zondag 10 januari 2016

Harcsapörkölt (Hongarije)

HARCSAPÖRKÖLT (MEERVALSTOOFSCHOTEL)

1 meerval (1,5 kilogram)
zout
1 grote ui
1 grote tomaat
2 - 3 paprika’s
60 gram vet
1 theelepel paprikapoeder (edelzoet)


Verwijder schubben en ingewanden en maak de vis schoon. Snijd de kop en de staart eraf en breng ze in water aan de kook. Fileer de vis en strooi er op beide kanten wat zout op. Pel de ui en snijd hem in ringetjes. Snijd de tomaat en de ontpitte paprika’s in kleine stukjes. Fruit de uiringen goudgeel, neem de pan van het vuur en strooi de paprikapoeder erover. Voeg tomaat en paprika toe en meng alles goed. Schenk de visbouillon door een zeef erbij en kook het geheel afgedekt op zacht vuur. Voeg zodra de soep dikker wordt de vis toe en kook het geheel op een gelijkmatige temperatuur in 20 minuten gaar. Voeg eventueel meelballetjes of gekookte aardappelen toe.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : visgerecht

bron : Hongaarse specialiteiten / Anikó Gergely

Kemencés Harcsa (Hongarije)

KEMENCÉS HARCSA (MEERVAL UIT DE OVEN)

800 gram meervalfilet
zout
800 gram aardappelen
40 gram boter
1 grote ui
3 deciliter zure room
½ theelepel paprikapoeder (edelzoet)

Snijd de filet in stukjes en strooi er zout over. Snijd de geschilde aardappelen in zeer dunne plakjes. Vet een vuurvaste schaal in en leg hierin de aardappelschijfjes. Voeg wat zout toe en leg de stukken vis erop. Rasp de ui en meng hem met zure room en paprikapoeder. Verdeel dit over de vis en bak het geheel 40 - 50 minuten in een voorverwarmde oven op 150°C tot de aardappelen gaar zijn.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : visgerecht

bron : Hongaarse specialiteiten / Anikó Gergely

Meerval met fruitsalsa

MEERVAL MET FRUITSALSA

4 meervalfilets
2 (bloed)sinaasappels
2 citroenen
200 gram aardbeien, in stukjes
1 gedroogd chilipepertje, gehakt
1 eetlepel honing
2 eetlepels witte wijnazijn
1 eetlepel zout

Snijd de schil met het wit van de sinaasappels en de citroenen. Wip de partjes eruit en vang ze met het sap op. Meng de sinaasappel- en citroenpartjes met de aardbeien. Voeg de chilipeper en 1 eetlepel honing toe en marineer de vruchten 1 uur. Breng 1 liter water met de azijn en het zout aan de kook. Voeg de vis toe, dek de pan af en zet de hittebron uit. Laat de vis 20 minuten garen. Serveer de vis lauwwarm met de fruitsalsa.

4 personen

voedingswaarde : 190 kcal p.p.
voorbereidings- / bereidingstijd : 15 / 60 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Lekker Gezond december 2001 / januari 2002

Gepocheerde meervalfilet met kruidige vanilleboter

GEPOCHEERDE MEERVALFILET MET KRUIDIGE VANILLEBOTER

1 sinaasappel
1 vanillestokje
75 gram roomboter
1 eetlepel roze peperbessen
1 visbouillontablet
zout
versgemalen peper
225 gram meervalfilets
6 sprietjes knoflookbieslook


Sinaasappel schoon boenen en met zesteur mooie sliertjes schil eraf raspen. Sinaasappel uitpersen. Vanillestokje opensnijden. In steelpan boter smelten. Sinaasappelschilletjes, vanillestokje en peperbessen toevoegen en 5 minuten zachtjes laten trekken, niet laten koken.
In hapjespan 4 deciliter water met bouillontablet, sinaasappelsap, zout en peper aan de kook brengen. Bouillontablet al roerende oplossen. Meervalfilet in 2 gelijke stukken snijden en in vocht leggen. Op zacht vuur in 6 - 8 minuten tegen de kook aan net gaar laten worden. 2 Borden voorverwarmen.
Vanillestokje uit boter nemen, zaadjes eruit schrapen en door boter roeren. Bieslook erboven in stukjes van 1 centimeter knippen. Zout en peper naar smaak toevoegen.
Meervalfilets met schuimspaan uit vocht nemen, even laten uitlekken en op warme borden leggen. Vanilleboter erover scheppen. Serveren met aardappelpuree en veldsla.

2 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande april 2001

Geroosterde meerval met chili-olie en citroen

GEROOSTERDE MEERVAL MET CHILI-OLIE EN CITROEN

2 takjes peterselie
2 citroenen
225 gram meervalfilets
2 - 3 eetlepels chili-olie
grof gemalen zeezout
versgemalen vierkleurenpeper


Grillpan gloeiend heet laten worden. Peterselie heel fijn hakken. Citroenen schoon boenen en 1½ citroen in 6 dikke plakken snijden. Andere halve citroen uitpersen.
Meervalfilet droogdeppen met keukenpapier, in 2 gelijke stukken snijden en inwrijven met 1 eetlepel citroensap en 1½ eetlepel chili-olie. Plakjes citroen bestrijken met chili-olie. 2 Borden voorverwarmen.
In grillpan meervalfilets in 5 - 7 minuten goudbruin en gaar roosteren, halverwege keren. Meervalfilets op warme borden leggen. Plakjes citroen in grillpan in 1 minuut bruin roosteren.
Rest van chili-olie over vis druppelen. Zout en peper erboven malen en peterselie erover strooien. Plakjes citroen erop leggen. Serveren met gebakken aardappels in de schil en gegrilde tomaten.

2 personen

voedingswaarde : 245 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Allerhande april 2001

Som (Oekraïne)

SOM (MEERVAL VAN DE BARBECUE)

100 milliliter donker bier
50 gram heldere honing
3 eetlepels sojasaus
625 gram meerval, in moten van 5 centimeter dikte gesneden
200 gram sjalotjes, in ringetjes gesneden
50 gram bloem
100 milliliter zonnebloemolie
fijn zeezout
versgemalen zwarte peper
Morkovcha (Koreaanse worteltjes), om erbij te geven


Roer in een schaal het bier, de honing en de sojasaus door elkaar. Leg de moten vis in de schaal. Bedek de schaal met plasticfolie en zet hem een paar uur, of liever nog een hele nacht, in de koelkast.
Schep in een kom de ringetjes sjalot om met bloem, zout en peper.
Verhit de zonnebloemolie in een koekenpan. Schud het overtollige meel van de sjalotjes. Leg ze in de hete olie en bak ze 5 - 7 minuten, tot ze knapperig zijn. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en leg ze op keukenpapier.
Haal de vis uit de marinade en dep de moten droog met keukenpapier. Bestrijk het rooster van de barbecue royaal met olie. Leg de moten vis op het rooster en gril ze 5 minuten per kant, tot ze gaar zijn. Dien ze op met de knapperige sjalotjes en de morkovcha of een saus van zure room en knoflook.

6 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : visgerecht

bron : Mamoesjka : Verrassende en inspirerende recepten uit Oekraïne / Olia Hercules