maandag 1 juni 2020

Zigeunerburger (Balkan)

ZIGEUNERBURGER

1 rode paprika
300 gram zuurkool (naturel)
1 theelepel kummelzaad
1 deciliter witte wijn
2 grote uien, in ringen, losgehaald
3 eetlepels olie
400 gram biefstuktartaar
1 teentje knoflook, geperst
2 sjalotjes, geraspt
1 eierdooier
1 theelepel hete paprikapoeder
2 eetlepels fijngesneden peterselie
zout
peper
4 kaiserbroodjes, doorgesneden
1 deciliter zure room, losgeroerd


Snipper ¼ van de paprika fijn en snij de rest in dunne lange repen. Meng de paprikasnippers met zuurkool, kummel en wijn en stoof het 15 minuten zachtjes in een afgesloten pan. Bak de uiringen in 1 eetlepel hete olie in 15 minuten zachtjes goudbruin. Meng de tartaar met de knoflook, sjalotjes, eidooier, het paprikapoeder en de peterselie en breng op smaak met zout en peper. Vorm 4 dikke, platte burgers van de tartaar en leg tot gebruik afgedekt in de koelkast. Verwarm de grillpan voor of ontsteek de barbecue een half uur van tevoren. Bestrijk de burgers met wat olie en grill of bak ze goudbruin in de grill- of antiaanbakpan of boven de withete kooltjes van de barbecue. Voor een iets rode binnenkant houdt u 4 - 5 minuten per kant aan, voor een gare, doorbakken burger 8 - 9 minuten per kant. Rooster de broodjes op de snijvlakken snel goudbruin. Leg op elk broodje wat paprikarepen, uiringen, een burger, een toef zuurkool en een schepje room. Bestrooi met wat zout en peper. Leg de kapjes van de broodjes erop, serveer direct.

4 personen

voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gebied : Balkan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair mei 2002

Taartje van geitenkaas met rabarbercompote

TAARTJE VAN GEITENKAAS MET RABARBERCOMPOTE

500 gram dunne roze rabarberstelen, in stukjes van 1 centimeter
100 gram honing
4 plakjes roomboterbladerdeeg, ontdooid
1 vers geitenkaasje à 125 gram, in 4 plakken
½ eetlepel notenolie


Schep de rabarber in de pan, voeg bijna alle honing toe en laat de rabarberstukjes in 12 - 15 minuten heel zachtjes gaar worden. Roer regelmatig voorzichtig om, maar zorg dat de rabarberstukjes heel blijven. Verwarm de oven voor op 225°C. Snij uit het bladerdeeg 4 rondjes ter grootte van de plakken geitenkaas. Leg de deegrondjes op een met bakpapier beklede bakplaat, prik ze regelmatig in en bak ze in 10 minuten in het midden van de oven lichtbruin en luchtig. Dek de deegrondjes af met aluminiumfolie als ze te donker worden. Neem de bakplaat uit de oven, maar laat de oven aan. Leg op elk bladerdeegrondje een plak geitenkaas. Bedruppel de kaas met wat notenolie en honing. Bak de kaasrondjes 5 - 6 minuten zodat de kaas licht kleurt en warm wordt. Serveer de warme kaasjes met de rabarbercompote.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : nagerecht

bron : Tip Culinair mei 2002

Couscoussalade (Noord-Afrika)

COUSCOUSSALADE

200 gram couscous
3 eetlepels olijfolie
1½ citroen
zout
300 gram doperwten
1 rode paprika
3 bosuitjes
½ zakje verse munt (à 15 gram)
200 gram feta
peper


Couscous in ruime kom doen en er 3 deciliter kokend water over schenken. Olie, sap van ½ citroen en zout toevoegen. Couscous 5 minuten laten wellen. Intussen in pan met weinig water en zout erwten in 5 minuten gaarkoken, in vergiet afspoelen met koud water en laten uitlekken.
Met vork couscous tot losse korrels roeren. Couscous laten afkoelen, regelmatig omscheppen.
Paprika schoonmaken en in kleine stukjes snijden. Bosui in ringetjes snijden. Feta in blokjes snijden. Muntblaadjes fijnsnijden. Tweede citroen in partjes snijden.
Erwten, bosui, deel van paprika, munt en feta door afgekoelde couscous roeren. Op smaak brengen met zout, peper en eventueel citroensap. Garneren met parten citroen, reepjes paprika, feta en takjes munt.

4 personen

voedingswaarde : 380 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : lunchgerecht

bron : Allerhande mei 2002

Couscous met lamsvlees en zeven groenten (Noord-Afrika)

COUSCOUS MET LAMSVLEES EN ZEVEN GROENTEN

600 gram lamslappen
2 uien
2 tomaten
1 zakje verse koriander (15 gram)
6 eetlepels olie
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel versgemalen peper
zout
1 envelopje saffraandraadjes
1 winterwortel
1 courgette
1 kleine spitskool
1 gele paprika
1 blik kikkererwten (400 gram)
200 gram couscous


Vlees in stukken van 4 - 5 centimeter snijden. Uien pellen en snipperen. Tomaten ontvellen en in stukjes snijden. Koriander fijnhakken. In braadpan 3 eetlepels olie verhitten. Vlees erin leggen en gemberpoeder, peper, zout en saffraan erover strooien. Vlees in 3 minuten bruinbakken. Ui, tomaat en koriander 3 minuten meebakken. Zoveel water (¼ liter) toevoegen dat vlees onderstaat. Vlees 30 minuten zachtjes stoven.
Intussen groenten schoonmaken. Wortel en courgette halveren en in vingerlange repen snijden. Spitskool in parten snijden en paprika in repen snijden. In zeef kikkererwten met koud water afspoelen. Wortel, courgette, paprika, kool en kikkererwten door vlees scheppen, in nog 30 minuten zachtjes gaarstoven. Op smaak brengen met zout en peper.
In pan 3 deciliter water met zout aan de kook brengen. Couscous erdoor roeren en van vuur af 5 minuten laten wellen. In koekenpan rest van olie verhitten en couscous al omscheppend bakken. Couscous en vlees en groenten apart serveren.

4 personen

voedingswaarde : 765 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 80 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande mei 2002

Japanse noedelsoep met peultjes en rosbiefrolletjes (Japan)

JAPANSE NOEDELSOEP MET PEULTJES EN ROSBIEFROLLETJES

10 gram glasnoedels
8 plakken gebraden rosbief
peper
8 lente-uitjes
100 gram peultjes
8 deciliter krachtige kippenbouillon
100 gram udon (Japanse boekweitnoedels) of somen (Japanse tarwenoedels)
4 eetlepels fijngesneden peterselie


Glasnoedels met kokend water overgieten en in 1 minuut zacht laten worden, daarna in zeef met koud water afspoelen. Rosbief licht met peper bestrooien. Van lente-uitjes groene stengel afsnijden en op elk plakje vlees 1 stengel leggen. Plakjes vlees vanaf lange kant oprollen en rolletjes op 3 plaatsen (in midden en 2 centimeter vanaf de zijkanten) vastbinden met paar noedel-sliertjes. Rolletjes tussen ‘touwtjes’ doorsnijden zodat er in totaal 24 kleine rolletjes ontstaan. Rest van lente-ui in ringen snijden. Peultjes in ruim kokend water 4 minuten blancheren, met koud water afspoelen en schuin in stukjes snijden. Bouillon tegen kook aan brengen. Boekweitnoedels in grote pan met ruim water volgens gebruiksaanwijzing beetgaar koken. Voor serveren noedels, rosbiefrolletjes, peultjes, lente-ui en peterselie over voorverwarmde soepkommen of borden verdelen. Hete bouillon over ingrediënten schenken. Lekker met gefrituurde oesterzwammen.

4 personen

voedingswaarde : 280 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair mei 1998

Japanse roergebakken asperges (Japan)

JAPANSE ROERGEBAKKEN ASPERGES

8 witte asperges
zout
5 eetlepels olie
350 gram lamsfilet, in reepjes
200 gram jonge peultjes
1 eetlepel geraspte gemberwortel
2 teentjes knoflook, geperst
3 lente-uitjes, in stukjes van 3 centimeter
1 deciliter kippenbouillon
1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)
¼ theelepel suiker
2 theelepels Japanse sojasaus
½ eetlepel aardappelmeel

MARINADE
2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
2 eetlepels Japanse sojasaus
½ theelepel suiker


Leg de asperges plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Laat asperges 8 minuten afgedekt in het hete water liggen. Asperges schuin in stukken van 7 centimeter snijden. Alle ingrediënten voor marinade door elkaar roeren. Asperges in marinade leggen en 30 minuten laten intrekken. In wok 3 eetlepels olie verhitten en lamsfilet op hoog vuur 2 minuten roerbakken tot vlees bruin is. Peultjes toevoegen en 4 minuten meebakken (peultjes die niet meer zo jong zijn 4 minuten voorkoken). Vlees en peultjes op keukenpapier laten uitlekken. Olie weggooien. Opnieuw 2 eetlepels olie in wok verhitten en gember, knoflook en lente-ui 1 minuut bakken. Asperges met marinade toevoegen en 2 minuten meebakken. Bouillon, mirin, ½ theelepel zout, suiker en sojasaus erdoor roeren en aan de kook brengen. Lamsfilet en peultjes toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Alles goed omscheppen en direct serveren met gekookte udon (Japanse tarwenoedels).

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 30 / 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair mei 1996

Geelrys en Rosyne (Zuid-Afrika)

GEELRYS EN ROSYNE

250 gram rijst
5 gram saffraan
1 kaneelstokje
5 gram zout
125 gram rozijnen zonder pit of sultana’s
10 gram boter


Kook de rijst samen met de saffraan, het zout en het kaneelstokje gedurende 15 - 20 minuten in water tot het water geheel is geabsorbeerd. Voeg de rozijnen toe en stoom de rijst gedurende 30 minuten boven kokend water. Verwijder het kaneelstokje en roer de boter er doorheen.

4 personen

gebied : Zuid-Afrika
gerechtsoort : bijgerecht

bron : Gall & Gall magazine mei 1996

Rhubarb-Pie (Engeland, Verenigd Koninkrijk)

RHUBARB-PIE (RABARBERTAART MET NOTENSCHUIMLAAG)

125 gram boter
245 gram kristalsuiker
1 zakje vanillesuiker
3 eieren
200 gram bloem
2 theelepels bakpoeder
750 gram rabarber, schoongemaakt
3 eiwitten
100 gram hazelnoten, gemalen


De oven voorverwarmen op 175°C. 125 Gram boter, 125 gram suiker en 1 zakje vanillesuiker schuimig kloppen. 3 Eieren één voor één erdoor roeren. 200 Gram bloem en 2 theelepels bakpoeder toevoegen en tot een glad deeg kneden. Het deeg uitrollen tot een cirkel van 30 centimeter doorsnede. Bodem en zijkanten van een ingevette ronde taartvorm (met een doorsnede van 26 centimeter) met het deeg bekleden. 750 Gram in stukjes gesneden rabarber over het deeg verdelen en de taart in het midden van de oven 40 minuten bakken. 3 Eiwitten stijfkloppen. 120 Gram kristalsuiker deel voor deel toevoegen tot het eiwit gaat glanzen. 100 Gram gemalen hazelnoten erdoor spatelen. Het notenschuim over de rabarber verdelen en de taart nog 20 minuten bakken.

8 personen

gebied : Engeland, Verenigd Koninkrijk
gerechtsoort : gebak

bron : Tip Culinair mei 1995

Aardappelgratin met een korstje van honing en noten

AARDAPPELGRATIN MET EEN KORSTJE VAN HONING EN NOTEN

1 sjalotje
50 gram walnoten
50 gram hazelnoten
verse rozemarijn
1 kilogram aardappelen
300 milliliter groentebouillon
100 gram slagroom
zout
witte peper
1 eetlepel paneermeel
100 gram verse geitenkaas
2 eetlepels vloeibare honing


Snijd het sjalotje fijn. Hak de noten en rozemarijnnaalden fijn. Schil de aardappelen, snijd ze in dunne plakjes en leg ze in een vuurvaste ovenschaal. meng het sjalotje, de rozemarijn, de bouillon, slagroom, zout en peper en de helft van de noten en verdeel het mengsel over de aardappelen. Zet het geheel 45 minuten in een voorverwarmde oven op 175°C (heteluchtoven 150°C). Meng ondertussen het paneermeel met de rest van de noten. Brokkel de geitenkaas over de aardappelgratin, bestrooi het geheel met het noten-paneermeelmengsel en druppel de honing erover. Zet vervolgens nog eens 10 minuten in de oven.

4 personen

voedingswaarde : 540 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 60 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Sla etcetera mei/juni 2001

Gebakken kalfsoesters met Mediterrane tomatensaus (Middellandse zeegebied)

GEBAKKEN KALFSOESTERS MET MEDITERRANE TOMATENSAUS

2 tomaten
75 gram zwarte olijven zonder pit
1 teentje knoflook
2 ansjovisfilets
2 takjes tijm
2 takjes peterselie
2 kalfsoesters (à 120 gram)
peper
2 eetlepels olijfolie
zout


Tomaten inkruisen, enkele seconden onderdompelen in kokend water, afspoelen onder koud water, ontvellen, halveren, zaadjes verwijderen en vruchtvlees in blokjes snijden. Olijven in ringetjes snijden. Knoflook pellen en snipperen. Ansjovisfilets heel fijn snijden. Blaadjes van takjes tijm rissen. Peterselie fijnhakken.
Kalfsoesters bestrooien met peper. In koekenpan olie verhitten en kalfsoesters afhankelijk van gewenste gaarheid 4 à 8 minuten bakken, halverwege keren. Vlees uit pan op bord leggen en bestrooien met zout. Warm houden onder aluminiumfolie.
In bakvet knoflook, olijven, ansjovis en tijm 1 minuut al omscheppend bakken. Tomatenblokjes en peterselie erdoor mengen en saus nog 1 minuut zachtjes bakken. Olijven tomatensaus over kalfsoesters scheppen. Serveren met gebakken aardappeltjes en gemengde salade.

2 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 25 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Allerhande mei 2001

Kruidige kalfsgehaktballetjes (Noord-Afrika)

KRUIDIGE KALFSGEHAKTBALLETJES

250 gram kalfsgehakt
2 eetlepels kappertjes, uitgelekt
½ theelepel gemalen kaneel
½ theelepel gemalen komijn
1 eetlepel fijngesneden munt
2 eetlepels fijngesneden koriander
zout
peper
2 eetlepels (kruiden)paneermeel
1 eetlepel boter of margarine
1 ui, fijngesneden
3 deciliter tomatenbasissaus (Grand’Italia)
1 blik Ratatouille Niçoise (425 milliliter)


Gehakt mengen met kappertjes, kaneel, komijn, helft van munt, helft van koriander en met zout en peper op smaak brengen. Van gehakt balletjes van 3 - 4 centimeter draaien en door paneermeel wentelen. Boter verhitten en gehaktballetjes in 6 - 8 minuten rondom bruin bakken. Uit pan nemen en warmhouden. In achtergebleven boter ui 5 minuten zachtjes bakken. Tomatensaus toevoegen en gerecht 10 minuten zachtjes op laag vuur laten pruttelen. Ratatouille en gehaktballetjes aan saus toevoegen en goed doorverwarmen. Rest van munt en koriander erdoor roeren. Lekker met tagliatelle en warm stokbrood.

2 personen

voedingswaarde : 815 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Noord-Afrika
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair mei 1999

Mediterrane pannenkoeken (Middellandse zeegebied)

MEDITERRANE PANNENKOEKEN

200 gram pannenkoekenmix
2 eieren
4 - 5 deciliter melk
50 gram boter of margarine
½ courgette, in plakken
2 tomaten, in plakken
100 gram verse jonge spinazie
zout
peper
100 gram fetakaas, in blokjes
2 eetlepels fijngesneden peterselie
2 eetlepels fijngesneden oregano


Maak het pannenkoekenbeslag volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking met de 2 eieren en de melk. Verhit 15 gram boter in de koekenpan en bak hierin de courgette 2 minuten. Bak de tomaten 1 minuut zachtjes mee en doe 90 gram spinazie erbij. Roerbak het geheel nog 1 minuut, breng de groenten op smaak met zout en peper en neem ¾ van de groenten uit de pan. Schep ¼ van het beslag in de pan en laat het beslag iets stollen. Verdeel 25 gram kaasblokjes over de pannenkoek, strooi er ½ eetlepel oregano over en laat hem op laag vuur helemaal stollen. Keer de pannenkoek door er een deksel op te leggen en de pan met deksel en al te keren. Laat de pannenkoek weer in de pan glijden en strooi er nog wat losse spinazie over. Bak nog 3 pannenkoeken op dezelfde manier.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Middellandse zeegebied
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip Culinair mei 2000, Snel receptenboekje

Vlaams vispotje (Vlaanderen, België)

VLAAMS VISPOTJE

5 - 6 deciliter visbouillon
500 - 600 gram visfilet (gemengde vissoorten als snoekbaars, forel, zalmforel en zalm), in stukken
100 gram mager ontbijtspek, in reepjes
30 gram boter of margarine
3 preien, in ringen van 2 centimeter
2 eetlepels grove mosterd
3 deciliter slagroom
takje tijm
600 gram krielaardappelen (voorgekookt)
zout
vers gemalen peper
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels fijngesneden peterselie


Bouillon aan de kook brengen, vis toevoegen en in 5 minuten tegen de kook aan gaar laten worden. Vis uit pan scheppen en afgedekt warm houden. Ontbijtspek in boter in 5 - 10 minuten krokant bakken. Prei toevoegen en op zacht vuur 5 - 8 minuten meebakken. 1 Eetlepel mosterd, 3 deciliter visbouillon, slagroom, tijm en aardappelen toevoegen en mengsel aan de kook brengen. Gerecht op zacht vuur 10 minuten laten koken. 1 eetlepel mosterd erdoor roeren en gerecht met zout, peper en citroensap op smaak brengen. Vis voorzichtig erdoor scheppen en nog 2 minuten meewarmen. Voor serveren met peterselie bestrooien.

4 personen

voedingswaarde : 750 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gebied : Vlaanderen, België
gerechtsoort : visgerecht

bron : Alles over vis, Bijlage bij Tip Culinair mei 1998