vrijdag 7 februari 2014

Zalmforel met citroen-roomsaus

ZALMFOREL MET CITROEN-ROOMSAUS

1½ citroen
300 gram zalmforelfilet
zout
versgemalen peper
1 deciliter garderoom
4 eetlepels crème fraîche
30 gram verse roomkaas met kruiden (bijvoorbeeld Bressot of Boursin)
nootmuskaat
3 sprietjes bieslook
1 takje peterselie


Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen 1 citroen goed wassen en in 8 dunne plakjes snijden. Plakjes halveren. ½ citroen uitpersen. Vis inwrijven met zout en peper. Besprenkelen met ½ eetlepel citroensap. Vis voorzichtig in 10 gelijke stukken snijden. 2 stukken aluminiumfolie uitspreiden. Op elk stuk 5 stukken vis om en om met 4 plakjes citroen leggen. Beetje tegen elkaar drukken. Tot sausje roeren: crème fraîche, verse roomkaas, 1 eetlepel citroensap, mespunt nootmuskaat, zout en peper. Bieslook en peterselie erboven fijnknippen en erdoor roeren. Saus over vis verdelen. Folie als pakketjes dichtvouwen. Op bakplaat in midden van oven vis in 20 minuten gaar stoven. Op 2 borden vispakketje leggen. Geopend opdienen. Lekker met aardappelkroketten en worteltjes.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 35 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Tip januari 1992

Oesterzwammen met wortel en aardappel

OESTERZWAMMEN MET WORTEL EN AARDAPPEL

1 kilogram aardappelen
600 gram worteltjes
1 grote ui
300 gram oesterzwammen
1 eetlepel boter
1 theelepel gemberpoeder
2 theelepels kerriepoeder
2 eetlepels sojasaus
zout
peper
2 takjes peterselie


Aardappelen schillen en in 15 minuten bijna gaar koken. Afgieten en in stukken snijden. Worteltjes in plakjes snijden. In 10 minuten bijna gaar koken. Ui snipperen. Oesterzwammen schoonvegen. Grote halveren.
In koekenpan boter verhitten. Ui en oesterzwammen 3 minuten zachtjes bakken. Toevoegen: stukken aardappel, plakjes wortel, gemberpoeder, kerriepoeder, sojasaus, zout, peper en 1 deciliter water. Met deksel op pan in 5 minuten zachtjes gaar stoven. Op 4 borden scheppen. Peterselie erboven fijnknippen.

4 personen

voedingswaarde : 290 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 25 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Tip januari 1992

Kruidige spruitjes

KRUIDIGE SPRUITJES

1 kilogram spruitjes
½ kleine ui
½ eetlepel boter
1 theelepel Italiaanse keukenkruiden


Spruitjes schoonmaken en wassen. In pan doen. Ui pellen en zeer fijn snipperen. In kleine koekenpan boter verhitten. Ui 3 minuten zachtjes bakken. Italiaanse keukenkruiden erdoor roeren. Overdoen in kopje.
Weinig water aan spruitjes toevoegen. Spruitjes in 15 minuten gaar koken. Afgieten. Ui erdoor schudden. Overdoen in schaal.

4 personen

voedingswaarde : 120 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 20 / 15 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1989

Bietjes met appel en mierikswortel

BIETJES MET APPEL EN MIERIKSWORTEL

300 gram gekookte bietjes
1 zure appel (James Grieve)
1 deciliter appelsap
5 theelepels geraspte mierikswortel
½ theelepel karwijzaad (kummel)
zout
peper
2 toefjes peterselie


Bietjes ontvellen. Grof raspen. Appel schillen en in schijfjes snijden. In pan doen: bietjes, schijfjes appel, appelsap, 3 theelepels mierikswortel en karwijzaad. 6 minuten zachtjes koken. Afgieten. Op smaak brengen met zout en peper. Op 2 borden scheppen. Garneren met rest van mierikswortel en peterselie. Lekker bij karbonade.

2 personen

voedingswaarde : 100 kcal p.p.
bereidingstijd : 20 minuten

gerechtsoort : groentegerecht

bron : Tip januari 1992

Salsa cremosa di granchio (Italië)

SALSA CREMOSA DI GRANCHIO (ROMIGE CRABSTICKSAUS)

10 krabsticks
2 deciliter garderoom
kerriepoeder
2 theelepels Japanse sojasaus
¼ theelepel selderijzout
zout
versgemalen zwarte peper
10 sprietjes bieslook


Krabsticks eerst halveren, dan uit elkaar halen. Garderoom met een snufje kerriepoeder, sojasaus en selderijzout verwarmen. Krabsticks 10 minuten mee warmen. Op smaak brengen met zout en peper. Bieslook erboven fijnknippen. Door warme pasta roeren.

2 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : saus

bron : Tip januari 1992

Pipe ai quattro formaggi (Italië)

PIPE AI QUATTRO FORMAGGI (PIJPJESMACARONI MET 4 KAZEN-SAUS)

200 gram penne rigate (pijpjesmacaroni)
50 gram brie
50 gram gorgonzola
25 gram boter
½ deciliter slagroom
50 gram geraspte Gruyère
50 gram geraspte Parmezaanse kaas
zout
versgemalen zwarte peper
basilicum voor garnering


Oven voorverwarmen op 225°C. Intussen macaroni koken volgens gebruiksaanwijzing. Brie en gorgonzola in blokjes snijden. Macaroni afgieten. Macaroni vermengen met: boter, slagroom, brie, gorgonzola, Gruyère en Parmezaanse kaas. Op smaak brengen met zout en peper. In ovenschotel van 2 liter scheppen. In midden van oven kaas in 10 minuten laten smelten. Over 4 borden verdelen. Garneren met basilicum. Lekker met gemengde sla.

4 personen

voedingswaarde : 450 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten

gebied : Italië
gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Tip januari 1992