donderdag 14 oktober 2021

Ca Tim Gia Vi Voi Ca Chua (Vietnam)

CA TIM GIA VI VOI CA CHUA (KRUIDIGE AUBERGINE MET TOMAAT)

1 aubergine
2 teentjes knoflook, in dunne plakjes
2 rode paprika’s
1 tomaat, in dunne plakjes
1 eetlepel nuoc mam of 1 eetlepel Maggi aroma met ½ theelepel ansjovispasta
2 eetlepels rijstwijn
1 eetlepel olijfolie


Verwarm de oven voor op 200°C.
Maak over de hele aubergine inkepingen en stop in elk daarvan een plakje knoflook. Leg de aubergine en de hele paprika’s in een ovenschaal en bak ze, onder af en toe keren, tot ze zeer zacht zijn (45 minuten). Laat ze afkoelen.
Verwijder de steel en de schil van de aubergine. Snijd hem in dunne reepjes; verwijder de grootste zaadklonters. Doe de aubergine met de plakjes knoflook in een kom.
Ontvel de paprika’s en verwijder stelen, kernen en zaden. Snijd ze in lange, dunne reepjes en doe ze bij de aubergine. Roer er ten slotte tomaat, nuoc mam, rijstwijn en olijfolie door.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Dau Phap Voi Toi Nghien (Vietnam)

DAU PHAP VOI TOI NGHIEN (SPERZIEBONEN MET KNOFLOOK)

1 eetlepel plantaardige olie
1 ui, fijngehakt
4 teentjes knoflook, fijngehakt
3 grote groene pepers, schuin in dunne ringetjes gesneden
1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
2 rijpe tomaten, geblancheerd, ontveld, ontzaad en grof gehakt
450 gram sperziebonen, gewassen, gedopt en gehalveerd
½ theelepel suiker
mespunt zout
2 eetlepels verse koriander, gehakt


Verhit de olie in een wok en roerbak hierin 2 minuten ui, knoflook en pepers.
Voeg koriander en komijn toe, roer goed en roer de tomaten en de boontjes erdoor. Dek de pan 5 minuten af. Voeg suiker en zout toe en roer nog 1 minuut. Voeg de koriander toe, roer 30 seconden en schep het gerecht in een verwarmde schaal.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Com Voi Rau (Vietnam)

COM VOI RAU (RIJST MET GROENTE)

400 gram rijst (korte korrels, gewassen en uitgelekt)
2 eetlepels plantaardige olie
450 gram paksoi (een Chinese koolsoort), dwars in stukken van 2½ centimeter gesneden)
zout
6 - 7½ deciliter water


Was de rijst enkele malen tot het water schoon blijft. Laat hem goed uitlekken.
Verhit op hoog vuur de olie 30 seconden in een zware steelpan. Roer dan snel de paksoi erdoor tot de bladeren glimmen van de olie. Roer er wat zout door.
Breng de rijst met het water aan de kook in een steelpan. Laat het geheel enkele minuten koken onder af en toe roeren. Draai het vuur wat lager en laat de rijst nog 2 minuten koken.
Draai het vuur helemaal laag, dek de pan af en laat de rijst 20 minuten pruttelen. Laat hem voor het opdienen nog 10 minuten rusten.
Leg de rijst op een platte schaal en schep de groente er bovenop.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Com Chien Trung (Vietnam)

COM CHIEN TRUNG (GEBAKKEN RIJST MET EI)

2 eieren
2 eetlepels water
2 eetlepels plantaardige olie
2 lente-uitjes, fijngehakt
50 gram gare rijst
2 eetlepels sojasaus
zout
½ theelepel suiker


Klop de eieren los met het water. Verhit ½ theelepel olie in een wok en bak hierin een omelet van het eiermengsel. Leg de omelet op een bord, laat hem afkoelen en snijd hem in reepjes.
Verhit de resterende olie en roerbak hierin de lente-uitjes 2 minuten. Voeg de rijst en de omeletreepjes toe.
Roer sojasaus, zout en suiker erdoor en bak de rijst nog 2 - 3 minuten. Serveer het gerecht in een grote kom.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Xoi (Vietnam)

XOI (KLEEFRIJST)

In Vietnam wordt kleefrijst vaak als ontbijt geserveerd. Dit is praktisch omdat de rijst ten minste 8 uur moet weken. De Vietnamezen bewaren de rijstkorst uit de bodem van de pan voor verschillende doeleinden: om hem in sausen te dopen, te frituren of als tussendoortje te eten, zoals Europeanen koekjes eten.

400 gram kleefrijst
1 theelepel zout


Methode 1: Was de rijst en laat hem uitlekken, nadat u hem een nacht hebt laten weken. Roer het zout erdoor, leg de rijst op een vochtige kaasdoek in een stoompan en stoom hem in 40 minuten gaar. Af en toe besprenkelen met water. Kook de rijst niet al dente; de Vietnamezen houden van goed gare rijst.
Methode 2: Kook 7 deciliter water in een steelpan met dikke bodem. Voeg de rijst en het zout toe en breng het opnieuw aan de kook. Laat de rijst 1 minuut koken. Doe er dan een goed passend deksel op en giet voorzichtig het meeste vocht af. Zet de pan op een zeer laag vuur en laat de rijst nog 20 minuten zachtjes doorkoken. Laat hem na het koken nog 10 minuten rusten en roer hem voor het opdienen even los met een lepel of een paar stokjes.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : rijstgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van

Thit Cuu Quay Don De Nguoi An Voi Gia Va Dau (Vietnam)

THIT CUU QUAY DON DE NGUOI AN VOI GIA VA DAU (SALADE MET GEROOSTERD LAMSVLEES, TAUGÉ EN BOONTJES)

100 gram knapperige, geroosterde lamsbout, in reepjes van 1 x 2½ centimeter
100 gram taugé, gewassen en gedroogd
100 gram sperziebonen, 5 minuten gekookt
100 gram broccoliroosjes, geblancheerd
6 slabladeren, bij voorkeur Chinese
3 grote tomaten, in wigvormige stukken
1 grote komkommer, geschild en in plakjes
½ paprika, in reepjes
2 uien, in dunne ringen
6 lente-uikwastjes
3 hardgekookte eieren, gepeld en gehalveerd

DRESSING
75 gram ongezouten geroosterde paprika’s
1 deciliter citroensap
3 eetlepels azijn
4 teentjes knoflook
3 eetlepels verse koriander, gehakt
40 gram suiker
1 eetlepel nuoc mam of Maggi aroma

GARNERING
1 hardgekookt ei, in plakjes
verse koriander, gehakt
peperbloemen


Mix alle dressingingrediënten in een blender; gebruik wat water om de juiste dikte te verkrijgen. Breng het mengsel op smaak met extra azijn, suiker of nuoc mam.
Leg de overige ingrediënten op een grote schaal op een bedje van sla.

4 personen

gebied : Vietnam
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Vietnamees kookboek : Exotische lekkernijen uit Indo-China / Paulette Do Van