zondag 28 februari 2021

Rode kool met pruimen

RODE KOOL MET PRUIMEN

50 gram rozijnen
1 appel
½ zakje gebruiksklare pruimen
2 eetlepels rode port
1 eetlepel suiker
1½ theelepel kaneel
2 eetlepels (appel)azijn
1½ zakje rode kool (gekoeld)
zout


In zeef rozijnen wassen. Appel schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. In kom doen: rozijnen, appel, pruimen en port. Door elkaar scheppen. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
In pan doen: vruchtenmengsel, suiker, kaneel, azijn, kool en zout. 20 Minuten stoven. Intussen schaal voorverwarmen. Rode kool overdoen in schaal.
Lekker bij kip of kalkoen.

4 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1982

Roergebakken witlof

ROERGEBAKKEN WITLOF

6 struikjes witlof
2 eetlepels (olijf)olie
½ eetlepel suiker
1 eetlepel oestersaus
(versgemalen) peper


Witlof wassen, schoonmaken en droogdeppen. Struikjes in reepjes snijden. In wok olie verhitten. Witlof op halfhoog vuur 3 minuten roerbakken. Suiker erdoor roeren en laten smelten. Oestersaus toevoegen en op halfhoog vuur erdoor scheppen. Op smaak brengen met peper.

4 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : AllerHande februari 2000

Tempura (Japan)

TEMPURA

OM TE FRITUREN
± 500 g gemende groenten als : groene paprika, in stukjes, aubergine, waaiervormig gesneden, wortel, in plakjes, zoete aardappel, in plakjes, shii-take, gehalveerd of in vieren, kleine maïskolfjes
rauwe garnalen (diepvries)
nori (zeewier), in reepjes
Harusame (dunne transparante noedels)

VOOR HET BESLAG
1 eidooier
100 g bloem, gezeefd

VOOR HET FRITUREN
bloem
sojaolie

VOOR DE SAUS
2 dl Dashi
½ dl lichte sojasaus
½ dl mirin (zoete rijstwijn)

VOOR DE GARNERING
daikon of rettich


Groenten in gewenste vormen snijden en klaarleggen. Sojaolie verhitten tot ± 180 ºC. Garnalen pellen, staartstukje er aan laten zitten. Darm op rugzijde van garnaal verwijderen.
Van eidooier, bloem en ± 1½ dl ijskoud water glad beslag roeren. Beslag direct gebruiken.
Groenten en garnalen eerst licht met bloem bestuiven en dan door beslag halen.
Groenten en garnalen in olie in 2 - 4 min. lichtbruin frituren. Reepjes nori en (eventueel) harusame (met reepje nori tot een bosje gebonden) door beslag halen en frituren.
Gefituurde ingrediënten op rooster laten uitlekken. Voor saus: dashi, sojasaus en mirin aan de kook brengen. Direct van vuur halen en laten afkoelen. daikon heel fijn raspen, goed uitknijpen en tot kleine hoopjes vormen. Tempura serveren met tempurasaus en daikon.

4 personen

voedingswaarde : 265 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : Japan
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Tip Culinair februari 1996

Pikante mosselen met tzatzikisaus

PIKANTE MOSSELEN MET TZATZIKISAUS 2 sjalotjes 2 teentjes knoflook 1 kleine Spaanse rode peper 2 kilogram mosselen 1½ deciliter droge witte wijn 1 theelepel oregano ½ kruidenbouillontablet 6 eetlepels magere yoghurt 1 eetlepel halvanaise 1 zakje mix voor tzatziki-yoghurtdipsaus Sjalotjes pellen en snipperen. Knoflook pellen en fijnhakken. Peper wassen, schoonmaken, zaadjes verwijderen en kleinsnijden. Mosselen onder koud water goed schoonboenen (eventueel beschadigde en open exemplaren verwijderen). Schaal voorverwarmen. In pan wijn met sjalot, knoflook, peper en oregano aan de kook brengen. Bouillontablet erboven verkruimelen en oplossen. Mosselen toevoegen en afgedekt in 5 à 8 minuten gaar koken, af en toe omschudden. Intussen yoghurt en halvanaise in kommetje doen en tzatzikimix erdoor roeren (= tzatzikisaus). Met schuimspaan mosselen met groente uit pan in schaal scheppen. Tzatzikisaus bij mosselen serveren. 2 personen voedingswaarde : 230 kcal p.p. bereidingstijd : 25 minuten gerechtsoort : hoofdgerecht bron : AllerHande 29 februari 1996

Driehoekjes gevuld met garnalen

DRIEHOEKJES GEVULD MET GARNALEN

100 gram Noorse garnalen
4 vellen filodeeg
50 gram panklare witte kool
½ eetlepel olie
1 teentje knoflook
¼ theelepel gemberpoeder
mespunt gemalen koriander
zout
peper
1 theelepel maïzena
1 eiwit


(Garnalen in 2½ uur laten ontdooien. Filodeeg in 2 uur laten ontdooien volgens gebruiksaanwijzing.) Garnalen droogdeppen met keukenpapier en fijnsnijden. Kool heel fijn snijden. In pan olie verhitten en garnalen 1 minuut al omscheppend bakken. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Kool toevoegen en 2 minuten meebakken. Op smaak brengen met gemberpoeder, koriander, zout en peper. Maïzena erdoor roeren. Garnalenmengsel laten afkoelen. Plakjes filodeeg op aanrecht uitspreiden en in breedte halveren. Eiwit loskloppen. Elk plakje met eiwit bestrijken. Aan één korte kant van elk deegplakje 1 eetlepel garnalenmengsel scheppen. Deeg over vulling tot driehoekje aan het eind van de strook vouwen, strook steeds over driehoekje vouwen tot vulling in driehoekig pakketje zit. Driehoekjes tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
In frituurpan olie verhitten tot 175°C. Vergiet bekleden met keukenpapier. 4 Driehoekjes in frituurmandje leggen en in 4 minuten goudbruin en gaar frituren. In vergiet laten uitlekken. Op dezelfde manier rest van driehoekjes frituren. Driehoekjes op schaal leggen. Direct serveren.

Voor 8 stuks

voedingswaarde : 110 kcal per stuk
voor- / bereidingstijd : 20 / 20 minuten

gerechtsoort : voorgerecht of borrelhapje

bron : AllerHande 1 februari 1996

Rode kool met garnalen

RODE KOOL MET GARNALEN

1 grote ui
2 sinaasappel
1 citroen
1 stevige handpeer
50 gram krenten
1 rode kool (750 gram)
2 eetlepels boter of margarine
3 kruidnagels
100 gram grote Noorse garnalen
zout
tabasco


Ui pellen en snipperen. 1 Sinaasappel pellen, witte velletjes verwijderen. Overdwars in plakken snijden en halveren. Andere sinaasappel en citroen uitpersen. Peer schillen, klokhuis verwijderen en in stukjes snijden. Besprenkelen met 1 eetlepel sinaasappel-citroensap. In zeef krenten wassen. Van kool buitenste bladeren verwijderen en in vieren delen. Stronk verwijderen. Kool in reepjes snijden.
In pan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Kool toevoegen en 5 minuten meebakken. Af en toe omscheppen. Toevoegen: sinaasappel, sinaasappel-citroensap, krenten, kruidnagel en zout. Erdoor roeren. Kool in 10 minuten gaarstoven. Kruidnagels verwijderen. Peer en garnalen erdoor scheppen. 5 Minuten meewarmen. Op smaak brengen met enkele druppels tabasco.
Lekker bij een varkenslapje.

4 personen

voedingswaarde : 150 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 25 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip februari 1982

Preisalade met tuinkers en radijs

PREISALADE MET TUINKERS EN RADIJS

2 dunne preien
5 radijsjes
2 eetlepels olie
1 eetlepel azijn
1 eetlepel gembersiroop
zout
peper
½ bakje tuinkers


Maak de preien schoon en snijd ze in stukken van 5 centimeter. Kook de prei in weinig water met zout 10 minuten. Giet de prei af en doe ze in een schaal. Maak de radijsjes schoon en snijd ze in plakjes. Snijd de plakjes in dunne reepjes. Klop de olie, de azijn en de gembersiroop tot een sausje en breng het op smaak met zout en peper. Schenk het over de prei. Laat de prei afkoelen tot kamertemperatuur.
Strooi de radijsjes over de prei en knip de tuinkers erover.

2 personen

voedingswaarde : 140 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 2 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Menu 10 februari 1993