maandag 3 oktober 2022

Vegan Salibutes met Pulled Carrot (Belize)

VEGAN SALBUTES MET PULLED CARROT

6 wortels (600 gram), geschrapt en grof geraspt
½ theelepel zout
2 theelepels komijnpoeder
1 theelepel korianderpoeder
½ theelepel chilivlokken
2 rode uien, fijngesneden
300 gram rodekool, gesnipperd
2 limoenen, het sap
1 jalapeño, fijngesneden
15 gram koriander, grof gehakt
1 liter zonnebloemolie, om te frituren
zout
peper

SALBUTESDEEG
300 gram voorgekookt maïsmeel
½ theelepel zout
1 theelepel achiote-pasta
325 milliliter water


Meng de wortels met het zout en laat 15 minuten staan. Doe de wortels in een schone theedoek en knijp het overtollige vocht eruit. Zet opzij.
Verhit zonnebloemolie in een koekenpan op middelhoge temperatuur en bak de wortels 5 minuten. Voeg het komijnpoeder, korianderpoeder en de chilivlokken toe. Breng op smaak met zout en peper. Haal van de warmtebron en zet opzij.
Meng voor het salbutesdeeg in een kom het maïsmeel en het zout. Mix de achiote-pasta met 1 eetlepel water en voeg met de rest van het water al roerend toe. Meng tot een samenhangend deeg. Verdeel het deeg in 24 porties van gelijke grootte en rol er balletjes van.
Druk een deegballetje tussen twee plastic zakjes plat in een tortillapers of leg het tussen twee plastic zakjes op een plat oppervlak en plet met een koekenpan tot 1 millimeter dik. Herhaal tot het deeg op is.
Meng de rode uien, rodekool, het limoensap, de jalapeño en 2/3 van de koriander in een kom. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Verhit de zonnebloemolie in een kookpan of frituurpan op middelhoge temperatuur. Laat er een klein stukje deeg in vallen om te controleren of de olie heet genoeg is. Dat is het geval als de olie begint te sissen. Frituur de salibutes in porties in 2 – 3 minuten goudbruin en knapperig. Laat uitlekken op keukenpapier. Herhaal tot het deeg op is.
Beleg de salibutes met rodekool, pulled carrot en de overgebleven koriander en serveer direct.

Voor 24 stuks

gebied : Belize
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : De vega atlas : In 160 vega(n) recepten de wereld rond / Isabel Boerdam