zondag 16 juni 2013

Kalkoen 'tonnato' (Italië)

KALKOEN ‘TONNATO’

500 gram kalkoenfilet, aan een stuk
2 eetlepels olijfolie
400 milliliter kippenbouillon
enkele takjes tijm
enkele takjes peterselie

TONIJNSAUS
1 blikje tonijn op olie (à 200 gram), uitgelekt
3 ansjovisfilets
2 eetlepels kappertjes
1 eetlepel citroensap
1 eidooier
4 eetlepels olijfolie


Bestrooi de kalkoenfilet met zout en peper en bak rondom lichtbruin in de olijfolie. Voeg de bouillon en de kruiden toe en stoof zachtjes 25 - 30 minuten. Laat de kalkoen in het stoofvocht afkoelen. Haal de kalkoen uit het stoofvocht, dep droog en snijd het vlees in dunne plakken. Bewaar het stoofvocht. Verdeel de plakken kalkoen over 4 borden. Pureer voor de tonijnsaus de tonijn, ansjovis, 1 eetlepel kappertjes, citroensap en eierdooier. Giet de olijfolie in een dun straaltje erbij tot de saus bindt. Voeg eventueel een klein scheutje stoofvocht toe als de saus te dik is. Breng op smaak met zout en peper. Giet de tonijnsaus over de kalkoen en bestrooi met de overige kappertjes.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : voorgerecht

bron : Boodschapen juni 2013

Platbrood (MIddellandsezeegebied)

PLATBROOD

450 gram bloem voor brood + extra voor uitrollen
1 zakje gist (à 7 gram)
½ theelepel fijne kristalsuiker
1 eetlepel extra vergine olijfolie + extra voor erbij
2 theelepels za’atar + extra voor erbij


Verwarm de oven voor op 200°C. Vet twee bakplaten licht in met olie. Zeef de bloem boven een kom en voeg de gist, suiker, olie, za’atar, 1 theelepel zout en 250 milliliter lauwwarm water toe. Meng alles door elkaar en kneed het in 5 minuten tot een glad, elastisch deeg. Verdeel het in vier balletjes. Rol ze op een licht met bloem bestoven werkvlak uit tot ovalen van 35 centimeter lang. Leg ze op de bakplaten en prik er gaatjes in met een vork. Bak ze 5 minuten in de hete oven, keer ze en bak ze nog 5 minuten of tot ze gaar en goudbruin zijn. Bestrijk de warme platte broden met olie en strooi er nog wat za’atar over.

4 personen

voedingswaarde : 415 kcal p.p.
bereidings- / oventijd : 15 / 10 minuten

gebied : Middellandse Zeegebied
gerechtsoort : brood

bron : Delicious. juni 2013

Vistajine met saffraancouscous (Noord-Afrika)

VISTAJINE MET SAFFRAANCOUSCOUS

3 eetlepels olijfolie
1 ui, in ringen
200 gram tuinbonen
3 theelepels harissa
400 gram kabeljauwfilet
1 blik artisjokharten (à 400 gram), uitgelekt en gehalveerd
750 milliliter visbouillon
300 gram snelkook couscous
1 theelepel (0,1 gram) saffraandraadjes
40 gram fijngesneden muntblaadjes


Verhit in een tajine of hapjespan de olijfolie en bak hierin de uiringen zachtjes goudbruin. Voeg de tuinbonen toe en bak 2 minuten mee. Schep er de harissa door. Leg de kabeljauwfilet en de artisjokharten in de tajine of pan. Voeg 250 milliliter visbouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur laag. Stoof de vistajine 8 - 10 minuten zachtjes. Breng de laatste 500 milliliter visbouillon aan de kook. Strooi de couscous met de saffraandraadjes in de bouillon, roer goed om, dek af en neem de pan van het vuur. Laat de couscous zo 5 minuten staan. Roer de couscous met een vork los en schep in een schaal. Meng er de munt en zout en peper naar smaak door. Serveer de couscous met de vistajine en geef er een salade bij.

4 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. juni 2013