maandag 14 november 2022

La Tièle (Occitanie, Frankrijk)

LA TIÈLE (OCTOPUSTAART)

400 gram jonge octopus, het bekje en de ingewanden verwijderd
250 gram olijfoliedeeg
2 eetlepels olie
1 grote ui, gehakt
5 tomaten, ontveld, zaad verwijderd en grof gehakt
100 gram zwarte olijven, ontpit en in 2 of 3 stukjes gesneden
zout
peper
1 eetlepel gehakte tijm
1 eetlepel gehakte oregano


Leg de octopus in een steelpan met lauw water en breng deze aan de kook. Laat ze tien minuten koken. Laat ze uitlekken, verwijder het vel en de zuignapjes op de tentakels. Hak het vlees en bak het in 10 minuten in de olie goudbruin. Voeg de uien en gehakte tomaten toe. Roer de olijven erdoor en kruid het mengsel. Laat het in de pan met deksel tenminste 1 uur sudderen tot de octopus zacht is.
Rol het deeg uit en bekleed een licht geoliede taartvorm van 20 centimeter middellijn. Giet het octopusmengsel erin en bestrooi het met de gehakte tijm en oregano. Bak de taart 30 tot 35 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven tot de randen bruin zijn.

6 personen

gebied : Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : “Le grand Livre de la Cuisine occitane” door Suzanne Simonet, in Warme Voorgerechten (Praktisch koken) / Richard Olney

Seiches à l'aiguemortaise

SEICHES À L’AIGUEMORTAISE (ZEEKAT ZOALS DIE IN AIGUES-MORTES WORDT KLAARGEMAAKT)

De naam van dit recept stond op de menukaart van restaurant l’Escale in Aigues-Mortes, maar de chef-kok, M. Rémi Rigal, vertelde dat hij het gerecht zelf bedacht had en dat het geen traditionele specialiteit van de stad was.

zeekat
olijfolie
1 – 2 tenen knoflook
1 ui
tomatenpuree
zout
peper
cayennepeper
cognac
pastis
brood
eidooier


Maak uw zeekat schoon en snijd hem in stukken ter grootte van ravioli. Doe die met een glas water in een braadpan en kook ze 20 – 35 minuten, tot u de stukjes zeekat met de rand van een lepel kunt doorsnijden. Laat ze uitlekken en bewaar het kookvocht.
Verhit wat olijfolie in een pan en bak hierin de stukken zeekat, 1 of 2 fijngemaakte tenen knoflook en een gehakte ui op laag vuur. Bind de saus met een beetje tomatenpuree die u met wat kookvocht hebt verdund. De hoeveelheid saus moet voldoende zijn om de stukken zeekat helemaal te bedekken. Breng de saus op smaak met zout, peper en een vleugje cayennepeper. Voeg er wat cognac en een ‘dosis’ witte pastis aan toe. De juiste dosis is 2 theelepels per kilo zeekat. Houd het mengsel 20 minuten tegen de kook aan. Maak intussen wat croûtons door blokjes brood in olijfolie te bakken.
Schik voor het serveren de stukken zeekat op de croutons op een schaal; voeg een oeuf monté aan de saus toe en giet de saus over de zeekat.
Een oeuf monté wordt als volgt gemaakt: roer een eidooier los met wat zout, voeg er beetje bij beetje (zoals bij mayonaise) olijfolie aan toe tot u er, in volume gerekend, twee keer zoveel olie als eidooier door hebt gewerkt.
Dit gerecht heeft iets heel erg Midi-achtigs.

gebied : Aigues-Mortes, Occitanie, Frankrijk
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Mediterraan viskookboek / Alan Davidson