maandag 28 februari 2022

Volkoren brood

VOLKOREN BROOD

20 gram verse gist
3 deciliter lauwwarm water (20°C)
500 gram volkoren meel
10 gram zout
zonnebloem- of olijfolie, om in te vetten


Los de gist op in het water. Doe het meel in een kom, maak er een kuiltje in en giet het gistmengsel erin. Meng tot er geen droog meel over is. Voeg het zout toe. Kneed het goed door en voeg nog ½ - 1 deciliter lauwwarm water toe. Laat het deeg 30 minuten onder een theedoek rijzen. Kneed het kort door en laat het deeg opnieuw afgedekt 30 minuten rijzen. Doe het deeg over in een ingevet bakblik. Herhaal het rijzen nog een keer. Verwarm de oven voor op 220°C. Schakel de temperatuur terug naar 200°C en bak het brood in 35 minuten gaar. Los het brood uit de vorm en laat het afkoelen.

Voor 1 brood

voedingswaarde : 1600 kcal per stuk
bereidings- / rijs- / oventijd : 15 / 90 / 35 minuten

gerechtsoort : brood

bron : Tip februari 2005

Mango Roedjak

MANGO ROEDJAK

1 kleine rijpe mango
1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje
1 - 2 eetlepels citroensap
1 - 2 eetlepels ketjap manis
1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes


Schil 1 kleine rijpe mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd de plakken in grove stukken en leg ze in een schaal. Strooi er 1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje over en schep er naar smaak 1 - 2 eetlepels citroensap en 1 - 2 eetlepels ketjap manis door. Strooi 1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes erover.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip februari 2006

Knapperige mie

KNAPPERIGE MIE

(roerbak)olie
50 gram rijstmie
zoete Thaise chilisaus of chiliolie (eventueel)


Verwarm in een wok een laag (roerbak)olie van 2 - 3 centimeter. Verdeel 50 gram rijstmie in plukken. Frituur een pluk mie 1 - 2 minuten in de hete olie tot de mie uitzet en knapperig is. Schep de mie met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de mie in gedeelten op dezelfde manier. Serveer de mie bij op in de soep en druppel er eventueel wat zoete Thaise chilisaus of chiliolie over.

2 personen

voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip februari 2006

Sinaasappelsalade met venkel

SINAASAPPELSALADE MET VENKEL

5 (bloed)sinaasappels
4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 kleine venkelknollen
100 gram gemarineerde zwarte olijven op olie
1 rode ui, in dunne ringen
geschaafd zeezout (flakes)
vers gemalen gemengde peper
50 à 75 gram winterpostelein


Schil met een scherp mes 4 sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd ze in plakken.
Pers voor de dressing 1 sinaasappel uit en meng het sap met de olijfolie en wijnazijn.
Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken (bijvoorbeeld met een dunschiller) of schaaf de groente. Leg de venkel 15 minuten in de dressing.
Neem de venkel uit de dressing en meng deze luchtig met de sinaasappelplakjes. Verdeel de venkel en sinaasappelplakken over 4 borden en verdeel de uiringen en olijven erover. Besprenkel de salade met dressing en bestrooi naar smaak met zout en peper. Garneer met de postelein. Lekker met Turks brood.

4 personen

voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten

gerechtsoort : lunch- of voorgerecht

bron : Tip februari 2006

Oesters met salsa crudo

OESTERS MET SALSA CRUDO

2 lente-uitjes, fijngesneden
1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
1 rode Spaanse peper, fijngesneden
2 pommodori of pruimtomaten, in blokjes
30 gram verse koriander, blad fijngesneden
2 - 6 druppels groene pepersaus
sap van 1 limoen
zout
peper
12 verse oesters


Meng voor de salsa crudo lente-ui, knoflook, rode peper, tomaten en koriander en voeg naar smaak 2 - 6 druppels pepersaus en 1 - 2 eetlepels limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Haal de oesters uit de schelp. Schep een lepel salsa crudo op 12 oesterschelpen en leg op elk een rauwe oester. Bedruppel ze naar smaak met wat limoensap en dien ze snel op.

2 personen

voedingswaarde : 60 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : hapje

bron : Tip Culinair februari 2022

Bruine bolletjes met kappertjes en peterselie

BRUINE BOLLETJES MET KAPPERTJES EN PETERSELIE

375 gram mix voor donker bruinbrood
1 eetlepel olijfolie
2¼ deciliter handwarm water
3 eetlepels kappertjes, uitgelekt
3 eetlepels fijngesneden peterselie


Kneed een soepel deeg van de broodmix, de olie en het water. Kneed de kappertjes en peterselie erdoor. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plak. Verdeel het deeg in 8 - 10 gelijke delen en vorm hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder folie nog een keer 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bak de broodjes in het midden van de oven in 25 minuten donkerbruin en gaar.

8 - 10 bolletjes

voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 25 / 90 / 25 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Tip februari 2005