vrijdag 21 mei 2021

Kruidenbeignets met gerookte zalm (Nieuw-Zeeland)

KRUIDENBEIGNETS MET GEROOKTE ZALM

Als je veel beignets maakt, is het handig om ze eerst snel bruin te bakken en daarna in 8 - 10 minuten af te bakken in een oven op 180°C, tot ze sponzig aanvoelen.

225 gram patentbloem
3 theelepels bakpoeder
3 eieren
250 milliliter koud (spa)water
1 theelepel zout
versgemalen zwarte peper
8 eetlepels fijngehakt basilicum
fijngeraspte schil van 1 citroen
2 - 3 eetlepels neutrale olie
150 gram dun gesneden gerookte zalm
125 milliliter zure room
dilletakjes


Doe bloem, bakpoeder, eieren, spawater (koolzuur maakt de beignets extra luchtig), zout en peper in een kom en klop er een glad beslag van. Dek de kom af en laat het beslag minstens 15 minuten (maximaal 4 uur) in de koelkast rusten. Hierdoor komen de gluten tot rust en worden de beignets niet taai.
Roer de gehakte kruiden en citroenrasp door het beslag. Verhit een zware koekenpan op middelhoog vuur en giet er wat olie in. Schep per bakgang een paar lepels beslag in de hete pan en bak tot er bubbels in het mengsel bovenkomen; draai ze dan om. De beignets zijn klaar als ze terugveren wanneer je er zachtjes op drukt. Gebruik telkens een beetje olie tussen de bakgangen.
Beleg elke beignet met een stukje zalm en garneer dit met een toefje zure room en wat dille.

4 personen

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Free Range Cook : Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland / Annabel Langbein

Op theebladeren gerookte zalm of forel (Nieuw-Zeeland)

OP THEEBLADEREN GEROOKTE ZALM OF FOREL

Zelf vis roken is niet moeilijk en het resultaat is buitengewoon lekker. Wanneer je het binnenshuis wil doen, heb je een grote wok of een diep rookblik nodig, plus een passend rooster en een goed sluitende deksel. Ik gebruik graag lapsang souchong vanwege de rooksmaak van deze thee, maar je kunt ook Engelse ontbijtthee of zelfs onbewerkt zaagsel nemen. Je kunt op deze manier ook mosselen, tomaten, knoflook en zout roken.

2 eetlepels Schotse whisky of water
1 eetlepel bruine suiker
1 theelepel zout
1 stuk zalm of forel, met vel
3 theelepels theebladeren of 2 eetlepels onbewerkt zaagsel
1 theelepel suiker
250 milliliter Mierikswortelroomsaus
1 knapperig platbrood


Los suiker en zout op in whisky of water en wrijf het vissenvlees ermee in. Laat de vis 10 minuten rusten voordat je hem gaat roken. (Je kunt hem ook 2 uur in de koelkast zetten, met de vleeskant naar beneden in het whiskymengsel.)
Bekleed een wok of rookblik met voldoende aluminiumfolie zodat die 3 - 4 centimeter boven de rand uitsteekt. Strijk de folie goed glad tegen de bodem en zijkant van de pan of het blik. Strooi de theebladeren of het zaagsel met de suiker op de bodem. Plaats daar een ingeolied rooster boven en leg de vis er met het vel omlaag op. Zorg dat er genoeg ruimte boven de vis is zodat de rook vrij kan circuleren en goed in de vis trekt.
Leg een goed sluitende deksel op de rookpan en vouw de over de rand hangende folie over de deksel om de pan volledig af te sluiten. Verhit de pan 4 - 6 minuten op hoog vuur (het mengsel moet dan hevig roken). Temper het vuur vervolgens en verwarm de pan nog zo’n 12 minuten. Zet dan het vuur uit, maar laat de deksel nog 15 minuten op de pan zodat de vis tijdens het afkoelen alle rookaroma’s op kan nemen.
Verwijder voor het opdienen alle graten met een pincet of tangetje. Pak steeds maar één graat en trek hem er in de graatrichting uit.
Leg de vis op een schaal en serveer hem met mierikswortelroomsaus en knapperig platbrood.

6 - 8 personen

voor- / bereidingstijd : 25 / 35 minuten

gebied : Nieuw-Zeeland
gerechtsoort : visgerecht

bron : De Free Range Cook : Pure gerechten uit Nieuw-Zeeland / Annabel Langbein