dinsdag 23 juli 2019

Rödgröd med Flöde (Scandinavië)

RÖDGRÖD MED FLÖDE

1 pond rode bessen
1/3 pond frambozen
¼ pond zwarte aalbessen
1 liter water
150 - 200 gram suiker
50 gram aardappelmeel


U laat de schoongemaakte gewassen vruchten in 1 liter water een paar keer goed opkoken. Daarna wrijft u alles door een fijne zeef en brengt het op deze wijze verkregen vruchtensap met de suiker aan de kook. Bind het nu met het aardappelmeel die u met een beetje koud water glad geroerd heeft. Als de rödgröd na enige minuten koken mooi dik geworden is giet u het in een puddingschaal en bestrooit de oppervlakte, om velvorming te voorkomen, met een dun laagje kristalsuiker. Dit heerlijke nagerecht wordt met room of koffieroom geserveerd en ijskoud gegeten.

4 personen

gebied : Scandinavië
gerechtsoort : nagerecht

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinsky

Fondue Neuchâteloise met nootmuskaat (Neuchâtel, Zwitserland)

FONDUE NEUCHÂTELOISE met nootmuskaat

250 - 300 gram Emmentaler
250 - 300 gram Gruyère
½ liter lichte witte wijn (nauwkeurig gemeten)
1 theelepel maïzena
1 - 2 borrelglaasjes Kirsch
1 teentje knoflook
peper
nootmuskaat
in blokjes gesneden stokbrood


U begint met de caquelon met het teentje knoflook in te wrijven. Nu giet u de witte wijn erin en zet de vuurvaste aarden schotel op een laag vuurtje. Als de wijn heet genoeg is, komt de geraspte kaas erbij. En dan is het roeren, vlijtig roeren geblazen totdat de kaas gesmolten is. Daarna bindt u de fondue met de maïzena die u met een weinig Kirsch glad geroerd heeft. Maak het geheel nu met peper en nootmuskaat op smaak af en serveer het na het nog één keer aan de kook gebracht te hebben. De fondue moet aldoor blijven koken; vandaar dat zij altijd en overal op een spiritusstelletje staat. Aan tafel wordt als laatste raffinement een flinke scheut Kirsch aan de fondue toegevoegd. Een schotel of mand met stokbrood staat al klaar, en men zit te popelen om een stuk aan zijn fonduevork te rijgen en dit zo snel mogelijk naar zijn mond te brengen na het eerst in de kokende kaasfondue te hebben gedompeld.
Wist u dat degene die zijn stukje brood van zijn vork laat glijden en in de fondue verliest zijn disgenoten een rondje schuldig is?

4 personen

gebied : Neuchâtel, Zwitserland
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Käsesalat (Zwitserland)

KÄSESALAT

200 - 250 gram zachte Emmentaler
mooie slabladeren
1 kleine ui
2 eetlepels azijn
4 - 5 eetlepels olie
1 mespuntje mosterd
1 snuifje zwarte peper
1 snuifje suiker
1 theelepel kappertjes
zout
kruiden: peterselie, bieslook, dragon


U snijdt de kaas ruim een uur voor het serveren in zeer dunne plakjes of in hele kleine blokjes, mengt de fijngehakte ui erdoor en overgiet het geheel met een sausje bestaande uit: de azijn, de olie, de mosterd, wat zout, peper en suiker. Laat de saus nu goed in de kaassla trekken en leg haar voor het opdienen op een bedje van groene slabladeren. Strooi tenslotte de kappertjes en de fijngehakte kruiden eroverheen. Geef er toast bij.

4 personen

gebied : Zwitserland
gerechtsoort : salade

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski