zaterdag 9 november 2019

Nougat (Balkan)

NOUGAT

1 pond honing
½ pond suiker
het wit van 4 eieren
½ pond gemalen hazelnoten
1 eetlepel rozenwater
ouwel


Kook de honing met de suiker onder voortdurend roeren met een houten pollepel totdat het mengsel draden trekt. Draai de gasvlam nu lager en voeg onder steeds roeren de stijfgeslagen eiwitten toe. Wanneer alles goed met elkaar vermengd is voegt u ook de gemalen amandelen en het rozenwater toe. Nu smeert u de nougat vingerdik over grote vellen ouwel uit, en dekt het weer met ouwel af. De nougat wordt zolang ze nog warm is in rechthoekige stukjes gesneden. Het uitsmeren en snijden moet snel gebeuren want anders wordt het zoete notendeeg hard en brokkelig.

4 personen

gebied : Balkan
gerechtsoort : snoep

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Djuvec (Balkan)

DJUVEC (GHÜVEC - GÜWETSCH)

1½ pond kalfsvlees
½ pond lamsvlees
½ pond varkensvlees
5 - 6 flinke uien
4 paprika’s
6 tomaten
½ pond sperziebonen
4 - 5 aardappelen
1 - 2 aubergines (eventueel ook nog andere groenten)
1 kop olie of varkensvet
veel peterselie
veel selderijgroen
1 opgehoopte theelepel rode paprikapoeder
zout
peper


Laat het vlees door uw slager in blokjes van ongeveer 2 bij 2 centimeter snijden en bak het in wat hete olie of in wat vet rondom aan. Doe nu de fijngesneden uien erbij, zodra deze kleur beginnen te krijgen, schept u het vlees en de uien uit de pan en doet ze met wat peper, zout en de paprika in een grote braadpan. Giet nu de resterende olie in de pan en bak achtereenvolgens de volgende groenten even aan: de ontpitte in ringen gesneden paprika’s, de in stukjes gebroken sperziebonen, de geschilde in blokjes gesneden aubergines, de geschilde in plakjes gesneden aardappelen en het fijngehakte selderij- en peterseliegroen. Al deze groenten komen samen met de olie (of het vet) bij het vlees in de braadpan. Bovenop komen de geschilde, gevierendeelde en ontpitte tomaten. Doe de deksel nu op de braadpan en laat alles samen in de oven gaar sudderen. Giet er zo nu en dan een klein scheutje water bij maar roer de Djuvec nooit en te nimmer om! In Bulgarije verfijnt men dit gerecht nog door er even voor het serveren een glas yoghurt dat met drie of vier eieren losgeklopt is overheen te gieten. Het yoghurtmengsel wordt even doorgebakken en het gerecht onmiddellijk opgediend!

4 personen

gebied : Balkan
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Borschtsch op Oekraïnische wijze (Oekraïne)

BORSCHTSCH OP OEKRAÏNISCHE WIJZE

1½ pond mals soepvlees
1 ui
2 laurierbladeren
8 peperkorrels
zout
6 rode bieten
4 - 5 aardappelen
½ kleine witte kool
1 zeer kleine selderijknol
2 grote wortelen
2 appelen
2 handvol spinazie
1 eetlepel tomatenpuree
2 rauwe rode bieten
½ kop azijn
1 eetlepel suiker
2 - 3 eetlepels zure room
1 eetlepel bloem

GEHAKTBALLETJES
½ pond gehakt (half om half)
2 eetlepels zure room
1 ei
1 eetlepel paneermeel of 1 fijngestampte beschuit
1 geraspte ui
zout
peper


Breng het soepvlees met de ui, de laurierbladeren, de peperkorrels en wat zout in ruim water aan de kook en trek er een sterke bouillon van. Intussen begint u met de voorbereidingen: u raspt de 2 rauwe bieten, besprenkelt ze met azijn, bestrooit ze met de suiker en laat ze enige tijd trekken. (In Polen en in de Oekraïne laat men dit 24 uur lang op een warme plaats trekken en goed zuur worden.) Daarna hakt u de gekookte rode bieten goed fijn en snijdt u de wortelen, de selderijknol, de aardappelen en de appelen in reepjes van gelijke grootte. De witte kool snijdt u fijn en de spinazie maakt u op de gewone wijze schoon. Nu begint u aan de balletjes: het paneermeel of de fijngestampte beschuit wordt met de zure room en een weinig bouillon vochtig gemaakt, en met de geraspte ui, het ei, het gehakt en peper en zout naar smaak vermengd. In de bouillon die u inmiddels heeft gezeefd en weer aan de kook gebracht heeft doet u nu eerst de groenten. Wanneer alle groenten gaar zijn laat u een deegje dat u van 1 eetlepel bloem en een weinig water gemaakt heeft, in de soep druppelen. Nu volgen de gehaktballetjes ter grootte van een walnoot. Terwijl deze in de soep gaarkoken wrijft u de rauw-zure rode bieten door een fijne zeef en doet ze in de soepterrine. Nu voegt u er ook de tomatenpuree en twee of drie eetlepels zure room aan toe. Vermeng dit alles goed met elkaar en giet de kokendhete Borschtsch er al roerende overheen. Het soepvlees wordt er meestal apart, met mierik bij geserveerd.

4 personen

gebied : Oekraïne
gerechtsoort : soep

bron : De wereld a la carte : 160 Recepten uit 37 landen / Grete Willinski

Viskoekjes van gerookte vis en pastinaak

VISKOEKJES VAN GEROOKTE VIS EN PASTINAAK

8 pastinaken, geschild, in stukken van 4 centimeter (600 gram)
120 milliliter olijfolie
560 gram gerookte kabeljauw of schelvisfilets, zonder vel en graten, in stukjes van 4 centimeter
20 gram dille, grofgehakt
20 gram bieslook, grofgehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 citroenen: haal er met een fijne rasp 2 theelepels schil af en snijd de citroenen in parten om bij de viskoekjes te geven
2 grote eieren, losgeklopt
40 gram boter
zout
peper


Verhit de oven tot 190°C.
Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met ¼ theelepel zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt 1 - 2 eetlepels water toe en mix weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een grote kom en zet opzij.
Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en schakel een paar keer kort de pulsknop in - de vis moet grofgehakt zijn en niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 centimeter doorsnee en 2 - 3 centimeter dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat bakken (maximaal 24 uur).
Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op met een partje citroen erbij.

6 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Hete geblakerde cherrytomaatjes met koude yoghurt

HETE GEBLAKERDE CHERRYTOMAATJES MET KOUDE YOGHURT

350 gram cherrytomaatjes
3 eetlepels olijfolie
¾ theelepel komijnzaad
½ theelepel lichtbruine basterdsuiker
3 tenen knoflook, in dunne plakjes
3 takjes tijm
5 gram oregano: laat 3 takjes heel en pluk de blaadjes van de overige 2 takjes
1 citroen: schaaf van de ene helft 3 repen gele schil af en rasp van de andere helft 1 theelepel schil af
350 gram extra dikke yoghurt Griekse stijl, direct uit de koelkast
1 theelepel Urfa-chilivlokken (of ½ theelepel gewone chilivlokken)
zeezoutvlokken
zwarte peper


Verhit de oven tot 200°C.
Doe de tomaten in een kom met de olijfolie, het komijnzaad, de suiker, knoflook, tijm, oreganotakjes, repen citroenschil, ½ theelepel zoutvlokken en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en stort het geheel in een braadslee waar de tomaatjes in een enkele laag net in passen. Rooster ze 20 minuten tot er blazen ontstaan op het vel van de tomaatjes en de vloeistof borrelt. Schakel de oven uit en de grill aan en grill alles nog 6 - 8 minuten tot de bovenkant van de tomaatjes geblakerd is.
Roer terwijl de tomaten worden geroosterd de yoghurt glad met de citroenrasp en ¼ theelepel zeezout. Zet hem tot het serveren in de koelkast.
Strijk als de tomaatjes klaar zijn een dikke laag koude yoghurt op een ondiepe schaal (met een rand) of in een brede, ondiepe kom en maak met de bolle kant van een lepel een kuiltje in het midden. Schep de hete tomaatjes erin met het uitgelopen sap, de citroenschil, knoflook en kruiden en bestrooi met de geplukte oreganoblaadjes en chilivlokken. Serveer het gerecht meteen, met wat brood erbij.

4 personen

gerechtsoort : voorgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth