maandag 15 februari 2021

Romescosaus (Spanje)

ROMESCOSAUS

Deze bijzondere en geurige notensaus komt oorspronkelijk uit Spanje.

½ envelopje saffraan
50 gram blanke amandelen
25 gram hazelnoten
4 eetlepels extra vierge olijfolie
3 tenen knoflook, gepeld
25 gram oud witbrood, korst verwijderd, in blokjes
2 stukken geroosterde paprika (pot)
½ eetlepel sherryazijn of rode wijnazijn
½ theelepel tomatenpuree
½ eetlepel (Spaanse) paprikapoeder (pimènton)
mespunt chilipoeder
zout
peper


Week de saffraan in 6 eetlepels kokend water. Rooster de amandelen en hazelnoten in een droge koekenpan lichtbruin. Verhit 3 eetlepels olie in een koekenpan en bak 2 teentjes knoflook lichtbruin. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en bak het brood lichtbruin in de olie. Pureer noten, gebakken knoflook, brood en paprika’s glad in de keukenmachine. Klop de rest van de olie, de saffraan met het weekwater, de azijn, tomatenpuree, paprikapoeder en chilipoeder erdoor en pers het derde teentje knoflook erboven uit. Breng de saus op smaak met zout en peper en verdun hem zo nodig met wat water of olie.

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : saus

bron : Tip februari 2005

Geroosterde kip met bosui (Spanje)

GEROOSTERDE KIP MET BOSUI

12 bosuitjes
olijfolie
4 kipfilets à 150 gram
zout
peper
1 x basisrecept romescosaus


Was de bosuitjes en verwijder eventueel lelijk blad en wortels. Verhit een grillpan op hoog vuur en bestrijk hem met olie. Rooster de kipfilet in 10 minuten gaar en knapperig bruin, voeg de bosui na 5 minuten toe en rooster die 2 - 3 minuten mee. Bestrooi de kip met wat zout en peper. Serveer de kip en bosui meteen met de romescosaus er apart bij.
Lekker met een rucolasalade.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 12 minuten

gebied : Spanje
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip februari 2005

Curry van kippenlevertjes en koolraap

CURRY VAN KIPPENLEVERTJES EN KOOLRAAP

De tandooripasta geeft een lekker pittige smaak aan de zachte kippenlevertjes.

300 gram koolraap, in blokjes
2 eetlepels olie
1 (zoete Spaanse) ui, gesnipperd
250 gram kippenlevertjes, gehalveerd
2 eetlepels tandooripasta
2 deciliter drinkyoghurt (naturel)
2 takjes verse munt, blad fijngesneden
zout


Kook de koolraap in een bodempje water afgedekt in 10 minuten gaar en laat uitlekken. Verhit een wok, giet pas als deze goed heet is de olie erin, voeg de ui toe en roerbak op halfhoog vuur in 5 minuten goudbruin. Schep de kippenlevertjes en tandooripasta erbij en roerbak 5 - 6 minuten op halfhoog vuur. Voeg de drinkyoghurt toe en breng het gerecht tegen de kook aan. Schep de koolraap erbij, roer om en warm het gerecht goed door. Schep op het laatst de munt erdoor en breng op smaak met zout. Lekker met geroosterde naan.

2 personen

voedingswaarde : 335 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip februari 2005

Kipfilet met paprika-reepjes in roomsaus

KIPFILET MET PAPRIKA-REEPJES IN ROOMSAUS

4 scharrelkipfilets (400 gram)
2 rode paprika’s
2 groene paprika’s
50 gram boter of margarine
zout
peper
1 eetlepel paprikapoeder (mild)
1 bekertje crème fraîche
4 eetlepels koffieroom


Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in dunne reepjes snijden.
In een koekenpan de boter verhitten. Hierin snel de kipfilets rondom bruin bakken. Kipfilets bestrooien met zout, peper en de helft van het paprikapoeder. Kipfilets met het deksel schuin op de pan in 8 minuten zachtjes gaar laten worden, halverwege keren. Kipfilets uit de pan nemen en warm houden. In achtergebleven bakvet paprikareepjes al roerende aan de kook brengen. Rest van paprikapoeder erover strooien. Crème fraîche en koffieroom toevoegen en al roerende aan de kook brengen. Saus op smaak brengen met zout en peper. Kipfilets op warme schaal leggen en saus erover scheppen. Lekker met (vlinder)macaroni.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 3 / 20 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande februari 1988

Basmatirijst met Indiase kippenlevertjes (India)

BASMATIRIJST MET INDIASE KIPPENLEVERTJES

300 gram basmatirijst
150 gram doperwten (diepvries)
400 gram kippenlevertjes, gehalveerd
2 eetlepels olie
1 ui, fijngesneden
1 teentje knoflook
1 eetlepel garam masala
zout
peper
3 - 4 eetlepels magere yoghurt
4 eetlepels fijngesneden koriander


Rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar koken. Intussen doperwtjes gaar koken volgens gebruiksaanwijzing. In koekepan 3 eetlepels olie verhitten en ui 3 minuten zachtjes bakken. Knoflook erboven uitpersen. Levertjes toevoegen en rondom bruin bakken. Bestrooien met garam masala, zout en peper. Al omscheppend nog 5 minuten bakken. Yoghurt erdoor roeren en nog 2 minuten roerend verwarmen. Doperwtjes en koriander door rijst scheppen.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

land : India
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Tip Culinair februari 1996