WITLOFBLAADJES GEVULD MET NOTEN-CITRUSPUREE
3 struikjes witlof
1 grote sinaasappel
½ citroen
cayennepeper naar smaak
1 rode grapefruit
200 gram gemengde notenpasta
3 takjes koriander of peterselie, fijngesneden
Van witlof 20 mooie blaadjes afhalen, wassen en goed droogdeppen. Sinaasappel en citroen uitpersen. Sap zeven en beetje bij beetje door de notenpasta roeren. Op smaak brengen met cayennepeper. Grapefruit dik schillen en partjes tussen de vliezen uit snijden. Witlofblaadjes vullen met notenpuree en op een schaal rangschikken. Garneren met partjes grapefruit en kruiden.
4 personen
gerechtsoort : voorgerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
zondag 10 maart 2019
Voorjaarsstamppotje met witlof en peterselie
VOORJAARSSTAMPPOTJE MET WITLOF EN PETERSELIE
100 gram gerookte spekblokjes
1¼ kilogram kruimige aardappels, in stukken
zout
versgemalen peper
750 gram witlof
50 gram boter
4 eieren
3 eetlepels volle kwark
40 gram peterselie, fijngehakt
Spek knapperig uitbakken. Aardappels in een bodem water met zout gaar koken. Witlof in repen snijden. 20 Gram boter in een wok of koekenpan verhitten. Witlof 2 minuten op hoog vuur roerbakken. Intussen eieren in 4 minuten zacht koken. Aardappels afgieten en fijnstampen. Rest van de boter en de kwark erdoor kloppen tot smeuïge puree. Spek, witlof en peterselie erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper en serveren met de eieren.
4 personen
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
100 gram gerookte spekblokjes
1¼ kilogram kruimige aardappels, in stukken
zout
versgemalen peper
750 gram witlof
50 gram boter
4 eieren
3 eetlepels volle kwark
40 gram peterselie, fijngehakt
Spek knapperig uitbakken. Aardappels in een bodem water met zout gaar koken. Witlof in repen snijden. 20 Gram boter in een wok of koekenpan verhitten. Witlof 2 minuten op hoog vuur roerbakken. Intussen eieren in 4 minuten zacht koken. Aardappels afgieten en fijnstampen. Rest van de boter en de kwark erdoor kloppen tot smeuïge puree. Spek, witlof en peterselie erdoor mengen. Op smaak brengen met zout en peper en serveren met de eieren.
4 personen
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
Ovenschotel van witlof en witte bonen
OVENSCHOTEL VAN WITLOF EN WITTE BONEN
150 gram witte bonen
2 laurierbladen
4 struikjes witlof
25 gram boter
2 deciliter crème fraîche
1 grote tomaat, in blokjes
½ deciliter pittige kruidenbouillon
1 teen knoflook, uitgeperst
zout
versgemalen peper
De bonen een nacht in ruim water weken en in 1½ uur gaarkoken met 1 laurierblad. Goed laten uitlekken en in een ovenschaal doen. Oven voorverwarmen op 225°C. Witlof in reepjes snijden en enkele minuten bakken in de boter. Witlof door de bonen scheppen en op smaak brengen met zout en peper. Crème fraîche aan de kook brengen met tomaat, bouillon, knoflook en 1 laurierblad. Roommengsel over de witlof en bonen schenken en schotel in 25 à 30 minuten lichtbruin bakken.
Lekker met een frisse salade en warm brood.
4 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
150 gram witte bonen
2 laurierbladen
4 struikjes witlof
25 gram boter
2 deciliter crème fraîche
1 grote tomaat, in blokjes
½ deciliter pittige kruidenbouillon
1 teen knoflook, uitgeperst
zout
versgemalen peper
De bonen een nacht in ruim water weken en in 1½ uur gaarkoken met 1 laurierblad. Goed laten uitlekken en in een ovenschaal doen. Oven voorverwarmen op 225°C. Witlof in reepjes snijden en enkele minuten bakken in de boter. Witlof door de bonen scheppen en op smaak brengen met zout en peper. Crème fraîche aan de kook brengen met tomaat, bouillon, knoflook en 1 laurierblad. Roommengsel over de witlof en bonen schenken en schotel in 25 à 30 minuten lichtbruin bakken.
Lekker met een frisse salade en warm brood.
4 personen
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
Gegratineerde witlof met doperwten
GEGRATINEERDE WITLOF MET DOPERWTEN
250 gram doperwten (diepvries)
4 struikjes witlof
150 gram verse roomkaas
1½ eetlepel honing
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
3 eetlepels noten- of olijfolie
zout
versgemalen peper
2 eetlepels munt, in reepjes
Doperwten opwarmen. Grill voorverwarmen. Struikjes witlof in de lengte halveren en tegen elkaar in ovenschaal leggen. Bestrooien met zout en peper. Kaas, honing en pijnboompitten erover verdelen. Onder de grill schuiven en bovenkant snel goudbruin laten kleuren. Mosterd, azijn en olie met zout en peper tot een dressing kloppen. Witlof op een schaal schikken, erwten ertussen scheppen en dressing en munt erover verdelen. Direct opdienen.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
250 gram doperwten (diepvries)
4 struikjes witlof
150 gram verse roomkaas
1½ eetlepel honing
2 eetlepels pijnboompitten
1 theelepel mosterd
1 eetlepel witte wijnazijn of citroensap
3 eetlepels noten- of olijfolie
zout
versgemalen peper
2 eetlepels munt, in reepjes
Doperwten opwarmen. Grill voorverwarmen. Struikjes witlof in de lengte halveren en tegen elkaar in ovenschaal leggen. Bestrooien met zout en peper. Kaas, honing en pijnboompitten erover verdelen. Onder de grill schuiven en bovenkant snel goudbruin laten kleuren. Mosterd, azijn en olie met zout en peper tot een dressing kloppen. Witlof op een schaal schikken, erwten ertussen scheppen en dressing en munt erover verdelen. Direct opdienen.
4 personen
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Smaakmakend lente 2005
Champignons met prei en balsamicoazijn
CHAMPIGNONS MET PREI EN BALSAMICOAZIJN
400 gram champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen
4 preien, in schuine stukken
8 eetlepels balsamicoazijn
10 eetlepels olijfolie
peper
zout
Meng in een pannetje de balsamicoazijn met 8 eetlepels olijfolie. Voeg de prei toe en kook deze, met het deksel op de pan, in 3 minuten gaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de paddenstoelen gedurende 2 minuten. Serveer de paddenstoelen met de prei, breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gestoofde linzen en bruin boerenbrood.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Lekker gezond februari/maart 2001
400 gram champignons, oesterzwammen of andere paddenstoelen
4 preien, in schuine stukken
8 eetlepels balsamicoazijn
10 eetlepels olijfolie
peper
zout
Meng in een pannetje de balsamicoazijn met 8 eetlepels olijfolie. Voeg de prei toe en kook deze, met het deksel op de pan, in 3 minuten gaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een wok en bak de paddenstoelen gedurende 2 minuten. Serveer de paddenstoelen met de prei, breng op smaak met peper en zout.
Lekker met gestoofde linzen en bruin boerenbrood.
4 personen
voedingswaarde : 295 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 5 / 7 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Lekker gezond februari/maart 2001
Abonneren op:
Posts (Atom)