dinsdag 5 september 2023

Carote in Agro (Piëmont, Italië)

CAROTE IN AGRO (ZOETZURE WORTELTJES)

Ingemaakte groenten zijn niet alleen een delicatesse, ze kosten ook weinig voorbereidingstijd. Handig dus als u veel bezoek verwacht, een uitgebreid buffet in gedachten heeft of u gewoon eens alleen maar aan antipasti tegoed wilt doen. Met dit recept kunt u naar hartenlust ook andere groenten klaarmaken, bijvoorbeeld courgette, kleine uitjes of raapjes.

500 gram nieuwe worteltjes
1 bouquet garni van rozemarijn, peterselie, munt en laurierblaadjes
1 bosje basilicum
1/8 liter droge witte wijn
1/8 liter witte wijnazijn
2 teentjes knoflook
1 eetlepel suiker
4 eetlepels olijfolie
zout
peper


Worteltjes schrappen, schuin in plakjes snijden van 1 centimeter dik of iets dikker. In een pan doen met de wijn, de azijn en 1/8 liter water en aan de kook brengen.
De knoflookteentjes pellen, halveren en met de suiker en de olijfolie toevoegen. Het bouquet garni erbij doen en de worteltjes in 10 – 15 minuten gaar koken.
Iets laten afkoelen, knoflook en kruiden verwijderen. De worteltjes overdoen in een schaal. Het kooknat zeven en over de worteltjes gieten. Afgedekt 1 – 2 dagen laten intrekken in de koelkast. Voor het opdienen bestrooien met verse basilicum.

4 personen

voedingswaarde : 160 kcal p.p.
bereidings- / marineertijd : 25 minuten / 1 – 2 dagen

gebied : Piëmont, Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De echte Italiaanse keuken : Typische recepten en culinaire indrukken van alle Italiaanse streken / Reinhardt Hess en Sabina Sälzer

Insalata di Carote con Mentuccia (Italië)

INSALATA DI CAROTE CON MENTUCCIA (SALADE VAN GERASPTE PEEN MET MUNT)

Koude gekookte groenten aangemaakt met olie en citroensap of salades van fijngesneden rauwe harde groenten worden vaak als antipasto geserveerd in Italië. Een salade van geraspte peen combineert als antipasto goed bij andere antipasti als rauwe ham, mortadella, salami, olijven, zoetzure paprika of in olie gelegde champignons of aubergines. De mentuccia waarmee deze salade in het zuiden van Italië vaak wordt gekruid, kan vervangen worden door gekweekt pepermuntblad, dat weliswaar niet zo verfijnd van smaak is maar toch heel verrukkelijk in deze combinatie.

500 gram jonge peen (of winterwortel), geschrapt
3 eetlepels citroensap
zout
6 eetlepels olijfolie extra vergine
fijne tafelsuiker (facultatief)
2 eetlepels fijngesneden mentuccia (of munt)
zwarte peper


Rasp de peen tot ragfijne julienne (dunne sliertjes) met behulp van een keukenmachine of gebruik het fijne juliennemes van een mandoline. De vertrouwde handrasp met grote raspgaten aan de ene kant waarmee grove flinters worden verkregen, kan ook worden gebruikt.
Roer in een kom citroensap en zout naar wens door elkaar tot het zout is opgelost en roer dan lepelsgewijs de olie erbij. Giet de verkregen dressing direct over e julienne van peen en schep alles goed om. Proef de salade en voeg desgewenst nog een snufje suiker toe, afhankelijk van de zoetheid van de gebruikte peen of wortel.
De salade mag niet bijtend zuur zijn, maar evenmin te zoet. Fris met een vermoeden van zoet, dat is het streven bij deze salade.
Meng de fijngesneden munt erdoor, maal er peper naar wens over en serveer de geraspte peen in een luchtig gestapeld bergje op een platte schaal.

4 - 6 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Italiaanse smaken : Antipasti / Florine Boucher