zondag 24 september 2023

Cipolle al Balsamico (Italië)

CIPOLLE AL BALSAMICO (GEROOSTERDE UIEN MET BALSAMICO)

Dit voorgerecht stimuleert de eetlust en past goed in een verfijnd diner. Het kan ook deel uitmaken van een lopend buffet. Gebruik liefst tamelijk kleine uien.

8 kleine uien
2 eetlepels balsamico
2 eetlepels olijfolie
zout
peper


Pel de uien niet. Verwarm de oven voor op 180°C. Rooster de uien 1 uur. Laat ze zover afkoelen dat ze hanteerbaar zijn, pel ze en snijd ze in de lengte doormidden. Hol de helften met een scherp mes uit zodat u een schelp van twee rokken overhoudt. Hak het binnenste van de ui in dobbelstenen.
Meng de gehakte ui, olijfolie, balsamico en zout en peper naar smaak in een kom. Vul de uischelpen met dit mengsel. Dien warm of afgekoeld, maar niet te koud op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : antipasto

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Pizza integrale con Patate, Cipolle e Capperi (Italië)

PIZZA INTEGRALE CON PATATE, CIPOLLE E CAPPERI (PIZZA MET AARDAPPELEN, UIEN EN KAPPERTJES)

Een volkorenpizza heeft een robuustere structuur en het aroma is voller dan van een pizza waarvoor witte bloem is gebruikt. Als u dit recept wat volumineuzer wilt, gebruik dan eens een handvol verkruimelde gorgonzola in plaats van de kappertjes en de oregano.

PIZZABODEM
1 eetlepel droge gist
250 milliliter warm water
350 gram volkorenmeel plus wat extra voor het kneden
1 theelepel zout
1 eetlepel olijfolie

BELEG
2 aardappelen, geschild en in flinterdunne plakjes gesneden
1 ui, in flinterdunne plakjes gesneden
30 gram kappertjes
2 eetlepels gedroogde oregano
zout
witte peper
4 eetlepels olijfolie


Voor het maken van de pizzabodem: los de gist op in het warme water en laat 10 minuten staan of tot zich belletjes vormen aan de oppervlakte. Maak een berg van het meel in een grote kom en druk een kuiltje in het midden. Giet het gistmengsel en het zout in het kuiltje. Werk, door met een vork draaiende bewegingen te maken, het meel door de vloeistof tot zich een deeg gaat vormen. Bestuif het werkvlak met meel. Leg het deeg in het midden en kneed het krachtig, 10 minuten; vorm een bal, sla die plat met de palm van uw hand, vorm weer een bal, etcetera.
Vet een bakplaat met olie in, leg het deeg erop en bedek het losjes met een stuk huishoudfolie (plasticfolie). Laat het deeg op een warme plek 1 – 2 uur rijzen of tot het in volume is verdubbeld.
Bestuif het werkvlak nogmaals met meel. Leg het deeg erop, sla het plat met uw handen, draai het om en trek het aan de hoeken uit elkaar. Vorm een ronde plak met een diameter van 30 centimeter en 6 millimeter dik. Maak de randen iets dikker. Leg het deeg op een bakplaat of in een pizzavorm en laat nog 20 minuten rijzen.
Verwarm de oven voor op 200°C.
Leg de plakjes aardappel op de pizzabodem en strooi er de ui, kappertjes en oregano overheen. Voeg peper en zout naar smaak toe. Verdeel in een dun straaltje de olie gelijkmatig over de pizza.
Bak de pizza 10 minuten. Temper e oven tot 200°C en bak nog 10 minuten of tot de pizzabodem bruin is geworden.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : pizza

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

Ravanelli sott'Olio (Italië)

RAVANELLI SOTT’OLIO (RADIJSJES OP OLIE)

1 bosje radijsjes
300 gram water
300 gram wijnazijn
½ Spaanse peper
1 theelepel suiker
1 theelepel zout
tijm
rozemarijn
olijfolie


Maak de radijsjes schoon en leg ze in koud water. Breng 300 gram water met 300 gram wijnazijn aan de kook. Voeg 50 gram olie, een halve verse Spaanse peper, een theelepel suiker en zout, en wat tijm en rozemarijn toe.
Laat de radijsjes 5 – 7 minuten meekoken, giet ze af en laat ze afkoelen. Doe ze in een weckpot, bedek ze met olie, sluit af en steriliseer.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : bijgerecht

bron : La Cucina Italiana, februari/maart 2003

Farro alle Rape e Sedano (Italië)

FARRO ALLE RAPE E SEDANO (SPELT MET MEIRAAPJES EN BLEEKSELDERIJ)

Dit smakelijke en gezonde gerecht kan prachtig gecombineerd worden met een linzengerecht.

600 gram meiraapjes, in plakken
4 – 5 stengels bleekselderij, in plakjes
2 uien, in plakjes
2 laurierblaadjes
1 eetlepel verse blaadjes tijm
450 gram spelt, een paar uur geweekt in water en daarna uitgelekt
2 eetlepels olijfolie
2 tenen knoflook uit de knijper
zout


Verwarm de oven voor op 180°C.
Vet de bodem van een ovenvaste schaal in met wat olie. Schik er de raapjes, selderij, uien, laurierblad en tijm in lagen in. Bedek het geheel met de geweekte spelt en voeg zoveel water toe dat het graan onder staat. Dek de schaal af met aluminiumfolie. Zet 1½ uur in de oven.
Haal de spelt uit de oven. Meng de olie en de knoflook in een kommetje. Voeg knoflookolie en zout naar smaak aan de spelt toe en roer goed. Verwijder de laurierblaadjes.
Zet het gerecht, zonder deksel, weer in de oven en laat het nog 10 minuten bakken. Dien zeer heet op.

4 personen

gebied : Italië
gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : De Italiaanse keuken voor vegetarische fijnproevers / Emanuela Stucchi

'Nsalata di Portualla (Sicilië, Italië)

‘NSALATA DI PORTUALLA (SINAASAPPELSALADE)

4 rijpe, sappige sinaasappels
8 – 10 groene of zwarte olijven, ontpit, in vieren
1 middelgrote prei, schoongemaakt, het wit in dunne ringetjes gesneden; of 4 eetlepels fijngesnipperde bieslook
1 eetlepel fijngehakte peterselie
4 eetlepels extra vergine olijfolie
zout naar smaak
versgemalen zwarte of witte peper


Schil de sinaasappels dik af. Snijd ze in dunne schijfjes of in stukken. Doe die in een schaal.
Voeg de olijven, de prei of bieslook, de peterselie, olie, zout en peper toe.
Schep alles zorgvuldig om en laat de salade 10 minuten rusten. Schep hem opnieuw om en serveer.

4 personen

bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Sicilië, Italië
gerechtsoort : antipasto

bron : Sicilië (Uit eten in Italië) / Mariapaola Dèttore