maandag 1 juni 2020

Japanse roergebakken asperges (Japan)

JAPANSE ROERGEBAKKEN ASPERGES

8 witte asperges
zout
5 eetlepels olie
350 gram lamsfilet, in reepjes
200 gram jonge peultjes
1 eetlepel geraspte gemberwortel
2 teentjes knoflook, geperst
3 lente-uitjes, in stukjes van 3 centimeter
1 deciliter kippenbouillon
1 eetlepel mirin (Japanse rijstwijn)
¼ theelepel suiker
2 theelepels Japanse sojasaus
½ eetlepel aardappelmeel

MARINADE
2 eetlepels mirin (Japanse rijstwijn)
2 eetlepels Japanse sojasaus
½ theelepel suiker


Leg de asperges plat op het werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin een klein stukje onder het kopje. Schil de asperge zorgvuldig en zorg ervoor dat er geen vezelige stukjes schil achterblijven. Snijd aan de onderkant het harde, houtige gedeelte weg. Breng ruim water met zout aan de kook, leg de asperges erin en breng het water weer aan de kook. Laat asperges 8 minuten afgedekt in het hete water liggen. Asperges schuin in stukken van 7 centimeter snijden. Alle ingrediënten voor marinade door elkaar roeren. Asperges in marinade leggen en 30 minuten laten intrekken. In wok 3 eetlepels olie verhitten en lamsfilet op hoog vuur 2 minuten roerbakken tot vlees bruin is. Peultjes toevoegen en 4 minuten meebakken (peultjes die niet meer zo jong zijn 4 minuten voorkoken). Vlees en peultjes op keukenpapier laten uitlekken. Olie weggooien. Opnieuw 2 eetlepels olie in wok verhitten en gember, knoflook en lente-ui 1 minuut bakken. Asperges met marinade toevoegen en 2 minuten meebakken. Bouillon, mirin, ½ theelepel zout, suiker en sojasaus erdoor roeren en aan de kook brengen. Lamsfilet en peultjes toevoegen en opnieuw aan de kook brengen. Alles goed omscheppen en direct serveren met gekookte udon (Japanse tarwenoedels).

4 personen

voedingswaarde : 340 kcal p.p.
bereidings- / wachttijd : 30 / 30 minuten

gebied : Japan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip Culinair mei 1996

Geen opmerkingen: