zaterdag 20 juli 2019

Confiture van rammenas (Turkestan)

CONFITURE VAN RAMMENAS

rammenas
1 glas honing
fijngehakte gember


Schil rammenas en snijd ze in dunne repen. Kook ze in water tot het water geheel verdampt is.
Smelt een glas honing. Doe de repen rammenas erbij als het begint te koken en kook door tot ze roodachtig worden. Giet de gelei in potten. Bestrooi met fijngehakte gember en sluit de potten.

4 personen

gebied : Turkestan
gerechtsoort : ontbijtgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Fondue Vaudoise (Vaud, Zwitserland)

FONDUE VAUDOISE

knoflook
2 glazen droge, witte wijn
500 gram jonge, vette gruyère
1 koffielepel aardappelmeel
wat witte wijn
1 glas kirsch
peper
stokbrood


Om een fondue te maken heeft men een vuurvaste aardewerken pan nodig en een goede réchaud: een komfoortje.
Wrijf de fonduepan in met knoflook. Doe er 2 glazen droge, witte wijn in en 500 gram jonge, vette gruyère in kleine blokjes gesneden. Zet de pan op het vuur.
Als de wijn warm wordt, gaat de kaas smelten. Roer het met een garde ofte wel een sauszweepje voorzichtig en regelmatig om, de massa moet de stevigheid hebben van dikke room.
Voeg er nu een koffielepel aardappelmeel opgelost in wat witte wijn bij en een glas kirsch. Zet de pan op het komfoor op tafel en strooi er wat peper uit het molentje over en roer alles nog eens goed om.
Iedere eter heeft een bord met stukken vers knapperig stokbrood voor zich en prikt telkens een stuk aan zijn vork en doopt dat in de fondue.

4 personen

gebied : Vaud, Zwitserland
gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : De reis om de wereld in 80 schotels en 200 verrukkelijke recepten / R. J. Courtine

Marinade (Denemarken)

MARINADE (AZIJNMARINADE)

3 eetlepels azijn
1 à 2 eetlepels slaolie
1 theelepel zout
½ theelepel suiker
½ theelepel mosterd of mosterdpoeder
1 eetlepel kokend water


Zout, mosterd en suiker in het kokende water oplossen. Dit door de olie en azijn roeren.

4 personen

gebied : Denemarken
gerechtsoort : saus

bron : Recepten uit de Deense keuken / Birgit Andersen

Burgonyasaláta

BURGONYASALÁTA (AARDAPPELSLA)

1 kilogram heel blijvende aardappelen
2 uien
azijn
slaolie
zout
peper
mespunt suiker
paprika


Kook de aardappelen in de schil, pel ze, snijd ze in mooie plakjes en leg ze keurig opgestapeld in de slabak. Maak nu een mengsel van azijn, met water, zout, suiker, slaolie en peper. Giet dit mengsel over de nog warme (dit is belangrijk!) aardappelen, laat het even staan, giet het vocht dan weer af en weer erop. Herhaal dit verschillende malen. Snij de ui in dunne ringen en garneer hiermee de aardappelsla. Strooi er ook nog een tikkeltje peper en paprika overheen. Deze sla smaakt zeer goed bij iedere vleessoort, geef er droge rijst bij.

4 personen

gebied : Hongarije
gerechtsoort : salade

bron : Dat eten wij … : Hongaarse recepten / B. Nagy