zaterdag 30 oktober 2021

Vietnamese omelet met wokgroenten (Vietnam)

VIETNAMESE OMELET MET WOKGROENTEN

25 gram ongezouten cashewnoten
2 eieren
2 eetlepels sojasaus
2 theelepels sesamolie
1 centimeter verse gember, geschild en geraspt
2 eetlepels zonnebloemolie
1 teentje knoflook, geperst
250 gram Chinese wokgroenten


Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan en hak ze grof. Klop de eieren los met 1 eetlepel sojasaus, de sesamolie en gember.
Verhit 1 eetlepel zonnebloemolie in een koekenpan en bak hierin 2 dunne omeletten van het eimengsel.
Verhit de overige zonnebloemolie in een andere koekenpan en fruit hierin de knoflook 1 minuut. Voeg de wokgroenten toe en bak 5 minuten mee.
Besprenkel met de overige sojasaus en breng op smaak met zout en peper. Leg de omeletten op een bord, schep de groenten en cashewnoten erop en vouw dicht

1 persoon

voedingswaarde : 665 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Boodschappen mei 2020

Kibbeh ma Basal (Beiroet, Libanon)

KIBBEH MA BASAL (KIBBEH MET UI, GEÏNSPIREERD DOOR GEORGINA EL BEYEH, DE KIBBEH QUEEN!)

1 kilogram rundergehakt, 3 keer gemalen
400 gram extra fijne lichte of volkorenbulghur
zout
½ - 1 eetlepel 7 spice baharat
500 gram uien, in halve ringen
2 bossen lente-ui (verwijder de bovenkant)
750 milliliter olijfolie
50 gram pijnboompitten


Kneed het rundergehakt met de bulghur, flink wat zout en de 7 spice goed door elkaar. Proef of je meer specerijen wilt gebruiken (als je een goede kwaliteit vlees gebruikt is rauw proeven geen enkel punt). Mix per portie fijn in de keukenmachine en kneed nogmaals goed door.
Snijd de uien in halve ringen. Halveer de lente-uien in de lengte en snijd het groen grof. Verhit 250 milliliter olijfolie en bak de uien al omscheppend in porties zacht en goudbruin in ongeveer 30 minuten. Bak in een pan de pijnboompitten goudbruin.
Verhit de oven voor op 200°C.
Verdeel de ui, lente-ui en pijnboompitten over een platte ovenschaal. Vorm met vochtige handen een mooie laag deeg (rond of vierkant) van het gehakt (dit gaat het makkelijkst in porties op bakpapier) en leg eroverheen: leg het kibbehdeeg met de bakpapierkant aan de bovenkant erop, trek het bakpapier er dan vanaf). Druk goed aan en maak glad met vochtige vingers. Als het er de eerste keer niet zo mooi glad uitziet geeft dat niks, de smaak zal nog steeds heerlijk zijn. Oefening baart kunst! Teken met de achterkant van een mes een mooi kibbehpatroon en druk in de ruiten kuiltjes met de achterkant van een lepel. Besprenkel rijkelijk met de rest van de olijfolie. Bak de kibbeh in 20 tot 25 minuten gaar in de voorverwarmde oven.

10 - 12 personen

gebied : Beiroet, Libanon
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Beiroet : Verhalen en recepten uit een mediterrane stad / Merijn Tol

Aubergineknoedels alla parmigiana

AUBERGINEKNOEDELS ALLA PARMIGIANA

90 gram vers broodkruim, liefst zuurdesem (dat zijn 2 - 3 sneden)
4 aubergines, in blokjes van 2½ centimeter gesneden (1 kilogram)
150 milliliter olijfolie, plus extra voor erbij
100 gram ricotta
75 gram Parmezaan, fijngeraspt, plus extra voor erbij
10 gram peterselie, fijngesneden
1 ei, plus 1 dooier
1½ eetlepel bloem
6 tenen knoflook, geperst
15 gram basilicumblaadjes, in fijne repen gescheurd
1½ blik van 400 gram gepelde romatomaten, glad gepureerd (600 gram)
1½ theelepel tomatenpuree
1½ theelepel fijne kristalsuiker
¼ theelepel chilivlokken
¾ theelepel paprikapoeder
2 theelepels verse oreganoblaadjes, fijngehakt
45 gram ontpitte kalamataolijven, doormidden gescheurd
zout
zwarte peper


Verhit de oven tot 160°C. Strooi het broodkruim over een bakplaat en bak het 12 minuten in de oven tot het lichtbruin en droog is. Laat het kruim afkoelen en verhoog de oventemperatuur naar 220°C.
Meng de aubergineblokjes op een grote, met bakpapier beklede bakplaat met 75 milliliter olie, ½ theelepel zout en een flinke draai versgemalen zwarte peper. Spreid ze zo royaal mogelijk uit en bak ze 30 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn; schep alles halverwege de tijd om.
Hak de aubergines tot een grove puree, doe die in een grote mengkom en laat in de koelkast 20 minuten afkoelen. Voeg als de puree koud is de ricotta, Parmezaan, peterselie, ei, eidooier, bloem, broodkruim, een derde van de knoflook, 10 gram basilicum, ¼ theelepel zout en een flinke draai zwarte peper toe. Meng alles goed en vorm met ingeoliede handen 16 deegballen van het mengsel, ter grootte van een golfbal, elk van 55 gram, druk ze stevig aan zodat ze compact blijven.
Zet een grote koekenpan met antiaanbaklaag met 2 eetlepels olie op halfhoog tot hoog vuur. Bak de knoedels in twee porties 3 - 4 minuten; keer ze regelmatig tot ze rondom bruin zijn. Zet het vuur iets lager als ze te snel kleuren. Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak de overige knoedels op dezelfde manier. Leg ze op een bord en zet ze opzij.
Verhit de oven tot 180°C. Zet de overgebleven 2 eetlepels olie in een grote sauteerpan op halfhoog tot hoog vuur. Bak de overgebleven knoflook 1 minuut tot hij geurt, voeg de tomaten uit blik, tomatenpuree, suiker, chilivlokken, paprikapoeder, oregano, 1 theelepel zout en een flinke draai versgemalen zwarte peper toe en laat de saus af en toe roerend 8 minuten zachtjes tot iets dikker inkoken. Voeg 400 milliliter water toe, breng het geheel aan de kook, zet het vuur halfhoog en laat de saus nog 10 minuten sudderen.
Giet de saus in een middelgrote ovenschaal, verdeel de knoedels erin en bak ze 20 minuten in de oven tot de saus borrelt. Haal de schaal uit de oven, bestrooi met de olijven en het overgebleven basilicum, rasp er wat Parmezaan over en dien op.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage met Tara Wigley

Mafaldapasta met geroosterde flespompoen in warme yoghurtsaus

MAFALDAPASTA MET GEROOSTERDE FLESPOMPOEN IN WARME YOGHURTSAUS

1 flespompoen van 1 kilogram, geschild, pitten verwijderd, in blokjes van 2½ centimeter gesneden (850 gram)
1 ui, gepeld, in 6 parten gesneden (150 gram)
90 milliliter olijfolie
6 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
200 gram korte mafaldapasta (of andere gedroogde pasta, pas zo nodig de kooktijd aan)
500 gram yoghurt Griekse stijl, op kamertemperatuur
1¼ theelepel gemalen komijnzaad
2 eidooiers
1½ theelepel maïzena
5 gram peterselieblaadjes, grof gehakt, plus extra om te garneren
zout
zwarte peper

SNELLE CHILISAUS
1 romatomaat, grof gehakt (90 gram)
3 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt (45 gram)
1½ eetlepel appelazijn
2 eetlepels olijfolie


Verhit de oven tot 230°C.
Meng de pompoen, ui, 3 eetlepels olie, ¾ theelepel zout en een royale draai versgemalen peper in een middelgrote mengkom. Stort het pompoenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster alles 30 minuten, roer een- of tweemaal tot de groenten gaar en licht geblakerd zijn. Houd ze tot gebruik warm.
Zet terwijl de pompoen roostert een kleine koekenpan met de plakjes knoflook en 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak ze heel rustig 12 minuten en roer af en toe tot de knoflook donker goudbruin en krokant is. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan op een met keukenpapier bekleed bord en bewaar de olie in de pan.
Doe voor de snelle chilisaus de tomaat, chilipepers en ¼ theelepel zout in de kleine kom van de keukenmachine en mix tot alles is fijngehakt, schraap de wand van de kom af en toe schoon. Voeg de azijn en olijfolie toe en mix een paar seconden met de pulseknop. Schep de saus in een kleine schaal en zet hem opzij.
Kook de pasta in een pan met ruim kokend water en wat zout in 7 minuten vrijwel beetgaar. Houd 200 milliliter kookwater achter en laat de pasta goed uitlekken.
Doe de yoghurt, de overgebleven eetlepel olie, de komijn, eidooiers, maïzena en 1/3 theelepel zout in een blender en mix alles in 1 minuut glad. Zet het mengsel in een grote sauteerpan op halfhoog vuur. Verwarm de yoghurtsaus steeds roerend 15 minuten tot hij gebonden is en begint te borrelen. Voeg de pasta, het achtergehouden kookwater, de peterselie en de helft van het pompoenmengsel toe en verwarm alles 4 minuten tot het door en door heet is. Serveer de pasta in een grote schaal en verdeel het resterende pompoenmengsel erover. Besprenkel met een derde van de chilisaus en serveer de rest er apart bij, gegarneerd met de gebakken knoflook, extra peterselie en achtergehouden knoflookolie.

2 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage met Tara Wigley