zondag 5 juni 2022

Gestoofd lamsvlees met champignonsaus (China)

GESTOOMD LAMSVLEES MET CHAMPIGNONSAUS

1 kilogram ontbeend lamsvlees, in reepjes gesneden
2 sjalotjes, in stukjes
zout
versgemalen zwarte peper
2 theelepels olie
2 teentjes knoflook, gepeld en in schijfjes
1 theelepel maïzena
mespunt ve-tsin (eventueel)
5 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels rijstwijn of droge sherry
1 theelepel fijngestampte zwarte peperkorrels
2½ centimeter verse gemberwortel, gepeld en dun gesneden
225 gram champignons, in dunne plakjes gesneden
enkele druppels sesamolie


Het lamsvlees in een braadpan doen; water toevoegen totdat het vlees bedekt is. 5 Minuten laten koken. Het vlees afgieten en het kooknat bewaren. De reepjes lamsvlees in een diepe schaal leggen, de sjalotjes erover verdelen en met zout en peper bestrooien.
De olie in een wok verhitten, de knoflook bruin bakken en daarna verwijderen.
De maïzena mengen met ve-tsin, sojasaus, wijn, peperkorrels, gember en 4 eetlepels van het kooknat.
Het maïzenamengsel samen met de champignons door de olie in de wok roeren, 1 – 2 minuten laten koken en over het lamsvlees gieten.
De schaal afdekken met een stuk aluminiumfolie en dit rond de rand vastbinden. De schaal in een stoompan zetten en de inhoud 2 uur boven kokend water stomen. Wat sesamolie over het vlees sprenkelen en het gerecht serveren.

4 - 6 personen

bereidingstijd : 20 – 25 / 130 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Chinees koken : Inspirerende ideeën voor heerlijke maaltijden / Lalita Ahmed, Carolyn Garner, Moyra Fraser

Kao Meng Gu Yang Rou (Peking, China)

KAO MENG GU YANG ROU (GEGRILD MONGOLISCH LAMSVLEES)

3 eetlepels droge sherry
1½ eetlepel lichte sojasaus
3 centimeter verse gemberwortel, fijngehakt
1 theelepel bruine suiker
2 teentjes knoflook, fijngehakt
600 gram lamsboutlapjes à la minute
1 eetlepel olie
2 uien, in ringen


In kom sherry, sojasaus, gember, suiker en knoflook mengen. Lamsvlees in repen van 4 centimeter snijden en door marinade scheppen. Minimaal 30 minuten laten marineren.
Ovengrill voorverwarmen. Repen vlees uit marinade nemen, droogdeppen met keukenpapier en op bakplaat leggen. Bakplaat 10 centimeter onder hete grill schuiven en vlees in 6 minuten bruin en gaar roosteren, halverwege keren. In koekenpan olie verhitten en uiringen 3 – 4 minuten, al omscheppend bakken. Vlees op vier borden scheppen en bestrooien met zout en peper. Uiringen erover verdelen.

4 personen

voedingswaarde : 305 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 / 15 minuten

gebied : Peking, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : China : Een culinaire ontdekkingsreis langs Peking, Kanton en Hongkong / Mieke van Laarhoven

Pittige lamskoteletjes met zoetzure uien-koriandersalade (China)

PITTIGE LAMSKOTELETJES MET ZOETZURE UIEN-KORIANDERSALADE

Dit gerecht is geïnspireerd op de specerijen uit de Chinese moslim keuken. Hun voorouders kwamen via de zijderoute naar China en brachten hun eigen gewoonten en kookstijl mee, waaronder de pittige lamskoteletjes, die nu overal bij eetstalletjes en afhaalrestaurants op het menu staan.

4 lamskoteletjes
1 eetlepel arachideolie
zout
gemalen witte peper

SPECERIJENPASTA
1 eetlepel arachideolie
2 groene chilipepers, in ringetjes
1 theelepel gedroogde chilivlokken
1 theelepel middelscherp kerriepoeder
1 theelepel geelwortelpoeder
1 theelepel gemalen komijnzaad
1 eetlepel Shaohsing rijstwijn of droge sherry

SALADE
1 witte ui, in ringen
sap van ½ citroen
4 eetlepel heldere rijstazijn of appelazijn
1 eetlepel mirin
¼ theelepel zout
¼ theelepel fijne kristalsuiker
een handjevol koriander, fijngehakt


Doe de uiringen voor de salade in een schaal met het citroensap en 4 deciliter water, laat ze 10 minuten staan.
Vermeng intussen alle ingrediënten voor de specerijenpasta in een andere schaal. Wentel de lamskoteletjes erdoor zodat ze zijn bedekt en laat ze afgedekt met plasticfolie 20 minuten marineren.
Laat de uiringen goed uitlekken en doe ze in een schone schaal met de overige ingrediënten voor de salade, behalve de koriander. Schep alles door elkaar en laat de salade 10 – 15 minuten intrekken. Strooi vlak voor het opdienen de koriander erover.
Verhit een wok op hoog vuur tot hij gaat roken en doe de arachideolie erin. Leg de gemarineerde koteletjes in de olie en bak ze 2 minuten aan elke kant. (Bak ze voor gaar vlees 1 – 2 minuten langer.)
Bestrooi de koteletjes naar smaak met nog wat zout en peper en dien ze op met de uiensalade.

2 personen

voor- / bereidingstijd : 30 / 5 minuten

gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Ching’s take-away : 110 snelle en gezonde Chinese favorieten / Ching-He Huang

Ding Ding Chao Mian (Xinjiang, China)

DING DING CHAO MIAN (LAMSVLEES MET DEEGBLOKJES IN XINJIANG-STIJL)

De Oeigoeren in Xinjiang zijn moslims, dus ze eten geen varkensvlees. In hun traditionele keuken komt veel rund- en vooral lamsvlees voor.

300 gram bloem
1 theelepel zout
170 milliliter lauw water
1 eetlepel olijfolie
1 ui
10 gram verse gemberwortel
2 tenen knoflook
2 paprika’s
200 gram lamsvlees
2 tomaten
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel tomatenpuree
2 theelepels komijn
1 theelepel zout
½ theelepel fijngemalen zwarte peper
1 theelepel kippenbouillonpoeder


Zeef de bloem boven een kom. Doe het zout erbij en voeg geleidelijk het water toe terwijl je kneedt. Kneed tot een glad deeg. Snijd het deeg in 4 gelijke stukken. Rol met een deegroller een stuk deeg plat tot het een dikte heeft van ½ centimeter. Snijd het deeg in repen van ½ centimeter en vervolgens weer in blokjes van ½ centimeter. Doe dit met alle stukken deeg.
Breng een ruime hoeveelheid water aan de kook. Doe de deegblokjes erin en kook ze totdat ze boven komen drijven. Schep ze met een schuimspaan in een zeef. Doe de olijfolie erbij om te voorkomen dat de deegblokjes aan elkaar plakken en schud ze goed om.
Pel en snipper de ui. Schil de gember en hak fijn. Pel de knoflooktenen en hak fijn. Verwijder de zaadlijsten en steeltjes van de paprika’s en snijd ze samen met het vlees en de tomaten in blokjes van 3 tot 5 centimeter.
Verhit de zonnebloemolie in een wok. Fruit de ui, het knoflook en de gember en doe dan het vlees erbij. Bak het vlees rondom bruin. Voeg de paprika’s, tomaten, tomatenpuree, komijn, het zout, de peper en het kippenbouillonpoeder toe. Schep alles goed om op hoog vuur en voeg daarna de deegblokjes toe. Doe er 2 eetlepels water bij en bak nog 2 minuten. Schep alles op een bord en serveer in schaaltjes.

4 personen

bereidingstijd : 30 minuten

gebied : Xinjiang, China
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Maancake & Jasmijn : 100 geheime recepten van Chinese moeders / Maria Lam en Julie Ng