maandag 13 april 2020

Sarma od Kiselog Kupusa (Joegoslavië)

SARMA OD KISELOG KUPUSA (GEVULDE ZUURKOOLBLADEREN)

400 gram gehakt
2 uien, gesnipperd
1 ei
50 gram gekookte rijst
paprikapoeder
zout
peper
1 hele krop zuurkool (niet gesneden)
1 pittig gedroogd worstje (bijvoorbeeld chorizo)
100 gram gerookt spek
10 gram bloem
olie
1 laurierblad


Meng het gehakt met gesnipperde uien, het ei, de rijst, het paprikapoeder, peper en zout. Haal de bladeren van de kop zuurkool los en vul ze met het vleesmengsel. Vouw ze dicht zodat kleine pakketjes ontstaan. Snijd de worst en het spek in stukjes. Leg de pakketjes zuurkool in een ruime pan en doe de worst en het spek erbij. Voeg zoveel koud water toe dat alles net onder staat. Breng het water tegen de kook aan en laat het gerecht in 1 uur gaar worden. Bak in een kleine pan de bloem kort in een laagje olie. Blus, zodra de bloem begint te kleuren, af met vocht uit de pan met de zuurkoolpakketjes. Blijf roeren en gebruik genoeg vocht om een saus te krijgen. Giet deze saus terug bij de zuurkoolpakketjes en meng alles voorzichtig. Verwarm de oven voor op 175°C en zet de pan zonder deksel nog een half uur in de oven om het gerecht door en door gaar te laten worden.

4 personen

gebied : Joegoslavië
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Smaak van een land dat niet meer bestaat : Recepten uit voormalig Joegoslavië / Zrinka Oberman en Goran Todorović

Wildetijmkip (Libanon)

WILDETIJMKIP

Toen ik opgroeide at ik dit gerecht bij het Farouj el Lala-restaurant, toen nog een piepkleine locatie in Ashrafieh, Beiroet. Voor het beste resultaat bereidt u de kip op de barbecue en gebruikt u speciale barbecueklemmen.

2 tenen knoflook, fijngehakt
sap van 2 citroenen
1¼ deciliter olijfolie
1 kip van 1½ kilogram
1 eetlepel wildetijmmengsel
2 warme Arabische broden
2 theelepels sumak, om te bestrooien
zeezout
versgemalen zwarte peper

OM TE SERVEREN
citroenpartjes
wild knoflook
fattoushsalade of taboulehsalade
zwemmende kikkererwten of warme hummus in komijn-olijfolie
selectie ingemaakte groenten, zoals komkommer, knolraap en banana (peper)


Doe de knoflook, citroensap en de olijfolie in een kleine niet-metalen kom, roer alles goed door elkaar en laat de smaken dan intrekken.
Leg de kip met de borst omlaag en de drumsticks naar u toe voor u neer. Knip met een gevogelteschaar de kleine ribben aan een zijde van de ruggengraat door. Doe hetzelfde aan de andere kant en verwijder de ruggengraat. Draai de kip om en maak met een scherp mesje een kleine snede in het kraakbeen in het midden van het bovenste borstbeen. Buig beide helften uit elkaar, zodat het borstbeen zichtbaar wordt. Laat het mes of uw vingers langs het borstbeen glijden om het los te maken van het vlees en trek het been er dan in een of twee stukken uit. Verwijder eventueel vet, spoel de kip af en dep droog.
Leg de kip op een bakplaat, bestrooi met zout en peper en schenk het citroen-olijfoliemengsel erover. Laat de kip 30 minuten marineren. Verhit een houtskoolbarbecue tot de kolen witgloeiend zijn, steek een gasbarbecue aan op de middelste stand of verwarm de oven voor op 180°C.
Doe de kip in de barbecueklemmen en bewaar de marinade. De kip moet strak ingeklemd zitten. Leg het geheel dan op de barbecue en rooster de kip 5 - 8 minuten aan weerszijden.
Als het vel een lichtroze kleur krijgt, bestrijkt u het gedurende 15 minuten tijdens het roosteren meerdere keren met de marinade. Voeg het tijmmengsel toe en bestrijk de kip er gedurende 15 - 20 minuten mee. Draai de kip tussentijds 3 - 4 keer om, tot er helder vocht uit komt als u in het dikste deel van de dijen prikt. U kunt de kip ook op een rooster in een braadslede leggen en 30 - 45 minuten braden in de oven. Bestrijk haar een of twee keer met de marinade, voeg halverwege het tijmmengsel toe en gril de kip nog 5 minuten voor een krokant vel. Controleer de gaarheid zoals hierboven is beschreven.
Trek de Arabische broden uit elkaar en leg een helft op een platte schaal. Leg de hele kip erop (neem haar eerst uit de klemmen) en bestrooi met de sumak.
Laat de kip 10 minuten rusten en serveer haar dan met citroenpartjes, wilde knoflook, fattoushsalade, zwemmende kikkererwten, ingemaakte groenten en het resterende brood. Eet de kip met het brood.

4 personen

voor- / bereidingstijd : 40 / 45 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Een culinaire reis door het Midden-Oosten en Noord-Afrika / Bethany Kehdy

Libanese kibbe met yoghurtdip (Libanon)

LIBANESE KIBBE MET YOGHURTDIP

1 liter volle yoghurt
125 gram couscous
500 gram kipfilet, in blokjes
2 grote uien, in ringen
4 takjes platte peterselie, alleen het blad
1 theelepel kaneel
2 theelepels gemalen chili
1 teen knoflook, fijngesneden
5 eetlepels olijfolie
50 gram pijnboompitten
15 gram verse munt, fijngesneden


Spoel een schone theedoek goed uit onder de kraan. Leg de doek in een zeef en zet deze op een kom of pan. Giet de yoghurt in de theedoek en laat 8 uur in de koelkast uitlekken.
Doe de couscous in een kom en schenk er 100 milliliter kokend water over. Laat even staan en roer los met een vork.
Schep de kipfilet in de keukenmachine en maal samen met 1 ui, de peterselie, de kaneel, 1 theelepel chili, de knoflook en 2 eetlepels olie tot een gladde massa. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schep het kipmengsel bij de couscous en kneed met de handen door elkaar.
Verwarm de oven voor op 190°C. Vorm met natte handen 8 langwerpige, eivormige stukken kibbe van het kipmengsel, bestrijk deze dun met 2 eetlepels olie en leg ze in de ovenschaal. Bak de kibbe in 40 minuten goudbruin en gaar. Rooster in een droge koekenpan de pijnboompitten in 3 minuten goudbruin. Laat ze afkoelen op een bord. Verhit de rest van de olie in dezelfde pan en fruit de resterende uiringen in 5 minuten goudgeel. Breng op smaak met peper en zout.
Serveer de kibbe op een grote schaal en schep de hangop in het midden. Leg de ui op de hangop en strooi de rest van de chili, de pijnboompitten en de munt over het gerecht.

4 personen

voedingswaarde : 665 kcal p.p.
bereidings- / wacht- / oventijd : 20 minuten / 8 uur / 40 minuten

gebied : Libanon
gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Allerhande mei 2010

Babars avocadosmoothie (Libanon)

BABARS AVOCADOSMOOTHIE

Babar is dé fastfoodketen in Libanon en overal in Beroet te vinden. Deze ‘jus d’avocat’ eet je daar gewoon op straat als tussendoortje.

8 eetlepels gepelde amandelen
2 rijpe avocado’s
citroensap
250 gram ricotta
4 eetlepels romige Turkse yoghurt
oranjebloesemhoning


Wel de amandelen 1 uur in ruim water. Pureer de avocado’s met de staafmixer smeuïg met een beetje citroensap.
Roer de ricotta los met de yoghurt. Laat de amandelen uitlekken. Vul 4 glazen om en om met de gepureerde avocado, de ricotta, amandelen en honing en eindig met wat honing en amandelen.

4 personen

gebied : Libanon
gerechtsoort : drank

bron : Arabia : Onze culinaire reis / Merijn Tol & Nadia Zerouali