maandag 25 oktober 2021

Karamelsiroop (Vietnam)

KARAMELSIROOP

125 gram palmsuiker of rietsuiker
1½ deciliter water


Breng de suiker met het water aan de kook in een kleine pan met zware bodem. Verwarm het mengsel al roerend 3 minuten, tot het stroperig wordt en karamelliseert.
In een luchtdicht afgesloten pot of fles is deze saus 10 dagen houdbaar in de koelkast.

Voor 1¾ deciliter.

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Nuoc Chanh (Vietnam)

NUOC CHANH (LIMONADE)

6 limoenen
125 gram fijne rietsuiker
7½ deciliter kokend water
snufje zout
ijsblokjes
plukjes munt, ter garnering


Snijd de limoenen doormidden en pers het sap uit in een kan. Doe de uitgeperste helften en de suiker in een hittebestendige maatbeker. Schenk het kokende water erover en laat dit 15 minuten trekken.
Zeef het suikerwater, roer er een snufje zout door en schenk het bij het limoensap. Voeg een paar ijsblokjes toe en plaats de kan afgedekt in de koelkast.
Doe vlak voor het serveren een paar ijsblokjes in glazen en schenk de limonade erover. Garneer de glazen met plukjes munt.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : drank

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Ca Phe Viet Nam (Vietnam)

CA PHE VIET NAM (KOFFIE IN VIETNAMESE STIJL)

gecondenseerde melk
sterke zwarte koffie
ijsblokjes (indien gewenst)


Schenk een kopje halfvol met gecondenseerde melk en vul dit aan met een gelijke hoeveelheid zeer sterke koffie. Als u de koffie koud wilt serveren kunt u ijsblokjes toevoegen.

1 persoon

gebied : Vietnam
gerechtsoort : drank

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Chuoi Caramen (Vietnam)

CHUOI CARAMEN (BANANEN MET KARAMELSAUS)

4 bananen
60 gram hazelnoten, geroosterd en gemalen
25 gram vers broodkruim
plantaardige olie om in te frituren

SAUS
20 gram boter
150 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels water
3 deciliter kokosmelk


Pel de bananen, snijd ze overlangs doormidden en snijd elke halve banaan dwars doormidden. Meng op een bord de hazelnoten met het broodkruim. Wentel de stukken banaan door dit mengsel en druk dit goed aan.
Doe alle ingrediënten voor de saus in een kleine pan met zware bodem. Verwarm het geheel al roerend tot u een karamelsaus hebt.
Verhit in een frituurpan de olie tot 190°C. Frituur de bananen in gedeelten en bak ze 2 minuten, tot ze goudbruin kleuren. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Serveer ze met de warme karamelsaus.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Pho Xao Thit Bo Mang Tay (Vietnam)

PHO XAO THIT BO MANG TAY (GEROERBAKT RUNDVLEES MET GROENE ASPERGES EN PLATTE RIJSTNOEDELS)

200 gram ribeye, entrecote of lendebiefstuk, in plakjes van 1 centimeter

MARINADE
1 teentje knoflook, fijngehakt
1 eetlepel oestersaus
1 eetlepel sojasaus
1 theelepel ahornsiroop
versgemalen zwarte peper

NOEDELS
160 gram ho fun (verse, brede rijstnoedels), gedroogde rijstnoedels of verse zelfgemaakte eiermie
2 eetlepels plantaardige olie
1 ui, in reepjes van 1 centimeter breed
200 gram groene asperges, in de lengte in stukjes van 10 centimeter
2 eetlepels oestersaus
100 milliliter water of pho-bouillon
2 eetlepels sojasaus
100 gram taugé
versgemalen zwarte peper


Meng de ingrediënten voor de marinade en laat het vlees 20 minuten marineren.
Kook de noedels zoals aangegeven op de verpakking.
Verhit een grote koekenpan op hoog vuur, tot de pan gloeiend heet is. Voeg 1 eetlepel plantaardige olie toe en roerbak de helft van de ui 1 minuut. Voeg het vlees toe, laat even schroeien, schud na 30 seconden de pan en roer door, zodat het vlees aan alle kanten wordt geschroeid. Voeg de asperges, 1 eetlepel oestersaus, een scheutje water (of pho-bouillon) toe en roerbak een paar minuten, tot het vlees de gewenste garing heeft. Haal van het vuur en laat rusten op een bord.
Verhit in dezelfde koekenpan of wok op hoog vuur met 1 eetlepel plantaardige olie en voeg snel roerend de rest van de ui toe. Voeg dan de noedels, 1 eetlepel oestersaus en de sojasaus toe en roer een paar minuten goed door. Voeg de taugé en een scheutje water of pho-bouillon toe en roerbak nog 1 minuut, tot de noedels zacht zijn. Schep op een bord, voeg het vlees en de asperges toe en serveer.

2 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees : Makkelijke authentieke recepten / Uyen Luu

Banh Mi Trung Va Mang Tay (Vietnam)

BANH MI TRUNG VA MANG TAY (OMELET MET GROENE ASPERGES VOOR OP EEN BAHN MI)

2 eieren, losgeklopt
2 lente-uitjes, i ringetjes
snufje zeezout
snufje versgemalen zwarte peper
½ theelepel fijne kristalsuiker
1 theelepel sojasaus
1 eetlepel plantaardige olie
2 sjalotjes (40 gram), fijngesnipperd
4 groene asperges, in schuine plakjes van 1 centimeter


Klop de eieren met de lente-ui, het zeezout, de peper, de fijne kristalsuiker en de sojasaus door elkaar. Verhit de plantaardige olie in een koekenpan op middelhoog vuur en fruit de sjalot. Bak de asperges 1 minuut en schenk het eiermengsel in de pan erbij. Bak de omelet tot de onderkant bruin is, en keer om. Dit zou niet langer dan een paar minuten moeten duren. Haal de pan van het vuur en snijd de omelet in lange repen.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Vietnamees : Makkelijke authentieke recepten / Uyen Luu

Geroosterde pindakruimels (Vietnam)

GEROOSTERDE PINDAKRUIMELS

Waar u ook komt in Vietnam, haast overal staat een kommetje met geroosterde pindakruimels op tafel. Ze worden gebruikt om soepen, noedels, rijst en nog veel meer gerechten te garneren.

50 gram ongebrande pinda’s zonder vliesjes

Rooster de pinda’s in een droge koekenpan, of spreid ze uit op een bakplaat en rooster ze in een op 140 - 150°C voorverwarmde oven tot ze licht kleuren. Schep ze tussentijds om. Doe ze in een schaal en laat ze afkoelen.
Doe de pinda’s in een plastic zakje en verkruimel ze met een deegroller. In een luchtdicht afgesloten plastic doos zijn ze tot 4 weken houdbaar in de koelkast.

Voor 50 gram.

gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Sot Ma-Do-Ne Toi (Vietnam)

SOT MA-DO-NE TOI (KNOFLOOKMAYONAISE)

Deze hoeveelheid mayonaise kan het beste met een garde in een klein kommetje worden gemaakt. Zorg ervoor dat de kom niet kan verschuiven op het werkblad.

3 tenen knoflook
2 eidooiers
1 eetlepel citroensap
¼ theelepel zout
¼ theelepel fijngemalen witte peper
200 milliliter plantaardige olie
50 milliliter lichte olijfolie


Wrijf de knoflook in een vijzel tot een pasta. Doe de eidooiers, citroensap, knoflookpasta, zout en peper in de kom en klop stevig op. Blijf langzaam kloppen en voeg steeds een paar druppels olie aan de eidooiers toe. Nadat op deze manier ongeveer 50 milliliter olie is gebruikt, kan de rest van de olie langzaam in een dunne sliert worden toegevoegd.
Doe de mayonaise in een bak, dek af met een deksel of huishoudfolie en bewaar tot gebruik in de koelkast (maximaal 1 week).

Voor 250 milliliter.

gebied : Vietnam
gerechtsoort : saus

bron : Geheimen van de Rode Lantaarn : Verhalen en recepten van een Vietnamese familie / Pauline Nguyen

Trai Cay (Vietnam)

TRAI CAY (VERSE VRUCHTEN)

1 ananas, geschild, in blokjes
2 mango’s, geschild, in reepjes
3 bananen, gepeld, overlangs doorgesneden, in stukjes van 3 centimeter
4 lychees, gepeld en ontpit
2 limoenen, in 4 partjes elk


Schep alle vruchten op een schaal. Schik de partjes limoen eromheen. Ieder besprenkelt zijn vruchten naar wens met limoensap.

6 - 8 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : nagerecht

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown

Bahn Hoi (Vietnam)

BAHN HOI (NOEDELKOEKEN)

250 gram dunne rijstnoedels
60 - 100 gram maïzena
1 eetlepel plantaardige olie


Week de noedels 5 minuten in zeer heet water tot ze gaar zijn. Laat ze goed uitlekken, tot ze zo droog mogelijk zijn. Doe ze in een kom en bestuif ze royaal met maïzena.
Breng in een stoompan een bodempje water aan de kook en vet de stoominzet in met wat olie. Vorm van een kwart van de noedels een soort pannenkoekje van 25 centimeter doorsnee in de stoominzet. Stoom dit afgedekt 5 minuten. Schep de noedelkoek met een spatel op een snijplank, of keer hem op het deksel en laat hem op de snijplank glijden.
Vet de stoominzet opnieuw in en maak achtereenvolgens nog drie noedelkoeken. Laat ze enigszins afkoelen tot stevige koeken. Snijd ze in driehoekjes of vierkantjes. Serveer ze warm.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Vietnamees koken / Jackum Brown