ZALMFOREL MET CITROEN-ROOMSAUS
1½ citroen
300 gram zalmforelfilet
zout
versgemalen peper
1 deciliter garderoom
4 eetlepels crème fraîche
30 gram verse roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld Bressot of Boursin)
nootmuskaat
3 sprietjes bieslook
1 takje peterselie
Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen 1 citroen goed wassen en in 8 dunne plakjes snijden. Plakjes halveren. ½ citroen uitpersen. Vis inwrijven met zout en peper. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Vis voorzichtig in 10 gelijke stukken snijden. 2 stukken aluminiumfolie uitspreiden. Op elk stuk 5 stukken vis om en om met 4 plakjes citroen leggen. Beetje tegen elkaar drukken. Tot sausje roeren: crème fraîche, verse roomkaas, 1 eetlepel citroensap, mespunt nootmuskaat, zout en peper. Bieslook en peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren. Saus over vis verdelen. Folie als pakketjes dichtvouwen. Op bakplaat in midden van oven vis in 20 minuten gaar stoven. Op 2 borden vispakketje leggen. Geopend opdienen. Lekker met aardappelkroketten en worteltjes.
2 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten
gerechtsoort : visgerecht
bron : Tip januari 1992
vrijdag 7 februari 2014
Oesterzwammen met wortel en aardappel
OESTERZWAMMEN MET WORTEL EN AARDAPPEL
1 kilogram aardappelen
600 gram worteltjes
1 grote ui
300 gram oesterzwammen
1 eetlepel boter
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels sojasaus
zout
peper
2 takjes peterselie
Aardappelen schillen en in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten en in stukken snijden. Worteltjes in plakjes snijden. In 10 minuten bijna gaar koken. Ui snipperen. Oesterzwammen schoonvegen. Grote halveren.
In koekenpan boter verhitten. Ui en oesterzwammen 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: stukken aardappel, plakjes wortel, gemberpoeder, kerriepoeder, sojasaus, zout, peper en 1 deciliter water. Met deksel op pan in 5 minuten zachtjes gaar stoven. Op 4 borden scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip januari 1992
1 kilogram aardappelen
600 gram worteltjes
1 grote ui
300 gram oesterzwammen
1 eetlepel boter
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels sojasaus
zout
peper
2 takjes peterselie
Aardappelen schillen en in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten en in stukken snijden. Worteltjes in plakjes snijden. In 10 minuten bijna gaar koken. Ui snipperen. Oesterzwammen schoonvegen. Grote halveren.
In koekenpan boter verhitten. Ui en oesterzwammen 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: stukken aardappel, plakjes wortel, gemberpoeder, kerriepoeder, sojasaus, zout, peper en 1 deciliter water. Met deksel op pan in 5 minuten zachtjes gaar stoven. Op 4 borden scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.
4 personen
voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten
gerechtsoort : vegetarisch gerecht
bron : Tip januari 1992
Kruidige spruitjes
KRUIDIGE SPRUITJES
1 kilogram spruitjes
½ kleine ui
½ eetlepel boter
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
Spruitjes schoonmaken en wassen. In pan doen. Ui pellen en zeer fijn snipperen. In kleine koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Italiaanse keukenkruiden erdoor roeren. Overdoen in kopje.
Weinig water aan spruitjes toevoegen. Spruitjes in 15 minuten gaar koken. Afgieten. Ui erdoor schudden. Overdoen in schaal.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1989
1 kilogram spruitjes
½ kleine ui
½ eetlepel boter
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden
Spruitjes schoonmaken en wassen. In pan doen. Ui pellen en zeer fijn snipperen. In kleine koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Italiaanse keukenkruiden erdoor roeren. Overdoen in kopje.
Weinig water aan spruitjes toevoegen. Spruitjes in 15 minuten gaar koken. Afgieten. Ui erdoor schudden. Overdoen in schaal.
4 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1989
Bietjes met appel en mierikswortel
BIETJES MET APPEL EN MIERIKSWORTEL
300 gram gekookte bietjes
1 zure appel (James Grieve)
1 deciliter appelsap
5 theelepels geraspte mierikswortel
½ theelepel karwijzaad (kummel)
zout
peper
2 toefjes peterselie
Bietjes ontvellen. Grof raspen. Appel schillen en in schijfjes snijden. In pan doen: bietjes, schijfjes appel, appelsap, 3 theelepels mierikswortel en karwijzaad. 6 minuten zachtjes koken. Afgieten. Op smaak brengen met zout en peper. Op 2 borden scheppen. Garneren met rest van mierikswortel en peterselie. Lekker bij karbonade.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1992
300 gram gekookte bietjes
1 zure appel (James Grieve)
1 deciliter appelsap
5 theelepels geraspte mierikswortel
½ theelepel karwijzaad (kummel)
zout
peper
2 toefjes peterselie
Bietjes ontvellen. Grof raspen. Appel schillen en in schijfjes snijden. In pan doen: bietjes, schijfjes appel, appelsap, 3 theelepels mierikswortel en karwijzaad. 6 minuten zachtjes koken. Afgieten. Op smaak brengen met zout en peper. Op 2 borden scheppen. Garneren met rest van mierikswortel en peterselie. Lekker bij karbonade.
2 personen
voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten
gerechtsoort : groentegerecht
bron : Tip januari 1992
Salsa cremosa di granchio (Italië)
SALSA CREMOSA DI GRANCHIO (ROMIGE CRABSTICKSAUS)
10 krabsticks
2 deciliter garderoom
kerriepoeder
2 theelepels Japanse sojasaus
¼ theelepel selderijzout
zout
versgemalen zwarte peper
10 sprietjes bieslook
Krabsticks eerst halveren, dan uit elkaar halen. Garderoom met een snufje kerriepoeder, sojasaus en selderijzout verwarmen. Krabsticks 10 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook erboven fijnknippen. Door warme pasta roeren.
2 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : saus
bron : Tip januari 1992
10 krabsticks
2 deciliter garderoom
kerriepoeder
2 theelepels Japanse sojasaus
¼ theelepel selderijzout
zout
versgemalen zwarte peper
10 sprietjes bieslook
Krabsticks eerst halveren, dan uit elkaar halen. Garderoom met een snufje kerriepoeder, sojasaus en selderijzout verwarmen. Krabsticks 10 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook erboven fijnknippen. Door warme pasta roeren.
2 personen
voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : saus
bron : Tip januari 1992
Pipe ai quattro formaggi (Italië)
PIPE AI QUATTRO FORMAGGI (PIJPJESMACARONI MET 4 KAZEN-SAUS)
200 gram penne rigate (pijpjesmacaroni)
50 gram brie
50 gram gorgonzola
25 gram boter
½ deciliter slagroom
50 gram geraspte Gruyère
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
zout
versgemalen zwarte peper
basilicum voor garnering
Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Brie en gorgonzola in blokjes snijden. Macaroni afgieten. Macaroni vermengen met: boter, slagroom, brie, gorgonzola, Gruyère en Parmezaanse kaas. Op smaak brengen met zout en peper. In ovenschotel van 2 liter scheppen. In midden van oven kaas in 10 minuten laten smelten. Over 4 borden verdelen. Garneren met basilicum. Lekker met gemengde sla.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Tip januari 1992
200 gram penne rigate (pijpjesmacaroni)
50 gram brie
50 gram gorgonzola
25 gram boter
½ deciliter slagroom
50 gram geraspte Gruyère
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
zout
versgemalen zwarte peper
basilicum voor garnering
Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Brie en gorgonzola in blokjes snijden. Macaroni afgieten. Macaroni vermengen met: boter, slagroom, brie, gorgonzola, Gruyère en Parmezaanse kaas. Op smaak brengen met zout en peper. In ovenschotel van 2 liter scheppen. In midden van oven kaas in 10 minuten laten smelten. Over 4 borden verdelen. Garneren met basilicum. Lekker met gemengde sla.
4 personen
voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : Italië
gerechtsoort : kaasgerecht
bron : Tip januari 1992
Abonneren op:
Posts (Atom)