VOLKOREN BROOD
20 gram verse gist
3 deciliter lauwwarm water (20°C)
500 gram volkoren meel
10 gram zout
zonnebloem- of olijfolie, om in te vetten
Los de gist op in het water. Doe het meel in een kom, maak er een kuiltje in en giet het gistmengsel erin. Meng tot er geen droog meel over is. Voeg het zout toe. Kneed het goed door en voeg nog ½ - 1 deciliter lauwwarm water toe. Laat het deeg 30 minuten onder een theedoek rijzen. Kneed het kort door en laat het deeg opnieuw afgedekt 30 minuten rijzen. Doe het deeg over in een ingevet bakblik. Herhaal het rijzen nog een keer. Verwarm de oven voor op 220°C. Schakel de temperatuur terug naar 200°C en bak het brood in 35 minuten gaar. Los het brood uit de vorm en laat het afkoelen.
Voor 1 brood
voedingswaarde : 1600 kcal per stuk
bereidings- / rijs- / oventijd : 15 / 90 / 35 minuten
gerechtsoort : brood
bron : Tip februari 2005
maandag 28 februari 2022
Mango Roedjak
MANGO ROEDJAK
1 kleine rijpe mango
1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje
1 - 2 eetlepels citroensap
1 - 2 eetlepels ketjap manis
1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes
Schil 1 kleine rijpe mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd de plakken in grove stukken en leg ze in een schaal. Strooi er 1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje over en schep er naar smaak 1 - 2 eetlepels citroensap en 1 - 2 eetlepels ketjap manis door. Strooi 1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes erover.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2006
1 kleine rijpe mango
1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje
1 - 2 eetlepels citroensap
1 - 2 eetlepels ketjap manis
1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes
Schil 1 kleine rijpe mango en snijd het vruchtvlees in plakken van de pit. Snijd de plakken in grove stukken en leg ze in een schaal. Strooi er 1 gedroogd, verkruimeld chilipepertje over en schep er naar smaak 1 - 2 eetlepels citroensap en 1 - 2 eetlepels ketjap manis door. Strooi 1 - 2 eetlepels verse korianderblaadjes erover.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2006
Knapperige mie
KNAPPERIGE MIE
(roerbak)olie
50 gram rijstmie
zoete Thaise chilisaus of chiliolie (eventueel)
Verwarm in een wok een laag (roerbak)olie van 2 - 3 centimeter. Verdeel 50 gram rijstmie in plukken. Frituur een pluk mie 1 - 2 minuten in de hete olie tot de mie uitzet en knapperig is. Schep de mie met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de mie in gedeelten op dezelfde manier. Serveer de mie bij op in de soep en druppel er eventueel wat zoete Thaise chilisaus of chiliolie over.
2 personen
voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2006
(roerbak)olie
50 gram rijstmie
zoete Thaise chilisaus of chiliolie (eventueel)
Verwarm in een wok een laag (roerbak)olie van 2 - 3 centimeter. Verdeel 50 gram rijstmie in plukken. Frituur een pluk mie 1 - 2 minuten in de hete olie tot de mie uitzet en knapperig is. Schep de mie met een schuimspaan uit de wok en laat op keukenpapier uitlekken. Frituur de rest van de mie in gedeelten op dezelfde manier. Serveer de mie bij op in de soep en druppel er eventueel wat zoete Thaise chilisaus of chiliolie over.
2 personen
voedingswaarde : 75 kcal p.p.
bereidingstijd : 10 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2006
Sinaasappelsalade met venkel
SINAASAPPELSALADE MET VENKEL
5 (bloed)sinaasappels
4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 kleine venkelknollen
100 gram gemarineerde zwarte olijven op olie
1 rode ui, in dunne ringen
geschaafd zeezout (flakes)
vers gemalen gemengde peper
50 à 75 gram winterpostelein
Schil met een scherp mes 4 sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd ze in plakken.
Pers voor de dressing 1 sinaasappel uit en meng het sap met de olijfolie en wijnazijn.
Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken (bijvoorbeeld met een dunschiller) of schaaf de groente. Leg de venkel 15 minuten in de dressing.
Neem de venkel uit de dressing en meng deze luchtig met de sinaasappelplakjes. Verdeel de venkel en sinaasappelplakken over 4 borden en verdeel de uiringen en olijven erover. Besprenkel de salade met dressing en bestrooi naar smaak met zout en peper. Garneer met de postelein. Lekker met Turks brood.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : lunch- of voorgerecht
bron : Tip februari 2006
5 (bloed)sinaasappels
4 eetlepels extra vergine olijfolie
2 eetlepels witte wijnazijn
2 kleine venkelknollen
100 gram gemarineerde zwarte olijven op olie
1 rode ui, in dunne ringen
geschaafd zeezout (flakes)
vers gemalen gemengde peper
50 à 75 gram winterpostelein
Schil met een scherp mes 4 sinaasappels dik tot op het vruchtvlees en snijd ze in plakken.
Pers voor de dressing 1 sinaasappel uit en meng het sap met de olijfolie en wijnazijn.
Snijd de venkel in zo dun mogelijke plakken (bijvoorbeeld met een dunschiller) of schaaf de groente. Leg de venkel 15 minuten in de dressing.
Neem de venkel uit de dressing en meng deze luchtig met de sinaasappelplakjes. Verdeel de venkel en sinaasappelplakken over 4 borden en verdeel de uiringen en olijven erover. Besprenkel de salade met dressing en bestrooi naar smaak met zout en peper. Garneer met de postelein. Lekker met Turks brood.
4 personen
voedingswaarde : 200 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 20 minuten
gerechtsoort : lunch- of voorgerecht
bron : Tip februari 2006
Oesters met salsa crudo
OESTERS MET SALSA CRUDO
2 lente-uitjes, fijngesneden
1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
1 rode Spaanse peper, fijngesneden
2 pommodori of pruimtomaten, in blokjes
30 gram verse koriander, blad fijngesneden
2 - 6 druppels groene pepersaus
sap van 1 limoen
zout
peper
12 verse oesters
Meng voor de salsa crudo lente-ui, knoflook, rode peper, tomaten en koriander en voeg naar smaak 2 - 6 druppels pepersaus en 1 - 2 eetlepels limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Haal de oesters uit de schelp. Schep een lepel salsa crudo op 12 oesterschelpen en leg op elk een rauwe oester. Bedruppel ze naar smaak met wat limoensap en dien ze snel op.
2 personen
voedingswaarde : 60 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : hapje
bron : Tip Culinair februari 2022
2 lente-uitjes, fijngesneden
1 teen knoflook, zeer fijn gesneden
1 rode Spaanse peper, fijngesneden
2 pommodori of pruimtomaten, in blokjes
30 gram verse koriander, blad fijngesneden
2 - 6 druppels groene pepersaus
sap van 1 limoen
zout
peper
12 verse oesters
Meng voor de salsa crudo lente-ui, knoflook, rode peper, tomaten en koriander en voeg naar smaak 2 - 6 druppels pepersaus en 1 - 2 eetlepels limoensap toe. Breng op smaak met zout en peper. Haal de oesters uit de schelp. Schep een lepel salsa crudo op 12 oesterschelpen en leg op elk een rauwe oester. Bedruppel ze naar smaak met wat limoensap en dien ze snel op.
2 personen
voedingswaarde : 60 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten
gerechtsoort : hapje
bron : Tip Culinair februari 2022
Bruine bolletjes met kappertjes en peterselie
BRUINE BOLLETJES MET KAPPERTJES EN PETERSELIE
375 gram mix voor donker bruinbrood
1 eetlepel olijfolie
2¼ deciliter handwarm water
3 eetlepels kappertjes, uitgelekt
3 eetlepels fijngesneden peterselie
Kneed een soepel deeg van de broodmix, de olie en het water. Kneed de kappertjes en peterselie erdoor. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plak. Verdeel het deeg in 8 - 10 gelijke delen en vorm hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder folie nog een keer 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bak de broodjes in het midden van de oven in 25 minuten donkerbruin en gaar.
8 - 10 bolletjes
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 25 / 90 / 25 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2005
375 gram mix voor donker bruinbrood
1 eetlepel olijfolie
2¼ deciliter handwarm water
3 eetlepels kappertjes, uitgelekt
3 eetlepels fijngesneden peterselie
Kneed een soepel deeg van de broodmix, de olie en het water. Kneed de kappertjes en peterselie erdoor. Dek het deeg af met plasticfolie en laat het 60 minuten rijzen op een warme plak. Verdeel het deeg in 8 - 10 gelijke delen en vorm hiervan bolletjes. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze onder folie nog een keer 45 minuten rijzen. Verwarm intussen de oven voor op 200°C. Bak de broodjes in het midden van de oven in 25 minuten donkerbruin en gaar.
8 - 10 bolletjes
voedingswaarde : 175 kcal p.p.
voorbereidings- / rijs- / bereidingstijd : 25 / 90 / 25 minuten
gerechtsoort : bijgerecht
bron : Tip februari 2005
Abonneren op:
Posts (Atom)