
1 ui, grof gehakt
2 teentjes knoflook, grof gehakt
2 theelepels korianderzaad
1 - 2 theelepels suiker
1 blik (400 gram) kikkererwten, afgespoeld en afgegoten
1 bloemkool, in kleine roosjes
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
2 - 3 theelepels harissa
zeezout
versgemalen zwarte peper
bosje verse koriander, grof gehakt
1 ingelegde citroen, schil fijngehakt


Verhit de ghee in een tajine of pan met dikke bodem. Voeg de ui toe en bak hem in 2 - 3 minuten iets zacht. Voeg de knoflook, het korianderzaad en de suiker toe en bak ze 2 - 3 minuten mee, tot de ui en knoflook beginnen te verkleuren. Voeg dan de kikkererwten en bloemkoolroosjes toe.
Voeg de tomaten toe, roer de harissa erdoor en schenk er zo veel water bij dat de bloemkool net onderstaat. Breng het water aan de kook en zet het vuur laag. Dek de pan af en laat de tajine 20 minuten op laag vuur koken, tot de bloemkool gaar is.
Bestrooi de tajine royaal met zout en peper. Meng de helft van de koriander en ingelegde citroen erdoor en kook het geheel nog 5 - 10 minuten.
Garneer het gerecht met de resterende koriander en ingelegde citroen en serveer het.

4 - 6 personen

gebied : Midden-Atlas, Marokko
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Vegetarische tajines & couscous : 65 Verrukkelijke recepten voor Marokkaanse gerechten / Ghillie Başan