WITLOFSOEP MET HOLLANDSE GARNALEN
1 sinaasappel, schoongeboend
5 stronkjes witlof (500 gram)
2 eetlepels arachideolie
2 sjalotjes, gesnipperd
8 deciliter vleesbouillon
200 milliliter crème fraîche
1 eetlepel gehakte verse tijm of dragon
100 gram Hollandse garnalen
Rasp de schil van de sinaasappel af en pers de vrucht uit. Snijd eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes. Snijd 1 klein of een half stronkje witlof in smalle reepjes en verdeel de rest van het witlof in grove repen. Verhit de olie in een soeppan en roerbak hierin het grof gesneden witlof en de sjalotjes 5 minuten zonder dat ze bruin kleuren. Giet heet water over de fijne witlofreepjes, spoel er daarna koud water over en laat uitlekken. Voeg de vleesbouillon toe aan het gebakken witlof en de sjalotjes en kook zachtjes 10 minuten. Pureer de soep. Voeg versgemalen peper, sinaasappelsap en -rasp toe. Roer de crème fraîche, tijm of dragon en de fijne witlofreepjes erdoor en verwarm de soep zonder te koken. Giet de hete soep in borden of kommen en verdeel de garnalen erover.
4 personen
voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen april 2013
zaterdag 20 april 2013
Witlofsalade met blauwe kaas
WITLOFSALADE MET BLAUWE KAAS
4 stronkjes witlof (400 gram)
50 gram walnoten
100 gram blauwe kaas (Roquefort of Danish blue), grof verkruimeld
2 peren, geschild, in plakjes
DRESSING
½ eetlepel mosterd
scheutje balsamico- of wittewijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
Snijd eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes en snijd het lof in schuine reepjes. Rooster de walnoten in een droge hete koekenpan. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Voeg er de helft van de noten en de helft van de blauwe kaas aan toe. Schep de dressing door de witlofreepjes en verdeel steeds een bergje over 4 borden. Verdeel de plakjes peer erover en bestrooi met de rest van de noten en blauwe kaas. Lekker met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen april 2013
4 stronkjes witlof (400 gram)
50 gram walnoten
100 gram blauwe kaas (Roquefort of Danish blue), grof verkruimeld
2 peren, geschild, in plakjes
DRESSING
½ eetlepel mosterd
scheutje balsamico- of wittewijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 eetlepel honing
Snijd eventueel de binnenste kern uit de witlofstronkjes en snijd het lof in schuine reepjes. Rooster de walnoten in een droge hete koekenpan. Meng alle ingrediënten voor de dressing. Voeg er de helft van de noten en de helft van de blauwe kaas aan toe. Schep de dressing door de witlofreepjes en verdeel steeds een bergje over 4 borden. Verdeel de plakjes peer erover en bestrooi met de rest van de noten en blauwe kaas. Lekker met stokbrood.
4 personen
voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Geroosterde zalm met salsa verde
GEROOSTERDE ZALM MET SALSA VERDE
600 gram diepvries zalmfilets, ontdooid
2 eetlepels arachide- of olijfolie
SALSA VERDE
2 teentjes knoflook, gehakt
25 gram verse platte peterselie
25 gram verse basilicum, munt en/of koriander
1 eetlepel kappertjes
5 ansjovisfilets
1 theelepel mosterd
100 milliliter olijfolie
sap en 1 theelepel rasp van 1 citroen
Dep de zalmfilets droog. Bestrijk de vis met olie en bestrooi met zout en peper. Pureer voor de salsa verde de knoflook, groene kruiden, kappertjes, ansjovis en mosterd en giet de olijfolie er in een straaltje bij tot een dikke saus ontstaat. Voeg citroensap, -rasp en versgemalen peper toe. Rooster de zalm in een hete grill- of koekenpan 2 - 3 minuten per kant. Serveer met de salsa verde. Lekker met gebakken krieltjes en peultjes, sugarsnaps of wortel.
4 personen
voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen april 2013
600 gram diepvries zalmfilets, ontdooid
2 eetlepels arachide- of olijfolie
SALSA VERDE
2 teentjes knoflook, gehakt
25 gram verse platte peterselie
25 gram verse basilicum, munt en/of koriander
1 eetlepel kappertjes
5 ansjovisfilets
1 theelepel mosterd
100 milliliter olijfolie
sap en 1 theelepel rasp van 1 citroen
Dep de zalmfilets droog. Bestrijk de vis met olie en bestrooi met zout en peper. Pureer voor de salsa verde de knoflook, groene kruiden, kappertjes, ansjovis en mosterd en giet de olijfolie er in een straaltje bij tot een dikke saus ontstaat. Voeg citroensap, -rasp en versgemalen peper toe. Rooster de zalm in een hete grill- of koekenpan 2 - 3 minuten per kant. Serveer met de salsa verde. Lekker met gebakken krieltjes en peultjes, sugarsnaps of wortel.
4 personen
voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Kruidensalade met gerookte kip
KRUIDENSALADE MET GEROOKTE KIP
75 gram rucola
handje gemengde verse groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, kervel en tijm)
1 oranje of gele paprika, zonder zaadjes, in smalle reepjes
300 gram gerookte kipfilet, in smalle repen
DRESSING
50 milliliter citroensap
1 eetlepel grove mosterd
100 milliliter olijfolie
2 eetlepel gehakte verse koriander
Meng de rucola met de groene kruiden en verdeel over 4 borden. Verdeel de paprikareepjes en kipfilet erover. Meng citroensap, mosterd, olijfolie, zout, peper en 1 eetlepel koriander tot een dressing. Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi met de rest van de koriander.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen april 2013
75 gram rucola
handje gemengde verse groene kruiden (bijvoorbeeld peterselie, basilicum, kervel en tijm)
1 oranje of gele paprika, zonder zaadjes, in smalle reepjes
300 gram gerookte kipfilet, in smalle repen
DRESSING
50 milliliter citroensap
1 eetlepel grove mosterd
100 milliliter olijfolie
2 eetlepel gehakte verse koriander
Meng de rucola met de groene kruiden en verdeel over 4 borden. Verdeel de paprikareepjes en kipfilet erover. Meng citroensap, mosterd, olijfolie, zout, peper en 1 eetlepel koriander tot een dressing. Besprenkel de salade met de dressing en bestrooi met de rest van de koriander.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Aardappels uit de oven met specerijen
AARDAPPELS UIT DE OVEN MET SPECERIJEN
1 kilo (nieuwe) vastkokende aardappels, in langwerpige parten
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
2 theelepels grof zeezout
3 eetlepels olijfolie
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de aardappelparten met de rest van de ingrediënten en wat versgemalen peper in een schaal. Spreid de aardappels uit over een bakplaat of ovenschaal en bak ze in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
1 kilo (nieuwe) vastkokende aardappels, in langwerpige parten
1 theelepel paprikapoeder
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
2 theelepels grof zeezout
3 eetlepels olijfolie
Verwarm de oven voor op 220°C. Meng de aardappelparten met de rest van de ingrediënten en wat versgemalen peper in een schaal. Spreid de aardappels uit over een bakplaat of ovenschaal en bak ze in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin.
4 personen
voedingswaarde : 320 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Salade van geroosterde groenten met geitenkaas
SALADE VAN GEROOSTERDE GROENTEN MET GEITENKAAS
1 aubergine
2 venkelknollen
2 rode uien, gepeld
2 groene paprika’s
4 tomaten
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
4 eetlepels olijfolie
200 gram zachte geitenkaas
50 gram geroosterde zonnebloempitten
Snijd alle groenten, behalve de tomaten, in ronde plakken van gelijke dikte en leg ze op de bakplaat. Halveer de tomaten horizontaal en leg ze op het snijvlak tussen de groenten. Bestrooi de groenten met wat zout, versgemalen peper en de Provençaalse kruiden. Besprenkel alles met olijfolie.
Verwarm de oven voor op 220°C. Rooster de groenten in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen tot lauwwarm en schep de groenten op een platte schaal. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi de salade met de zonnebloempitten.
4 personen
voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 20 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
1 aubergine
2 venkelknollen
2 rode uien, gepeld
2 groene paprika’s
4 tomaten
1 eetlepel gedroogde Provençaalse kruiden
4 eetlepels olijfolie
200 gram zachte geitenkaas
50 gram geroosterde zonnebloempitten
Snijd alle groenten, behalve de tomaten, in ronde plakken van gelijke dikte en leg ze op de bakplaat. Halveer de tomaten horizontaal en leg ze op het snijvlak tussen de groenten. Bestrooi de groenten met wat zout, versgemalen peper en de Provençaalse kruiden. Besprenkel alles met olijfolie.
Verwarm de oven voor op 220°C. Rooster de groenten in het midden van de oven in 15 - 20 minuten gaar en bruin. Laat afkoelen tot lauwwarm en schep de groenten op een platte schaal. Verkruimel de geitenkaas erover en bestrooi de salade met de zonnebloempitten.
4 personen
voedingswaarde : 385 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 20 / 20 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Olijvenbrood
OLIJVENBROOD
1 pak witbroodmix
50 milliliter olijfolie extra vergine
100 gram groene en zwarte olijven, zonder pit
grof zeezout
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
Maak het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar vervang de boter door 2 eetlepels olijfolie. Laat 30 minuten afgedekt rijzen. Vet een bakplaat in met de helft van de overgebleven olie. Sla het deeg terug en kneed het nogmaals goed door.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een platte lap en leg het op de bakplaat. Bestrijk het deeg met de rest van de olie en duw de olijven er in. Bestrooi met zeezout en rozemarijn. Bak het olijvenbrood in 20 minuten gaar en bruin in de oven.
In plaats van olijven zijn zongedroogde tomaatjes, kappertjes, ansjovis of hamreepjes ook heel lekker in het brood.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 40 / 20 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Boodschappen april 2013
1 pak witbroodmix
50 milliliter olijfolie extra vergine
100 gram groene en zwarte olijven, zonder pit
grof zeezout
1 eetlepel gedroogde rozemarijn
Maak het brooddeeg volgens de aanwijzingen op de verpakking, maar vervang de boter door 2 eetlepels olijfolie. Laat 30 minuten afgedekt rijzen. Vet een bakplaat in met de helft van de overgebleven olie. Sla het deeg terug en kneed het nogmaals goed door.
Verwarm de oven voor op 200°C. Rol het deeg uit tot een platte lap en leg het op de bakplaat. Bestrijk het deeg met de rest van de olie en duw de olijven er in. Bestrooi met zeezout en rozemarijn. Bak het olijvenbrood in 20 minuten gaar en bruin in de oven.
In plaats van olijven zijn zongedroogde tomaatjes, kappertjes, ansjovis of hamreepjes ook heel lekker in het brood.
4 personen
voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 40 / 20 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Boodschappen april 2013
Zalm met basilicum
ZALM MET BASILICUM
4 zalmfilets
grof zeezout
½ theelepel gekneusde peperkorrels
1 bosje basilicum, alleen de blaadjes
1 trosje kerstomaatjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 eetlepels olijfolie
Meng de zalmfilets met de rest van de ingrediënten en leg de vis in een ovenschaal of bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de schaal in de oven en bak de vis in het midden van de oven in 10 minuten gaar.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
4 zalmfilets
grof zeezout
½ theelepel gekneusde peperkorrels
1 bosje basilicum, alleen de blaadjes
1 trosje kerstomaatjes
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 eetlepels olijfolie
Meng de zalmfilets met de rest van de ingrediënten en leg de vis in een ovenschaal of bakplaat.
Verwarm de oven voor op 200°C. Zet de schaal in de oven en bak de vis in het midden van de oven in 10 minuten gaar.
4 personen
voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Lauwwarme noedelsalade met paksoi
LAUWWARME NOEDELSALADE MET PAKSOI
1 pak eiernoedels
1 liter hete kippenbouillon (van 2 tabletten)
1 bosje lenteuitjes, fijngesnipperd
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
½ struik paksoi, alleen de kleine bladeren, in brede repen
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 eetlepels olie
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel wittewijnazijn
Leg de noedels in de bouillon en laat ze wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel de noedels onder koud water af. Laat goed uitlekken in een vergiet. Knip de noedels met een schaar in grove stukken en meng ze met de lente-ui, rode peper en paksoi. Fruit de knoflook op een lage stand in de olie tot het begint te geuren. Voeg de gembersiroop, ketjap en azijn toe en roer even door. Giet de warme dressing over de noedelsalade en schep alles goed door elkaar.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
1 pak eiernoedels
1 liter hete kippenbouillon (van 2 tabletten)
1 bosje lenteuitjes, fijngesnipperd
1 rode peper, zonder zaadjes, fijngehakt
½ struik paksoi, alleen de kleine bladeren, in brede repen
2 teentjes knoflook, in plakjes
2 eetlepels olie
1 eetlepel gembersiroop
1 eetlepel ketjap
1 eetlepel wittewijnazijn
Leg de noedels in de bouillon en laat ze wellen volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet af en spoel de noedels onder koud water af. Laat goed uitlekken in een vergiet. Knip de noedels met een schaar in grove stukken en meng ze met de lente-ui, rode peper en paksoi. Fruit de knoflook op een lage stand in de olie tot het begint te geuren. Voeg de gembersiroop, ketjap en azijn toe en roer even door. Giet de warme dressing over de noedelsalade en schep alles goed door elkaar.
4 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : buffetgerecht
bron : Boodschappen april 2013
Abonneren op:
Posts (Atom)