donderdag 22 augustus 2019

Khubz Arabi (Libanon)

KHUBZ ARABI (PITABROOD)

Dit klassieke pitabrood is gemakkelijk te maken. In Griekenland noemt men het pita of pitta, pita in Israël en vele andere landen en pide in Turkije. U kunt tot 300 gram fijne volkorenbloem gebruiken als u verkiest. U kunt het brood ook invriezen. Wikkel het strak in plastic zakjes en bewaar 2 - 3 weken in het vriesvak.

1 eetlepel droge gist
1 theelepel suiker
5 deciliter warm water (43°C)
950 gram bloem
2 theelepels zout
3 eetlepels olijfolie


Los de gist en suiker in een kleine kom op in 1,25 deciliter van het warme water en laat 5 minuten staan tot het mengsel schuimig is. Doe 325 gram van de bloem in een grote kom en giet er het gistmengsel en de rest van het warme water bij. Klop het mengsel met een pollepel tot het goed gemengd is. Dek de kom af met een theedoek of met plastic folie en laat 30 minuten op een warme plak staan tot het mengsel schuimig is.
Voeg 475 gram van de bloem, het zout en de olijfolie toe. Klop het deeg 5 minuten met een handmixer met kneedhaken tot het goed gemengd is. Klop het deeg anders 10 minuten met een pollepel.
Bestrooi een werkvlak met wat van de overgebleven 150 gram bloem. Doe er het deeg op en kneed het in 5 minuten glad en elastisch; voeg daarbij zonodig wat bloem toe tot het niet meer plakkerig is.
Vorm het deeg tot een bal en doe die in een licht met olie ingevette kom. Draai de deegbal rond tot hij rondom met olie bedekt is. Dek de kom af met een vochtige theedoek of met plastic folie en laat 1 ½ uur op een warme plek staan tot het deeg in volume verdubbeld is.
Stomp de lucht uit het deeg en verdeel het in 12 gelijke stukken. Doe de stukken op een met bloem bestoven werkvlak, dek ze af met een theedoek en laat weer 30 minuten rijzen tot ze in volume verdubbeld zijn.
Rol elke deegbal op een met bloem bestoven werkvlak uit tot een cirkel van 15 centimeter doorsnee. Zorg dat er geen scheuren in het deeg komen, want anders zal het brood geen holte vormen tijdens het bakken. Leg de deegcirkels op een licht met bloem bestoven werkvlak of bakplaat. Dek ze af met theedoeken en laat 20 - 30 minuten rijzen.
Verhit intussen de oven voor op 245°C. Vet een zware bakplaat licht in met olie.
Schik zoveel mogelijk deegcirkels naast elkaar op de ingevette bakplaat. Zet ze 5 minuten in de oven tot ze gerezen zijn. Keer ze om en zet ze weer even in de oven tot ze goudbruin zijn. U kunt ze ook uit de oven nemen en ze kort onder een voorverwarmde grill zetten tot ze goudbruin zijn. Zet de pita’s op een rooster en laat afkoelen. Bak de rest van de pita’s op dezelfde manier. Dek de pita’s af met een licht vochtige theedoek of doe ze in een plastic zakje om ze vers te houden.

12 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : brood

bron : De Middellandse Zee / Joyce Goldstein

Ma'moel (Libanon)

MA’MOEL (SUIKERBOLLETJES)

200 gram gedroogde dadels
3 eetlepels water
1 theelepel citroensap
100 gram gepelde walnoten
3 eetlepels suiker
1 theelepel kaneel
1 stijfgeklopt eiwit
500 gram tarwebloem (patent)
250 gram zachte boter
5 eetlepels melk
snufje zout
boter om in te vetten
veel gezeefde poedersuiker


We beginnen met de vullingen. Haal de pitten uit de dadels. Hak de vruchten, doe ze in een pannetje. Verwarm ze al roerend met het water en citroensap, tot er een dikke moes ontstaat. Laat die afkoelen.
Hak de walnoten fijn of maal ze grof in een handmolentje. Vermeng ze met suiker, kaneel en eiwit. Laat dat mengsel rustig staan tot u het nodig heeft.
Stort de bloem in een deegkom. Snijd daarin met twee messen de zachte boter klein. Voeg melk en zout toe. Kneed tot u een soepel deeg in de vingers hebt. Maak daarvan zo’n 50 balletjes zo groot als een walnoot.
Vet twee bakplaten in. Verwarm de oven voor tot 175°C. Vorm nu van ieder balletje een klein vaasje, door uw wijsvinger erin te steken en de rand met de duim dun uit te drukken. Schep hierin een theelepeltje vulling (30 met noot, 20 met dadel). Vouw de rand dicht en maak weer een rond balletje. Leg de balletjes op een ingevette bakplaat. Prik bovenop ondiepe putjes met een vork. Schuif de plaat op de middelste richel van de voorverwarmde oven. Laat de balletjes in 20 - 25 minuten bleek bakken: ze mogen beslist niet bruin worden, dat bederft de smaak. Laat ze afkoelen en bestuif ze met poedersuiker.

10 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : gebak

bron : Internationaal bakken / Janny de Moor

Aubergines en kikkererwten (Libanon)

AUBERGINES EN KIKKERERWTEN

Twee van de meest favoriete groenten van het Middellandse Zeegebied worden gecombineerd in dit Libanese stoofgerecht. Met knapperig brood is het een volledige maaltijd; als er geen rijst of andere gerechten bij komen, dienen de hoeveelheden te worden vergroot.

200 gram kikkererwten
3 grote aubergines
zout
versgemalen zwarte peper
4 teentjes knoflook
4 eetlepels olijfolie
2 grote uien, gesnipperd
1 theelepel gemalen komijn
1 theelepel kaneel
1 theelepel korianderpoeder
2 grote blikken Italiaanse tomaten (800 gram per stuk)


Week de kikkererwten een nacht in ruim water. Snijd de aubergines in blokjes, bestrooi ze met wat zout en zet ze 30 minuten in een vergiet, zodat het bittere vocht eruit kan trekken. Spoel ze af en dep ze droog met keukenpapier. Laat de kikkererwten uitlekken en kook ze 30 minuten in ruim water met een ongepeld teentje knoflook of zo lang tot ze gaar zijn. Verhit de olie en fruit de ui en de resterende gepelde en gesnipperde teentjes knoflook glazig. Voeg de aubergineblokjes, de komijn, de kaneel, de koriander en wat zout en peper toe en laat 5 minuten stoven voor de tomaten en de kikkererwten worden toegevoegd. Druk de tomaten met een houten lepel fijn, zet het deksel op de pan en laat 20 minuten zachtjes koken. Voeg wat extra water toe als het mengsel te droog mocht worden. Als de aubergine gaar is, moet het mengsel op een dikke ragout lijken.
Geef er rijst bij of gebruik het als een groentegerecht bij vlees of gevogelte.

6 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : groentegerecht

bron : De 100 lekkerste gerechten van de Middellandse Zee / Diane Seed