zondag 10 maart 2019

Witlofblaadjes gevuld met noten-citruspuree

WITLOFBLAADJES GEVULD MET NOTEN-CITRUSPUREE

3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper naar smaak
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta
3 takjes koriander of peterselie, fijngesneden


Van witlof 20 mooie blaadjes afhalen, wassen en goed droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen. Sap zeven en beetje bij beetje door de notenpasta roeren. Op smaak brengen met cayennepeper. Grapefruit dik schillen en partjes tussen de vliezen uit snijden. Witlofblaadjes vullen met notenpuree en op een schaal rangschikken. Garneren met partjes grapefruit en kruiden.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Smaakmakend lente 2005

Voorjaarsstamppotje met witlof en peterselie

VOORJAARSSTAMPPOTJE MET WITLOF EN PETERSELIE

100 gram gerookte spekblokjes
1¼ kilogram kruimige aardappels, in stukken
zout
versgemalen peper
750 gram witlof
50 gram boter
4 eieren
3 eetlepels volle kwark
40 gram peterselie, fijngehakt


Spek knapperig uitbakken. Aardappels in een bodem water met zout gaar koken. Witlof in repen snijden. 20 Gram boter in een wok of koekenpan verhitten. Witlof 2 minuten op hoog vuur roerbakken. Intussen eieren in 4 minuten zacht koken. Aardappels afgieten en fijnstampen. Rest van de boter en de kwark erdoor kloppen tot smeuïge puree. Spek, witlof en peterselie erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper en serveren met de eieren.

4 personen

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Smaakmakend lente 2005

Ovenschotel van witlof en witte bonen

OVENSCHOTEL VAN WITLOF EN WITTE BONEN

150 gram witte bonen
2 laurierbladen
4 struikjes witlof
25 gram boter
2 deciliter crème fraîche
1 grote tomaat, in blokjes
½ deciliter pittige kruidenbouillon
1 teen knoflook, uitgeperst
zout
versgemalen peper


De bonen een nacht in ruim water weken en in 1½ uur gaarkoken met 1 laurierblad. Goed laten uitlekken en in een ovenschaal doen. Oven voorverwarmen op 225°C. Witlof in reepjes snijden en enkele minuten bakken in de boter. Witlof door de bonen scheppen en op smaak brengen met zout en peper. Crème fraîche aan de kook brengen met tomaat, bouillon, knoflook en 1 laurierblad. Roommengsel over de witlof en bonen schenken en schotel in 25 à 30 minuten lichtbruin bakken.
Lekker met een frisse salade en warm brood.

4 personen

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Smaakmakend lente 2005

Gegratineerde witlof met doperwten

GEGRATINEERDE WITLOF MET DOPERWTEN

250 gram doperwten (diepvries)
4 struikjes witlof
150 gram verse roomkaas
1½ eetlepel honing
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
3 eetlepels noten- of olijfolie
zout
versgemalen peper
2 eetlepels munt, in reepjes


Doperwten opwarmen. Grill voorverwarmen. Struikjes witlof in de lengte halveren en tegen elkaar in ovenschaal leggen. Bestrooien met zout en peper. Kaas, honing en pijnboompitten erover verdelen. Onder de grill schuiven en bovenkant snel goudbruin laten kleuren. Mosterd, azijn en olie met zout en peper tot een dressing kloppen. Witlof op een schaal schikken, erwten ertussen scheppen en dressing en munt erover verdelen. Direct opdienen.

4 personen

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Smaakmakend lente 2005

Champignons met prei en balsamicoazijn

CHAMPIGNONS MET PREI EN BALSAMICOAZIJN

400 gram champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen
4 preien, in schuine stukken
8 eetlepels balsamicoazijn
10 eetlepels olijfolie
peper
zout


Meng in een pannetje de balsamicoazijn met 8 eetlepels olijfolie. Voeg de prei toe en kook deze, met het deksel op de pan, in 3 minuten gaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de paddenstoelen gedurende 2 minuten. Serveer de paddenstoelen met de prei, breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gestoofde linzen en bruin boerenbrood.

4 personen

voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Lekker gezond februari/maart 2001