vrijdag 25 april 2008

Mafé (Senegal)

MAFÉ (STOOFSCHOTEL MET PINDAKAAS)

Mafé is een klassiek Senegalees gerecht. Het zou een mooie inzending zijn
bij een prijsvraag over alle Afrikaanse gerechten met pinda's. Meestal wordt
mafé gemaakt met lamsvlees, maar soms ook wel met rundvlees of kip. Van
oudsher wordt er witte rijst bij geserveerd.

2 eetlepels arachideolie
1 grote ui, fijngehakt
1 kilo lamsstoofvlees, in stukken van 4 centimeter
100 gram gladde pindakaas
3,5 deciliter koud water
5 eetlepels tomatenpuree
5 deciliter heet water
4 grote wortels, geschrapt en in stukken van 2,5 centimeter
3 takjes verse tijm
2 laurierbladeren
zout en versgemalen zwarte peper naar smaak

Laat in een zware pan de olie heet worden en fruit de ui glazig op
middelhoog vuur. Voeg het vlees toe en bak dit onder af en toe roeren aan
alle kanten lichtbruin.
meng in een kommetje de pindakaas met het koude water en giet dit mengsel
over het vlees. Leng de tomatenpuree aan met het hete water, voeg deze
vloeistof toe en roer totdat alles goed gemengd is. Voeg de overige
ingrediënten toe, zet het vuur laag en laat onder af en toe roeren zachtjes
koken gedurende 1 uur, of totdat het vlees gaar is. Verwijder de tijm en het
laurierblad. Serveer warm op witte rijst.

4 - 6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Koken in Afrika : Een culinaire en culturele ontdekkingsreis /
Jessica B. Harris

Couscous uit Senegal (Senegal)

COUSCOUS UIT SENEGAL

Couscouskorrels worden gemaakt van tarwe of gierst. Dit is een ingewikkeld
proces. Gelukkig zijn couscouskorrels kant en klaar in pakken van een kilo
te koop.

1 kilo rund- of schapenvlees, in blokjes
zout naar smaak
1 ui
1 teentje knoflook
2½ deciliter olie
4 rijpe tomaten
125 gram tomatenpuree
snufje zout
1 theelepel cayennepeper
4 middelgrote wortelen
2 middelgrote rapen
1 aubergine
½ bloemkool
½ kool
1 kleine koolraap (rutabaga)
500 gram boontjes
2 takjes peterselie
couscouskorrels
1 eetlepel lalupoeder
zoute boter

Kook het gesneden vlees met zout, een halve ui en het knoflook. Verhit de
olie in de onderste pot van een couscouspan (een driedelige kook- en
stoompan) en bak de rest van de ui, de tomaten, tomatenpuree, een snufje
zout en de cayennepeper. Laat deze ingrediënten 15 minuten bakken en roer ze
af en toe om. Was de overige groenten, maak ze schoon en snijd ze in kleine
stukjes. Roer ze door de saus. Doe het vlees en de overige ingrediënten
erbij, behalve de couscous en de lalupoeder. Meng de couscous met een
scheutje water, doe de couscous in de stoompan en hang deze in de sauspan.
Laat de saus en de couscous 40 minuten koken, neem de couscous eruit en
besprenkel deze met een beetje koud water. Strooi de lalupoeder erover
(gemaakt van het zaad van de apenbroodboom) om de couscous sneller zacht en
toch korrelig te maken. Doe de couscous terug in de stoompan met het deksel
erop. Draai de warmtebron laag en stoom het gerecht nog 20 minuten. Den de
couscous flink warm op met de groentesaus en gesmolten zoute boter.

6 personen

land : Senegal
gerechtsoort : vleesgerecht

bron : De Afrikaanse keuken / Ola Olaore