woensdag 19 augustus 2020

Deense zigeunersalade (Denemarken)

DEENSE ZIGEUNERSALADE

Salades spelen een belangrijke rol in de Deense keuken. Ze vormen een belangrijk onderdeel van het ‘Smörrebröd’, een Deense vorm van een koud buffet. Aardappelen worden op grote schaal in salades verwerkt en worden meestal, zoals ook in de andere Scandinavische landen, in de schil gekookt en daarna gepeld. Gebruik krieltjes van goede kwaliteit. Havarti is een Deense halfzachte kaas van koemelk met een volle smaak als hij jong is. Naarmate de kaas ouder wordt, wordt de smaak sterker.

150 gram nieuwe krieltjes, schoongeborsteld
100 gram Havarti (Deense kaas), in blokjes gesneden
100 gram salami, bij voorkeur pepersalami, in blokjes gesneden
2 stelen bleekselderij, in boogjes gesneden
50 gram gekookte doperwtjes
3 eetlepels mayonaise
2 theelepels Franse mosterd
mespunt paprikapoeder
zout
versgemalen zwarte peper


Kook de aardappeltjes net gaar en laat ze uitlekken. Schep er, als de aardappeltjes nog warm zijn, de overige ingrediënten door en breng de salade op smaak met wat zout en peper. Serveer warm of op kamertemperatuur, maar in ieder geval niet gekoeld.

4 - 6 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Klassieke salade Niçoise (Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk)

KLASSIEKE SALADE NIÇOISE

Salade Niçoise is niet alleen een van de meest simpele salades, maar ook een van de smakelijkste. De geleerden zijn het er niet over eens of er nu wel of geen sperzieboontjes, aardappelen of tonijn in thuishoren. Sommige puristen beweren dat alleen ansjovis moet worden gebruikt. Dit is min of meer de klassieke versie zoals hij in de Provence op tafel komt. Ik was er een groot liefhebber van toen ik daar woonde en het was het begin van mijn liefdesrelatie met de olijf. Tot dan toe had ik die waar mogelijk gemeden. Maar in een Salade Niçoise zijn ze zo’n onlosmakelijk deel van het geheel, dat ik ze aanvankelijk met enige schroom en later met veel genoegen ben gaan eten.

1 krop Romeinse sla, gewassen
200 gram kleine glad kokende aardappeltjes, schoon geborsteld
100 gram dunne Franse sperzieboontjes (haricots verts), afgehaald
4 eetlepels Provençaalse olijfolie
1 eetlepel rode wijnazijn
1 teentje knoflook, gepeld en gesnipperd
1 theelepel Franse mosterd
zout
versgemalen zwarte peper
3 hardgekookte eieren, in kwarten gesneden
3 Italiaanse pomodori, in kwarten gesneden
200 gram tonijn uit blik, uitgelekt
50 gram ansjovisfilets uit blik, uitgelekt
10 tot 12 zwarte olijven, ontpit


Scheur de sla in stukken in de kom.
Kook de aardappeltjes net gaar, giet ze af en laat ze rusten. Kook de sperzieboontjes beetgaar, laat ze onder de koude kraan schrikken, laat ze uitlekken en afkoelen.
Klop de olie, de azijn, de knoflook, de mosterd en wat zout en peper door elkaar en giet over de sla. Schep goed om.
Verdeel de aardappeltjes, de sperzieboontjes, de eieren en de tomaten over de salade, gevolgd door de tonijn, de ansjovis en de olijven. Wie creatief wil zijn, legt de ansjovis in een ruitpatroontje en legt er de olijven tussen. Geef er knapperig stokbrood of volkorenbrood bij.

4 - 6 personen

gebied : Nice, Provence-Alpes-Côte d’Azur, Frankrijk
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Salade met geitenkaas en bietjes (Stockholm, Zweden)

SALADE MET GEITENKAAS EN BIETJES

Dit recept is gebaseerd op een heerlijke salade die ik in een klein vissersdorpje in de buurt van Stockholm kreeg voorgeschoteld. Ik had mijn buik vol van haring en wilde graag een voorgerecht met kaas. Het werd een grote snee geroosterd brood, belegd met dikke plakken biet waarop een zacht plak gesmolten geitenkaas lag. Dit recept is eenvoudig maar zeker niet minder lekker. Geef er donker roggebrood bij.

200 gram stevige geitenkaas, in blokjes van 2 x 2 centimeter gesneden
75 gram boter, gesmolten
65 gram vers kruim van bruinbrood, gemengd met wat zout en peper
100 gram gekookte bietjes, in blokjes van hetzelfde formaat als de kaas gesneden
een grote zak jonge spinazie
vinaigrette


Haal de kaas door de helft van de boter, voeg het broodkruim toe en schud tot de blokjes er rondom mee zijn bedekt. Zet ze een uur of langer in de koelkast.
Verhit de resterende boter in een koekenpan met een antiaanbaklaag en bak de kaasblokjes snel rondom goudbruin.
Schep de bietjes en de spinazie in een kom door elkaar, schep de vinaigrette erdoor en verdeel de knapperige kaasblokjes erover. Geef er brood bij en serveer meteen.

4 personen

gebied : Stockholm, Zweden
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Auberginesalade met mosterd

AUBERGINESALADE MET MOSTERD

Wie rood mosterdblad kan krijgen, moet dat zeker gebruiken voor dit gerecht, omdat de smaak perfect past bij die van de dressing. Gebruik anders een slasoort met een lichte pepersmaak, zoals rucola of waterkers.

1 grote aubergine, gewassen en in flinke blokken gesneden
5 eetlepels olijfolie
verschillende soorten sla, gewassen
1 eetlepel grove mosterd
2 theelepels vloeibare honing
sap van een halve citroen
zout
versgemalen peper


Verwarm de oven voor op 200°C.
Schep de aubergine in een ovenschaal en bedruppel met 2 eetlepels van de olie. Zet de schaal 45 minuten in de voorverwarmde oven en schep de aubergineblokjes in die tijd twee keer voorzichtig door om te voorkomen dat ze aan de bodem van de schaal gaan vastzitten.
Doe de verschillende slasoorten in een grote slakom. Klop voor de dressing de mosterd, de resterende olie, de honing en het citroensap door elkaar. Breng stevig op smaak met wat zout en peper.
Laat de aubergine uit de oven afkoelen en schep af en toe voorzichtig om. Schep ze over de sla in de kom met de dressing door elkaar. Serveer meteen.

4 personen

gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence

Champignonsalade met balsamicodressing (Finland)

CHAMPIGNONSALADE MET BALSAMICODRESSING

Tot mijn verblijf in Finland, het land waar veel wilde paddenstoelen worden gezocht en waar veel recepten bestaan voor paddenstoelensalades, had ik alleen in de jaren ’60 en ’70 koude paddenstoelen gegeten, toen ‘champignons à la greque’ grote furore maakten. Ik weet niet waarom, maar ik vond ze niet lekker. Misschien omdat ze zo rubberachtig waren of vanwege de gedroogde kruiden. In de loop der jaren verdween mijn vooroordeel tegen koude paddenstoelen en nu vind ik ze zelfs lekker, als ze tenminste worden aangemaakt met een interessante dressing met een frisse smaak. Gelukkig hebben de gedroogde kruiden plaats gemaakt voor verse.

500 gram grote champignons, schoongeborsteld
4 eetlepels olijfolie
1 eetlepel blaadjes verse oregano
zout
versgemalen zwarte peper
1 eetlepel balsamicoazijn


Snijd de champignons in dikke plakken. Verhit de olie in de koekenpan en bak ze in 10 minuten gaar. Schep ze in een slakom en laat ze afkoelen. Stroop de oreganoblaadjes van de stelen en schep ze met wat zout en peper en de balsamicoazijn door de champignons. Serveer op kamertemperatuur en geef er vers brood bij om de saus op te deppen.

3 - 4 personen

gebied : Finland
gerechtsoort : salade

bron : Salades : Feest van smaken / Sue Lawrence