CHINESE KOOL MET TOMAAT
1 ui
750 gram Chinese kool
100 gram taugé
4 tomaten
3 eetlepels olie
1 teentje knoflook
1 eetlepel ketjap manis
zout
peper
½ eetlepel geroosterd sesamzaad
Ui pellen en snipperen. Van Chinese kool lelijk blad verwijderen en in dunne reepjes snijden. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In zeef taugé wassen en laten uitlekken. Tomaten wassen en in vieren snijden.
In braadpan olie verhitten. Ui 2 minuten zachtjes bakken. Chinese kool toevoegen en 3 minuten meebakken. Voortdurend omscheppen. Tomaat en taugé erdoor scheppen en 2 minuten zachtjes meebakken. Op smaak brengen met ketjap, zout en peper. Overdoen in schaal. Sesamzaad erover strooien.
Lekker bij mihoen en omelet.
4 personen
voedingswaarde : 165 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 / 10 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip oktober 1986
donderdag 6 oktober 2022
Chinese koolsalade met mango
CHINESE KOOLSALADE MET MANGO
300 gram Chinese kool
¼ rettich (100 gram)
1 rijpe mango
1½ eetlepel (witte wijn)azijn
2 theelepels mosterd
1 theelepel dragon
zout
peper
4½ eetlepel olie
2 eetlepels gemalen kokos
Van Chinese kool lelijk blad verwijderen en in dunne reepjes snijden. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In slaschaal doen. Rettich schillen en in kleine blokjes snijden. Mango dun schillen en rond pit in plakken snijden. ¾ Deel van vruchtvlees in schijfjes snijden. Rest van vruchtvlees boven kommetje door zeef wrijven. Toevoegen: azijn, mosterd, dragon, zout, peper en olie. Tot sausje roeren. In droge koekenpan kokos in 2 minuten goudbruin roosteren.
Door Chinese kool rettich en sausje scheppen. Mango erover verdelen. Kokos erover strooien.
Lekker bij kipfilet en gebakken aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip oktober 1986
300 gram Chinese kool
¼ rettich (100 gram)
1 rijpe mango
1½ eetlepel (witte wijn)azijn
2 theelepels mosterd
1 theelepel dragon
zout
peper
4½ eetlepel olie
2 eetlepels gemalen kokos
Van Chinese kool lelijk blad verwijderen en in dunne reepjes snijden. Wassen en in vergiet laten uitlekken. In slaschaal doen. Rettich schillen en in kleine blokjes snijden. Mango dun schillen en rond pit in plakken snijden. ¾ Deel van vruchtvlees in schijfjes snijden. Rest van vruchtvlees boven kommetje door zeef wrijven. Toevoegen: azijn, mosterd, dragon, zout, peper en olie. Tot sausje roeren. In droge koekenpan kokos in 2 minuten goudbruin roosteren.
Door Chinese kool rettich en sausje scheppen. Mango erover verdelen. Kokos erover strooien.
Lekker bij kipfilet en gebakken aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip oktober 1986
Mosselen met knoflook-tomatensaus
MOSSELEN MET KNOFLOOK-TOMATENSAUS
2 uien
75 gram worteltjes
3 tomaten
3 takjes selderij
3 takjes peterselie
1 zak mosselen van 2 kilogram
1 eetlepel olie
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper
2 teentjes knoflook
1 eetlepel citroensap
Uien pellen en fijnsnipperen. Worteltjes schrappen en wassen. In kleine stukjes snijden. Tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water. Ontvellen en in stukjes snijden. In kopje selderij en peterselie fijnknippen. Mosselen onder koud stromend water één voor één schoonspoelen. Geopende (die na tik tegen aanrecht geen sluitbeweging maken) en kapotte exemplaren verwijderen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Schaal voorverwarmen. In grote pan olie verhitten. Toevoegen: ui, wortel, paprikapoeder, zout en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. 3 Minuten zachtjes bakken. Toevoegen: mosselen, peterselie-selderijmengsel, citroensap en 1½ deciliter water. Op hoog vuur met deksel op pan mosselen 8 minuten koken tot ze allemaal open zijn. Af en toe omschudden. Alles overdoen in warme schaal.
Lekker met stokbrood en kropsla.
2 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1986
2 uien
75 gram worteltjes
3 tomaten
3 takjes selderij
3 takjes peterselie
1 zak mosselen van 2 kilogram
1 eetlepel olie
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper
2 teentjes knoflook
1 eetlepel citroensap
Uien pellen en fijnsnipperen. Worteltjes schrappen en wassen. In kleine stukjes snijden. Tomaten inkruisen. Onderdompelen in kokend water. Ontvellen en in stukjes snijden. In kopje selderij en peterselie fijnknippen. Mosselen onder koud stromend water één voor één schoonspoelen. Geopende (die na tik tegen aanrecht geen sluitbeweging maken) en kapotte exemplaren verwijderen. Tot gebruik afgedekt in koelkast leggen.
Schaal voorverwarmen. In grote pan olie verhitten. Toevoegen: ui, wortel, paprikapoeder, zout en peper. Knoflook pellen en erboven uitpersen. 3 Minuten zachtjes bakken. Toevoegen: mosselen, peterselie-selderijmengsel, citroensap en 1½ deciliter water. Op hoog vuur met deksel op pan mosselen 8 minuten koken tot ze allemaal open zijn. Af en toe omschudden. Alles overdoen in warme schaal.
Lekker met stokbrood en kropsla.
2 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 30 / 15 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1986
"P"
“P”
1 takje zwarte bessen (of sinaasappelschil)
45 centiliter gin
7 ½ centiliter Cointreau
7 ½ centiliter crème de cassis
10 centiliter vers grapefruitsap (1/2 grapefruit)
20 centiliter limoensap (1 limoen)
2 ijsblokjes
Takje zwarte bessen aan rand van glas hangen. In shaker doen: gin, Cointreau, crème de cassis, grapefruitsap, limoensap en ijsblokjes. Shaken. Door zeefje in glas schenken.
1 persoon
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : Tip oktober 1986
1 takje zwarte bessen (of sinaasappelschil)
45 centiliter gin
7 ½ centiliter Cointreau
7 ½ centiliter crème de cassis
10 centiliter vers grapefruitsap (1/2 grapefruit)
20 centiliter limoensap (1 limoen)
2 ijsblokjes
Takje zwarte bessen aan rand van glas hangen. In shaker doen: gin, Cointreau, crème de cassis, grapefruitsap, limoensap en ijsblokjes. Shaken. Door zeefje in glas schenken.
1 persoon
voedingswaarde : 190 kcal p.p.
bereidingstijd : 5 minuten
gerechtsoort : cocktail
bron : Tip oktober 1986
Gegratineerde gehakt-koolschotel
GEGRATINEERDE GEHAKT-KOOLSCHOTEL
1 groene savooiekool (800 gram)
zout
2 uien
1 eetlepel margarine
400 gram gehakt
½ theelepel kruidnagelpoeder
peper
4 sneetjes oud wittebrood
50 gram geraspte jong belegen kaas
2 theelepels kruizemunt
Van kool lelijk blad verwijderen. In vieren snijden en stronk verwijderen. Kool in reepjes snijden. In pan met weinig water en zout in 15 minuten zachtjes gaarkoken. Afgieten en in vergiet laten uitlekken. Uien pellen en in stukjes snijden. In koekenpan margarine verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Gehakt toevoegen. Met vork in 5 minuten rul, maar niet bruin bakken. Toevoegen: kruidnagelpoeder, zout en peper. Door elkaar roeren. Brood ontkorsten en boven kom verkruimelen. Kaas erdoor mengen. Ovenschotel met een inhoud van 2 liter invetten. Helft van kool over bodem verdelen. Helft van kruizemunt erover strooien. Gehaktmengsel erover verdelen. Bedekken met rest van kool. Rest van kruizemunt erover strooien. Afdekken met brood-kaasmengsel.
Oven voorverwarmen op 225°C. Ovenschotel in midden van oven in 30 minuten goudbruin bakken. Lekker met gebakken aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 515 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 40 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1986
1 groene savooiekool (800 gram)
zout
2 uien
1 eetlepel margarine
400 gram gehakt
½ theelepel kruidnagelpoeder
peper
4 sneetjes oud wittebrood
50 gram geraspte jong belegen kaas
2 theelepels kruizemunt
Van kool lelijk blad verwijderen. In vieren snijden en stronk verwijderen. Kool in reepjes snijden. In pan met weinig water en zout in 15 minuten zachtjes gaarkoken. Afgieten en in vergiet laten uitlekken. Uien pellen en in stukjes snijden. In koekenpan margarine verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Gehakt toevoegen. Met vork in 5 minuten rul, maar niet bruin bakken. Toevoegen: kruidnagelpoeder, zout en peper. Door elkaar roeren. Brood ontkorsten en boven kom verkruimelen. Kaas erdoor mengen. Ovenschotel met een inhoud van 2 liter invetten. Helft van kool over bodem verdelen. Helft van kruizemunt erover strooien. Gehaktmengsel erover verdelen. Bedekken met rest van kool. Rest van kruizemunt erover strooien. Afdekken met brood-kaasmengsel.
Oven voorverwarmen op 225°C. Ovenschotel in midden van oven in 30 minuten goudbruin bakken. Lekker met gebakken aardappelen.
4 personen
voedingswaarde : 515 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 35 / 40 minuten
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Tip oktober 1986
Abonneren op:
Posts (Atom)