woensdag 7 juli 2021

Luon Xao Voi Sa Va Lac (Vietnam)

LUON XAO VOI SA VA LAC (GEBAKKEN PALING MET CITROENGRAS EN PINDA)

Zoet- en zoutwaterpaling zijn zeer populair, niet alleen in Vietnam, maar in heel Azië. De visboer maakt de paling voor u schoon. De hete sesamolie onder de vis geeft er een subtiele, nootachtige smaak aan, die terugkomt in het knapperige notenstrooisel.

plantaardige frituurolie
450 gram palingfilet, in reepjes van 5 centimeter lang en 15 millimeter dik
2 stengels citroengras, in reepjes
1½ deciliter kippenbouillon
1 eetlepel Nuoc Mam of 2 eetlepels Maggi aroma vermengd met 1 theelepel ansjovispasta
1 eetlepel rijstwijn of droge sherry
1 theelepel suiker
1 theelepel maïzena vermengd met wat koud water
1 eetlepel sesamolie
2 eetlepels geroosterde pinda’s, verkruimeld, als garnering


Frituur de palingreepjes in zeer hete olie tot ze knapperig en goudbruin zijn. Laat ze uitlekken op keukenpapier en houd ze apart. Vermeng citroengras, kippenbouillon, Nuoc Mam, rijstwijn en suiker en verhit dit mengsel in een steelpan. Voeg op het kookpunt de paling toe, dek de pan af en laat de inhoud 3 minuten sudderen. Roer de maïzena erdoor als bindmiddel. Leg de paling in een ring op een schaal; laat in het midden een ‘kuiltje’ vrij. Verhit de sesamolie en giet deze in het kuiltje. Strooi de pinda’s erover als garnering.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : visgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Vietnamese haringsalade (Vietnam)

VIETNAMESE HARINGSALADE

Deze salade kent in Vietnam vele verschijningsvormen. Er zijn ook variaties met vlees. Voor deze salade heeft de Vietnamese vis plaats gemaakt voor Hollandse haring. Serveer de salade met kroepoek.

2 teentjes knoflook
2 eetlepels ongezouten pinda’s
3 theelepels Nuoc mam
1 theelepel suiker
sap van ½ citroen
peper
zout
1 rode Spaanse peper
1 rode paprika
6 haringen
½ komkommer
1 ui
2 eetlepels fijngesneden muntblaadjes


Pel en snipper de teentjes knoflook. Wrijf de pinda’s met de knoflook in een vijzel iets fijn en roer de Nuoc mam, de suiker, het citroensap en wat peper en zout erdoor. Halveer de Spaanse peper, verwijder de zaadjes en snijd de peper in dunne reepjes. Maak de paprika schoon en snijd deze in stukjes. Snijd de haring in reepjes en de komkommer in plakjes. Pel de ui en snijd de ui in ringen. Meng alle ingrediënten door elkaar en laat de smaken even intrekken.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Exotisch koken met kruiden / Anneke Ammerlaan

Selada Kakap dan Beloet (Indonesië)

SELADA KAKAP DAN BELOET (BAARS-PALINGSALADE)

Op Java en Bali maken de boeren ’s nachts vlijtig jacht op de paling die zich in de natte sawa’s ophoudt. Ze zijn wat kleiner, maar meestal lekkerder dan paling uit kweekvijvers. Deze salade is uiterst pikant gekruid.

100 gram zeevisfilet (kabeljauw, poon)
100 gram baarsfilet (snoekbaars, zeebaars)
1 deciliter visbouillon
100 gram gerookte paling
1 deciliter daboe-daboesaus, koud
80 gram sperzieboontjes, in reepjes gesneden
50 gram rode chilipepers, in reepjes gesneden
12 katjang pandang of salam bladeren
12 basilicumblaadjes (kamangi)


Verwarm de oven voor bij 180°C. Leg de visfilets in een braadpan, voeg de bouillon toe en pocheer ze 15 minuten in de warme oven. Neem de vis uit de bouillon en laat afkoelen. Snijd de gepocheerde vis en gerookte paling in reepjes. Giet op ieder bord wat daboe-daboesaus. Schud in een kom de bonen, chilipepers en katjang pandang blaadjes om. Leg wat van deze salade op ieder bord. Leg de reepjes vis en paling erbij en garneer met basilicumblaadjes.

4 personen

gebied : Indonesië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Indonesisch koken nieuwe stijl / Detlef Skrobanek

Spaghetti met vissaus (Maleisië)

SPAGHETTI MET VISSAUS

250 gram spaghetti
400 gram haring in tomatensaus (uit blik)
2 eetlepels kerrie
zout
1 schoongemaakte en in ringen gesneden ui
2 in plakjes gesneden tomaten


Kook de spaghetti in een pan water gaar volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking. Laat de spaghetti uitlekken in een vergiet. Pureer de haring in tomatensaus in een foodprocessor of andere keukenmachine. Breng de vispuree met de kerrie en wat zout in een pan langzaam aan de kook. Schep de uitgelekte spaghetti door de saus en laat alles door en door warm worden.
Serveer het gerecht gegarneerd met de ringen ui en de plakjes tomaat.

4 personen

gebied : Maleisië
gerechtsoort : visgerecht

bron : Maleis koken / Wiebe Andringa