donderdag 12 mei 2022

Roquefortsoep met waterkers

ROQUEFORTSOEP MET WATERKERS

8 grote tenen knoflook, ongepeld
2 uien, fijngesneden
2 eetlepels olie
600 gram aardappelen, in blokjes
1¾ liter groentebouillon (van tablet)
3 zakjes waterkers (à 75 gram), steeltjes verwijderd
175 gram roquefort, verkruimeld
1 deciliter slagroom


Oven voorverwarmen op 200 ºC. Knoflook in braadslede in midden van oven in 25 minuten bruin roosteren. Laten afkoelen. Intussen in pan met dikke bodem olie verhitten en uien 5 minuten zachtjes bakken.
Aardappel en bouillon toevoegen en afgedekt 20 minuten zachtjes laten koken. Waterkersblaadjes door soep roeren en 1 minuut meekoken.
Knoflook pellen en aan soep toevoegen. Soep in blender of met staafmixer glad pureren. Soep in schone pan schenken en langzaam verwarmen. 150 gram roquefort erdoor kloppen en laten smelten (niet laten koken). Koud of warm serveren met wat slagroom en rest van roquefort.

4 personen

voedingswaarde : 460 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : maaltijdsoep

bron : Tip Culinair februari 1996

Penne met courgette en tomaat (Italië)

PENNE MET COURGETTE EN TOMAAT

1 ui
2 knoflookteentjes
1 courgette
4 pruimtomaten (pomodori)
300 - 350 gram penne (pijpmacaroni)
zout
(versgemalen) peper
25 gram boter
1½ eetlepel Italiaanse kruiden
2 deciliter crème fraîche
50 gram versgeraspte oude Goudse of Parmezaanse kaas


Snipper de gepelde ui en knoflookteentjes. Snijd de schoongemaakte courgette in blokjes.
Ontvel de tomaten: kruis de velletjes in, dompel de tomaten 30 seconden in kokend water en trek de velletjes eraf. Halveer de tomaten, verwijder het vocht en de zaadjes en snijd het vruchtvlees in stukjes.
Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
Verhit intussen de boter in een hapjespan en bak de ui en knoflook zachtjes 3 minuten.
Voeg de courgette en de kruiden toe en bak die 4 minuten mee. Doe het deksel op de pan en laat de courgette zachtjes nog 3 minuten smoren.
Voeg de crème fraîche toe en breng de saus, al roerende, aan de kook. Voeg de tomaat toe en laat de saus nog 1 minuut pruttelen. Breng op smaak met zout en peper.
Giet de pasta af in een vergiet, doe hem terug in de pan en meng de saus erdoor. Of serveer saus en pasta apart.
Geef de kaas erbij.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereiding / afwerking : 30 / 5 minuten

land : Italië
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Koken op z’n Italiaans (Het Nederlands Zuivelbureau)

Spaghetti met prei-gorgonzolasaus (Italië)

SPAGHETTI MET PREI-GORGONZOLASAUS

2 dunne preien (alleen het witte en lichtgroene gedeelte)
150 - 200 gram spaghetti
zout
(versgemalen) peper
25 gram boter
1/8 liter garderoom
100 gram gorgonzola of een andere blauwschimmelkaas


Snijd de schoongemaakte prei in smalle ringetjes. Kook de pasta in ruim kokend water met zout beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Verhit intussen de boter in een pan en roerbak de prei 1 minuut. Roer de room erdoor en breng die zachtjes aan de kook. Snijd de kaas in stukjes, roer die door de room en laat de kaas al roerende smelten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
Giet de pasta af in een vergiet, doe hem terug in de pan en roer de saus erdoor. Of serveer pasta en saus apart.

2 personen

voedingswaarde : 665 kcal p.p.
bereidings- / afwerkingstijd : 15 / 5 minuten

land : Italië
gerechtsoort : pastagerecht

bron : Koken op z’n Italiaans / Het Nederlands Zuivelbureau

Risottotaartje met kaaskrullen en oesterzwammen

RISOTTOTAARTJE MET KAASKRULLEN EN OESTERZWAMMEN

1 ui
1 teentje knoflook
2 courgettes
5½ eetlepel olijfolie
2 bakjes oesterzwammen (à 150 gram)
1 blikje artisjokharten (400 gram)
1 eetlepel zongedroogde-tomatentapenade (bakje à 100 gram)
300 gram risottorijst
1 deciliter witte wijn
1 groentebouillontablet
150 gram verse Tête de Moine (kaas)
peper


Ui en knoflook pellen en fijnsnipperen. Courgettes wassen en in lengte halveren. Van snijkant van de courgette met kaasschaaf vier plakjes afschaven. Rest van courgettes in blokjes snijden. Grillpan dun inwrijven met ½ eetlepel olijfolie en courgetteplakjes enkele seconden om en om grillen. Courgetteblokjes in grillpan ca. 5 minuten al omscheppend grillen. Uit pan nemen en laten afkoelen. Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier. Artisjokken laten uitlekken en in vieren snijden. Tapenade en 1 eetlepel olijfolie door elkaar roeren.
In pan 3 eetlepels olijfolie verhitten en ui en knoflook 1 minuut zachtjes fruiten. Rijst erdoor scheppen en 2 minuten al omscheppend bakken tot korrels glazig zijn. Wijn toevoegen, laten verdampen en vervolgen beetje bij beetje 8 dl water toevoegen. Bouillontablet erboven verkruimelen. Rijst volgens gebruiksaanwijzing gaar koken. Laatste 5 minuten courgetteblokjes meewarmen. Intussen kaas met slinger in klullende plakjes schaven. Helft door risotto roeren. Op smaak brengen met peper.
Vier borden voorverwarmen. In koekenpan 1 eetlepel olijfolie verhitten en oesterzwammen op hoog vuur 3 minuten bakken. Artisjokken toevoegen en 3 minuten zachtjes meebakken. Op smaak brengen met peper.
Intussen risottotaartjes maken: uitsteekring Ø 8 centimeter in midden op bord plaatsen. Courgetteplakje aan binnenkant tegen ring leggen en ring vullen met riotto. Risotto met lepel gladstrijken en ring voorzichtig omhoog trekken. Op zelfde manier op andere borden taartjes maken. Rest van kaaskrullen in kring op risotto leggen. Oesterzwammen en artisjokkenpartjes naast risotto leggen. Tomatentapenade eromheen druppelen.

4 personen

voedingswaarde : 615 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 35 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Allerhande december 2001

Groentepakketjes met blauwaderkaas

GROENTEPAKKETJE MET BLAUWADERKAAS

1 struik bleekselderij
2 grote rode uien
1 bakje oesterzwammen (150 gram)
2 eetlepels olie
peper
100 gram Danish blue


Bleekselderij schoonmaken en stengels in stukken van 5 centimeter snijden. Uien pellen en elk in 6 parten snijden. Oesterzwammen schoonvegen met keukenpapier en in repen snijden.
In wok olie verhitten. Bleekselderij en uien al omscheppend 2 minuten bakken. Oesterzwammen erdoor scheppen en op hoog vuur nog 2 minuten roerbakken. Op smaak brengen met peper. Iets laten afkoelen.
Van aluminiumfolie 6 stukken van 30 x 30 centimeter scheuren. Groenten in midden van aluminiumfolie scheppen. Kaas in blokjes snijden en over groenten verdelen. Folie rond groenten omhoog vouwen en tot pakketjes dichtvouwen.
Pakketjes op barbecue leggen en 5 minuten verwarmen.

6 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 5 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Allerhande juni 2002

Geroosterde groenten met gorgonzola

GEROOSTERDE GROENTEN MET GORGONZOLA

750 gram aardappels, in grote stukken
2 rode uien, in parten
2 rode paprika's, in stukken
1 gele paprika, in stukken
3 eetlepels olijfolie
300 gram Tasty Tom tomaten, gewassen
150 gram gorgonzola (kaas), in stukjes
1 zakje verse basilicum (15 gram), in reepjes


Oven voorverwarmen op 175°C. Aardappel, ui en paprika in kom omscheppen met olie en zout en peper naar smaak. Aardappels en groente over bakplaat uitspreiden en in midden van oven 40 minuten roosteren, af en toe omscheppen. Trostomaat met takje tussen aardappels en groenten op bakplaat leggen en geheel nog 20 minuten roosteren. Kaas over geroosterde aardappels en groenten verdelen en gerecht met basilicum bestrooien. Lekker met groene salade.

4 personen

voedingswaarde : 425 kcal p.p.
bereidingstijd : 70 minuten

gerechtsoort : hoofdgerecht

bron : Allerhande oktober 2004