zaterdag 9 november 2019

Viskoekjes van gerookte vis en pastinaak

VISKOEKJES VAN GEROOKTE VIS EN PASTINAAK

8 pastinaken, geschild, in stukken van 4 centimeter (600 gram)
120 milliliter olijfolie
560 gram gerookte kabeljauw of schelvisfilets, zonder vel en graten, in stukjes van 4 centimeter
20 gram dille, grofgehakt
20 gram bieslook, grofgehakt
2 tenen knoflook, fijngehakt
2 citroenen: haal er met een fijne rasp 2 theelepels schil af en snijd de citroenen in parten om bij de viskoekjes te geven
2 grote eieren, losgeklopt
40 gram boter
zout
peper


Verhit de oven tot 190°C.
Wentel de pastinaak door 3 eetlepels olijfolie en bestrooi met ¼ theelepel zout. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ze 30 minuten in de oven tot ze goudbruin en gaar zijn. Mix de pastinaken in een keukenmachine tot een grove puree. Voeg als de puree heel droog aanvoelt 1 - 2 eetlepels water toe en mix weer tot alles is gemengd. Schep de puree in een grote kom en zet opzij.
Doe de vis in de keukenmachine (u hoeft deze niet eerst schoon te vegen) en schakel een paar keer kort de pulsknop in - de vis moet grofgehakt zijn en niet tot puree gedraaid. Doe de vis in de kom met de pastinaak, samen met dille, bieslook, knoflook, citroenrasp, eieren, 1 theelepel zout en royaal versgemalen peper. Meng alles goed en vorm er 12 koekjes van: maak ze 8 centimeter doorsnee en 2 - 3 centimeter dik. Zet de koekjes nu afgedekt in de koelkast tot u ze gaat bakken (maximaal 24 uur).
Doe de helft van de boter en de helft van de overgebleven olijfolie in een grote koekenpan en zet hem op halfhoog tot hoog vuur. Leg zodra de boter begint te schuimen de helft van de koekjes in de pan en bak ze 8 minuten, keer ze halverwege om tot ze knapperig en goudbruin zijn. Houd de koekjes warm terwijl u in de rest van de boter en olie de tweede helft bakt en dien ze op met een partje citroen erbij.

6 personen

gerechtsoort : visgerecht

bron : Simpel / Yotam Ottolenghi met Tara Wigley en Esme Howarth

Geen opmerkingen: