zondag 17 februari 2008

Kalkoen met sjalotjes en rode wijn

KALKOEN MET SJALOTJES EN RODE WIJN

3 eetlepels olijfolie
600 gram kalkoenfilet, in blokjes
2 teentjes knoflook, gepeld
1 eetlepel bloem
1 ui, gesnipperd
3 tomaten, ontveld, in blokjes
200 milliliter rode wijn
100 milliliter kippenbouillon (van tablet)
2 laurierblaadjes
15 sjalotjes, gepeld en in vieren
½ theelepel gemalen komijn (djinten)
zout
versgemalen peper
2 eetlepels gehakte peterselie (vers of diepvries)

Verhit de olijfolie en bak hierin de kalkoenblokjes in 5 minuten lichtbruin.
Pers de knoflook erboven. Voeg de bloem, ui en tomaat toe en bak nog 3
minuten. Voeg de wijn met de bouillon, 2 laurierblaadjes, sjalotjes, komijn
en zout en peper toe. Stoof zachtjes gedurende 15 minuten. Verwijder de
laurierblaadjes en roer de peterselie erdoor.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : gevogeltegerecht

bron : Boodschappen februari 2008

Waterzooi van worst en wintergroenten

WATERZOOI VAN WORST EN WINTERGROENTEN

4 saucijzen of runderworstjes
400 milliliter groentebouillon of vleesbouillon (van tablet)
1 eetlepel gehakte tijm (vers of diepvries) of 1 theelepel gedroogd
2 laurierblaadjes
1 prei, in ringen
4 wortelen, of 1 winterwortel, in plakjes
½ knolselderij, geschild, in blokjes
1 ui, gesnipperd
200 milliliter crème fraîche (Melkan)
nootmuskaat
zout
versgemalen peper

Prik de worstjes goed in met een vork. Verwarm de bouillon tot net onder het
kookpunt en voeg de tijm en de laurierblaadjes toe. Leg de worstjes in de
bouillon en laat ze 4 minuten in de net niet kokende bouillon garen. Voeg de
groenten bij de bouillon en giet de crème fraîche erbij. Breng op smaak met
nootmuskaat, zout en peper. Laat alles 15 minuten op een lage stand gaar
worden.
Lekker met gekookte krieltjes.
Tips:
• Meng eens 1 blikje tomatenpuree door dit gerecht.
• De waterzooi is ook heel lekker met grof bruinbrood of
meergranenbrood dat erin gedoopt wordt.

4 personen

voedingswaarde : 420 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Boodschappen februari 2008

Chippiedippie

CHIPPIEDIPPIE

3 eetlepels olijfolie of zonnebloemolie
6 tortilla's van 25 centimeter doorsnede (kant-en-klaar)
6 eetlepels geraspte jongbelegen kaas
1 theelepel paprikapoeder

APPELDIP
4 eetlepels halvanaise
1 appel, geschild en geraspt
½ theelepel kerriepoeder

PINDADIP
1 eetlepel pindakaas (met stukjes noot)
1 eetlepel sojasaus of ketjap manis

BANANENDIP
4 eetlepels halvanaise
1 banaan, gepeld en geprakt

Verwarm de oven voor op 200°C. Vet een bakplaat in met olie. Bestrijk de
tortilla's aan één kant met de rest van de olie. Meng de kaas met de
paprikapoeder. Strooi de kaas over de tortilla's en snijd ze in repen van 2
centimeter breed. Leg deze naast elkaar op de bakplaat.
Bak de tortillarepen in 5 - 6 minuten lichtbruin en krokant. Let op dat ze
niet te donker worden. Meng intussen de ingrediënten voor de verschillende
dips. Vorm van bakpapier 4 puntzakjes of gebruik 4 glazen. Zet de chippies
erin. Serveer de dips er in aparte schaaltjes bij.
Tips:
• Combineer de chippies met lange reepjes wortel of komkommer.
• Neem in plaats van geraspte appel in de dip geraspte komkommer.

4 personen

voedingswaarde : 485 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten

gerechtsoort : borrelhapje

bron : Boodschappen februari 2008


Groeten,

Esther Westerveld