zaterdag 26 maart 2022

Champignons aux herbes (Normandië, Frankrijk)

CHAMPIGNONS AUX HERBES (GESAUTEERDE CHAMPIGNONS MET SJALOTJES, KNOFLOOK EN KRUIDEN)

100 gram boter
1 eetlepel fijngehakte sjalotjes
750 gram champignons, schoongemaakt, in vieren gesneden
2 theelepels verse, gehakte peterselie
1 theelepel gehakte bieslook
1 theelepel kervel
1 teentje knoflook, fijngehakt
zout


Smelt de boter in een koekenpan. leg de sjalotjes erin en sauteer die 1 minuut. Voeg de champignons toe en sauteer die op middelhoog vuur 5 minuten onder af en toe roeren. Leg de peterselie, bieslook, kervel en knoflook in de pan en sauteer het geheel 1 à 2 minuten. Voeg zout naar smaak toe, roer goed en dien op.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De Normandische keuken / Claude Guermont en Paul Frumkin

Blettes à la crème (Normandië, Frankrijk)

BLETTES À LA CRÈME (SNIJBIET IN ROOMSAUS)

Ik maakte dit Gerecht voor het eerst op een winderige dag na een bezoek aan de plaatselijke markt, waar ik malse jonge snijbiet en prachtige verse room vond die zo dik was dat hij bijna niet van de lepel viel.

500 gram jonge snijbiet, goed afgespoeld en drooggedept
250 gram verse room
zout
peper
versgeraspte nootmuskaat
2 - 3 eetlepels versgeraspte gruyère


Snijd de stelen van de bladeren en snijd ze in stukjes van 1 centimeter breed. Snijd de bladeren in de breedte in smalle reepjes.
Breng water met zout op hoog vuur aan de kook en doe de stelen erin. Giet ze af als het water weer aan de kook komt en laat ze voorzichtig uitlekken op keukenpapier.
Verwarm de oven voor op 180°C. Breng de room in een steelpan op middelhoog vuur aan de kook en roer er zout, peper en nootmuskaat door. Voeg de blaadjes toe en laat ze in 4 minuten slinken. Roer de stukjes snijbietsteel erdoor. Schep alles in een ovenschaal en bestrooi met de geraspte kaas. Zet de schaal 20 minuten in de voorverwarmde oven tot de bovenkant licht is gekleurd.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De smaak van Normandië : Ontdek de tradities en de beste streekgerechten van Normandië / Carole Clements

Grenouilles fermière (Normandië, Frankrijk)

GRENOUILLES FERMIÈRE (BOERSE KIKKERBILLETJES)

Met hun licht zoetige, delicate smaak vormen kikkerbilletjes een heerlijk zomers voorafje.

24 middelgrote kikkerbilletjes
2½ deciliter melk
50 gram bloem
120 gram boter
zout
peper
3¾ deciliter slagroom of crème fraîche
1 theelepel ciderazijn
1 eetlepel fijngehakte bieslook


Was de kikkerbilletjes in koud water en droog ze goed af. Scheid de kikkerbillen van elkaar door ze op het gewricht door te hakken. Laat ze 5 minuten in de melk weken. Haal ze uit de melk en schud de overtollige melk eraf. Strooi er bloem over en schud de overtollige bloem eraf. Smelt de boter in een koekenpan en bak, in kleine porties tegelijk, de kikkerbilletjes hierin aan beide zijden goudbruin. Leg ze daarna in een ovenvaste schaal. Kruid ze met zout en peper en giet de slagroom erover. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 200°C, net zo lang tot de room enigszins gereduceerd en het vlees wat bruiner geworden is. Haal de schaal uit de oven en besprenkel de kikkerbilletjes met de ciderazijn en de gehakte bieslook. Dien direct op.

4 personen

gebied : Normandië, Frankrijk
gerechtsoort : voorgerecht

bron : De Normandische keuken / Claude Guermont en Paul Frumkin