zondag 16 april 2023

Lasagne met spinazie en kwark

LASAGNE MET SPINAZIE EN KWARK

400 gram lasagne
1 kilogram spinazie
zout
1 ui
1 eetlepel boter
1 teentje knoflook
worcestershiresaus
8 tomaten
versgemalen peper
1½ theelepel basilicum
450 gram magere kwark
200 gram geraspte belegen kaas


In pan lasagne koken volgens gebruiksaanwijzing op pak. In vergiet laten uitlekken. Afspoelen met koud water. Spinazie wassen en uitzoeken. Met aanhangend water in pan doen. In 5 minuten laten slinken. Zout toevoegen en in nog 5 minuten gaarkoken. In zeef goed laten uitlekken. Ui pellen en snipperen. In braadpan boter verhitten. Ui 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Spinazie erdoor scheppen. Op smaak brengen met worcestershiresaus. Tomaten wassen en in plakjes snijden. Bestrooien met zout, peper en basilicum. In kom kwark en ¾ deel van kaas door elkaar roeren. Ovenschotel invetten. Hierin helft van tomaten leggen. Afdekken met lasagne. Hierop helft van kwarkmengsel scheppen. Afdekken met lasagne. Spinazie erover verdelen. Afdekken met lasagne. Rest van tomaten erop leggen. Rest van kaas erover strooien. Tot gebruik afgedekt in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 250°C. Lasagne in midden van oven in 45 minuten heet en goudbruin laten worden.

4 personen

voedingswaarde : 690 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 55 minuten

gerechtsoort : eenpansgerecht

bron : Tip april 1981

Basisrecept volkorenbrood

BASISRECEPT VOLKORENBROOD

25 gram verse bakkersgist
3½ deciliter water
500 gram volkorenmeel
3 theelepels zout
boter of margarine
(1 eetlepel sesam- of maanzaad)


In kommetje gist verkruimelen. 1 Deciliter lauw water toevoegen. Al roerende gist oplossen. 10 Minuten laten staan tot gist begint te bubbelen.
In kom meel en zout vermengen. In midden kuiltje maken. Hierin gistmengsel en 2½ deciliter water schenken. Met houten lepel roeren tot deeg kauwgomachtig is.
Handen met bloem bestuiven. Op aanrecht deeg 10 minuten goed kneden (alleen met vingers, schouders stil houden) en tegen aanrecht slaan tot deeg soepel is en niet meer aan handen plakt.
Deeg terug in kom. Theedoek vochtig maken en over kom leggen. Op warme tochtvrije plaats 45 minuten laten rijzen. Intussen broodvorm met inhoud van 2 liter invetten met boter.
Deeg opnieuw 10 minuten goed kneden. In vorm doen. Droge theedoek erover leggen. Op zelfde plaats of in lauwe oven nog 45 minuten laten rijzen. Oven voorverwarmen op 225°C.
Bovenkant van deeg bestrijken met water. (Bestrooien met sesamzaad.) Op rooster iets onder midden van oven in 35 minuten gaarbakken. In vorm iets laten afkoelen. Brood uit vorm nemen en verder laten afkoelen.

Voor 12 sneden brood

voedingswaarde : 60 kcal per snee
bereidingstijd : 2½ uur

gerechtsoort : brood

bron : Tip april 1980

Pittige gehaktschotel

PITTIGE GEHAKTSCHOTEL

1 ui
2 rode paprika’s
4 tomaten
4 eetlepels boter of margarine
2 teentjes knoflook
400 gram gehakt
zout
peper
2 eetlepels chilisaus
2 kopjes cornflakes
100 gram zelfrijzend bakmeel
1 ei
1 deciliter melk


Ui pellen en snipperen. Paprika’s wassen, zaadlijsten verwijderen en in stukjes snijden. Tomaten wassen en in stukjes snijden. In braadpan 2 eetlepels boter verhitten. Ui en paprika 3 minuten fruiten. Knoflook pellen en erboven uitpersen. Gehakt toevoegen en met vork losprakken. 7 Minuten bakken. Op smaak brengen met zout, peper en chilisaus. Tomaten erdoor scheppen. In ovenschotel scheppen. In kom cornflakes fijnmaken. Meel en snufje zout erdoor roeren.
Oven voorverwarmen op 175°C. In kommetje ei met melk loskloppen. In steelpan 2 eetlepels boter smelten. Door eimengsel roeren. Cornflakes toevoegen. Over gehakt schenken. In midden van oven in 45 minuten gaar en goudbruin bakken. Lekker met stokbrood.

4 personen

voedingswaarde : 620 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 50 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip april 1980

Gevulde paprika met kaas-gehakt

GEVULDE PAPRIKA MET KAAS-GEHAKT

4 groene paprika’s
1 grote ui
300 gram gehakt
1 blikje tomatenpuree (70 gram)
2 kopjes cornflakes
½ theelepel knoflookzout
versgemalen peper
2 theelepels oregano
1 zakje Parmezaanse kaas
1 theelepel bouillonpoeder
1 zakje juspoeder
1 eetlepel koffiemelk


Paprika’s wassen, kapje eraf snijden en zaadlijsten verwijderen. Ui pellen en snipperen. In kom doen: ui, gehakt, tomatenpuree en cornflakes. Goed door elkaar mengen. Op smaak brengen met knoflookzout, peper en oregano. Hiermee paprika’s vullen. Bestrooien met kaas. Kapje erop zetten. In ovenschotel zetten. Met aluminiumfolie afdekken. Tot gebruik in koelkast zetten.
Oven voorverwarmen op 175°C. In ovenschotel 1 ½ deciliter water en bouillonpoeder doen. Weer afdekken met folie. In midden van oven in 40 minuten gaar laten worden. Folie verwijderen. Nog 10 minuten goudbruin korstje laten krijgen. Intussen in steelpan jus maken met juspoeder volgens gebruiksaanwijzing op zakje. Koffiemelk erdoor roeren. Lekker met rijst.

4 personen

voedingswaarde : 355 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 / 40 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Tip april 1980