zaterdag 30 oktober 2021

Mafaldapasta met geroosterde flespompoen in warme yoghurtsaus

MAFALDAPASTA MET GEROOSTERDE FLESPOMPOEN IN WARME YOGHURTSAUS

1 flespompoen van 1 kilogram, geschild, pitten verwijderd, in blokjes van 2½ centimeter gesneden (850 gram)
1 ui, gepeld, in 6 parten gesneden (150 gram)
90 milliliter olijfolie
6 tenen knoflook, in dunne plakjes gesneden
200 gram korte mafaldapasta (of andere gedroogde pasta, pas zo nodig de kooktijd aan)
500 gram yoghurt Griekse stijl, op kamertemperatuur
1¼ theelepel gemalen komijnzaad
2 eidooiers
1½ theelepel maïzena
5 gram peterselieblaadjes, grof gehakt, plus extra om te garneren
zout
zwarte peper

SNELLE CHILISAUS
1 romatomaat, grof gehakt (90 gram)
3 rode chilipepers, zaadlijsten verwijderd en grof gehakt (45 gram)
1½ eetlepel appelazijn
2 eetlepels olijfolie


Verhit de oven tot 230°C.
Meng de pompoen, ui, 3 eetlepels olie, ¾ theelepel zout en een royale draai versgemalen peper in een middelgrote mengkom. Stort het pompoenmengsel op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster alles 30 minuten, roer een- of tweemaal tot de groenten gaar en licht geblakerd zijn. Houd ze tot gebruik warm.
Zet terwijl de pompoen roostert een kleine koekenpan met de plakjes knoflook en 2 eetlepels olie op halfhoog vuur. Bak ze heel rustig 12 minuten en roer af en toe tot de knoflook donker goudbruin en krokant is. Schep de knoflook met een schuimspaan uit de pan op een met keukenpapier bekleed bord en bewaar de olie in de pan.
Doe voor de snelle chilisaus de tomaat, chilipepers en ¼ theelepel zout in de kleine kom van de keukenmachine en mix tot alles is fijngehakt, schraap de wand van de kom af en toe schoon. Voeg de azijn en olijfolie toe en mix een paar seconden met de pulseknop. Schep de saus in een kleine schaal en zet hem opzij.
Kook de pasta in een pan met ruim kokend water en wat zout in 7 minuten vrijwel beetgaar. Houd 200 milliliter kookwater achter en laat de pasta goed uitlekken.
Doe de yoghurt, de overgebleven eetlepel olie, de komijn, eidooiers, maïzena en 1/3 theelepel zout in een blender en mix alles in 1 minuut glad. Zet het mengsel in een grote sauteerpan op halfhoog vuur. Verwarm de yoghurtsaus steeds roerend 15 minuten tot hij gebonden is en begint te borrelen. Voeg de pasta, het achtergehouden kookwater, de peterselie en de helft van het pompoenmengsel toe en verwarm alles 4 minuten tot het door en door heet is. Serveer de pasta in een grote schaal en verdeel het resterende pompoenmengsel erover. Besprenkel met een derde van de chilisaus en serveer de rest er apart bij, gegarneerd met de gebakken knoflook, extra peterselie en achtergehouden knoflookolie.

2 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Flavour : Heel veel groente, nog meer smaak / Yotam Ottolenghi & Ixta Belfrage met Tara Wigley

Geen opmerkingen: