GEBRADEN GROENTEN
200 gram taugé
100 gram lente-uien
150 gram wortelen
2 teentjes knoflook
olie voor het invetten en braden
versgemalen witte peper
½ eetlepel suiker
zout
1 snufje ve-tsin
75 milliliter groentebouillon
1 theelepel aardappelzetmeel, vermengd met 3 eetlepels water
2 eetlepels sojasaus
Snijd de lente-ui en de wortelen in fijne reepjes. Hak de knoflook fijn. Verhit een pan of een wok en wals er tweemaal olie in rond. Laat 6 eetlepels olie heet worden en braad daarin de knoflook gedurende 30 seconden. Voeg er de taugé, de wortelreepjes en de lente-uien bij. Roerbak dit gedurende 3 minuten en kruid met peper, suiker, zout en ve-tsin. Roer er de groentebouillon en de sojasaus door. Laat kort opkoken en bind met het aardappelzetmeel.
Serveren met Amandelrijst.
2 personen
voedingswaarde : 120 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
woensdag 4 augustus 2021
Currygroenten (China)
CURRYGROENTEN
1 eetlepel olie
½ gehakte ui
3 gehakte teentjes knoflook
1 eetlepel curry
1 theelepel koriander
1 theelepel komijn
75 milliliter water
1 eetlepel groene peper
4 eetlepels sliertjes kool
4 eetlepels sperziebonen
4 eetlepels komkommer in blokjes
100 gram glasnoedels
2 blaadjes daun salam
300 milliliter groentebouillon
Week de glasnoedels 20 minuten in koud water. Bak de ui en de knoflook 2 minuten in olie.
Voeg alle andere ingrediënten hieraan toe, behalve de bouillon. Stoof 10 minuten bij matige hitte. Voeg er de bouillon bij en laat nog 10 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
2 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
1 eetlepel olie
½ gehakte ui
3 gehakte teentjes knoflook
1 eetlepel curry
1 theelepel koriander
1 theelepel komijn
75 milliliter water
1 eetlepel groene peper
4 eetlepels sliertjes kool
4 eetlepels sperziebonen
4 eetlepels komkommer in blokjes
100 gram glasnoedels
2 blaadjes daun salam
300 milliliter groentebouillon
Week de glasnoedels 20 minuten in koud water. Bak de ui en de knoflook 2 minuten in olie.
Voeg alle andere ingrediënten hieraan toe, behalve de bouillon. Stoof 10 minuten bij matige hitte. Voeg er de bouillon bij en laat nog 10 minuten koken tot de groenten zacht zijn.
2 personen
voedingswaarde : 310 kcal p.p.
bereidingstijd : 45 minuten
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Salade van Chinese kool met ananas (China)
SALADE VAN CHINESE KOOL MET ANANAS
200 gram Chinese kool
½ kleine ananas
75 gram taugé
150 gram yoghurt
sap van 1 limoen
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels sesamolie
1 mespunt gemberpoeder
1 mespunt zout
1 geplet teentje knoflook
3 eetlepels grofgehakte walnoten
Snijd de Chinese kool in dunne repen en de ananas in fijne blokjes. Voeg alles samen met de taugé bij de sliertjes Chinese kool.
Bereid uit yoghurt, limoensap, sojasaus, sesamolie, gember, zout en knoflook een sladressing en giet die over de Chinese kool. Strooi er walnoten overheen.
Serveren met een volkorenbroodje.
2 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
200 gram Chinese kool
½ kleine ananas
75 gram taugé
150 gram yoghurt
sap van 1 limoen
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels sesamolie
1 mespunt gemberpoeder
1 mespunt zout
1 geplet teentje knoflook
3 eetlepels grofgehakte walnoten
Snijd de Chinese kool in dunne repen en de ananas in fijne blokjes. Voeg alles samen met de taugé bij de sliertjes Chinese kool.
Bereid uit yoghurt, limoensap, sojasaus, sesamolie, gember, zout en knoflook een sladressing en giet die over de Chinese kool. Strooi er walnoten overheen.
Serveren met een volkorenbroodje.
2 personen
voedingswaarde : 240 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : groentegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Gebakken amandelrijst (China)
GEBAKKEN AMANDELRIJST
2 eetlepels olie
1 fijngehakte sjalot
1 gehakt teentje knoflook
1 losgeroerd ei
50 gram gehakte champignons
300 gram korrelig gekookte rijst (van 110 gram droge rijst)
75 gram gehakte amandelen
1 eetlepel lichte sojasaus
Braad de sjalotten en de knoflook 15 seconden in 2 eetlepels olie aan. Haal ze eruit.
Giet het ei erbij en roer het tijdens het bakken voorzichtig om. Haal het uit de pan en houd het warm. Roerbak de champignons in 1 eetlepel olie. Maak de rijst en de amandelen warm. Voeg er de sjalotten, het ei en de sojasaus bij. Laat alles nog 1 minuut flink doorkoken.
Serveren bij gevogelte.
2 personen
voedingswaarde : 850 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
2 eetlepels olie
1 fijngehakte sjalot
1 gehakt teentje knoflook
1 losgeroerd ei
50 gram gehakte champignons
300 gram korrelig gekookte rijst (van 110 gram droge rijst)
75 gram gehakte amandelen
1 eetlepel lichte sojasaus
Braad de sjalotten en de knoflook 15 seconden in 2 eetlepels olie aan. Haal ze eruit.
Giet het ei erbij en roer het tijdens het bakken voorzichtig om. Haal het uit de pan en houd het warm. Roerbak de champignons in 1 eetlepel olie. Maak de rijst en de amandelen warm. Voeg er de sjalotten, het ei en de sojasaus bij. Laat alles nog 1 minuut flink doorkoken.
Serveren bij gevogelte.
2 personen
voedingswaarde : 850 kcal p.p.
bereidingstijd : 15 minuten
gebied : China
gerechtsoort : bijgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Gebakken reuzengarnalen (China)
GEBAKKEN REUZENGARNALEN
350 gram verse reuzengarnalen
2 teentjes knoflook
1 theelepel zout
2 eetlepels honing
150 milliliter sinaasappelsap
½ theelepel geraspte gember
2 eetlepels sojasaus
1 ei
½ theelepel zout
50 gram bloem
1 mespunt bakpoeder
½ eetlepel olie
2 - 3 eetlepels water
olie voor het bakken
Pel de garnalen, maar laat het staarteinde zitten. Plet de knoflookteentjes met zout en meng met de honing, het sinaasappelsap, de gember en de sojasaus. Laat hierin de garnalen minstens 2 uur trekken. Klop het ei in een kom los. Voeg er wat zout, de bloem, het bakpoeder, de olie en het water aan toe. Verwerk dit tot een glad deeg. Verhit de olie. Haal de garnalen door het deeg en bak ze in 4 - 5 minuten goudgeel.
Serveren met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
350 gram verse reuzengarnalen
2 teentjes knoflook
1 theelepel zout
2 eetlepels honing
150 milliliter sinaasappelsap
½ theelepel geraspte gember
2 eetlepels sojasaus
1 ei
½ theelepel zout
50 gram bloem
1 mespunt bakpoeder
½ eetlepel olie
2 - 3 eetlepels water
olie voor het bakken
Pel de garnalen, maar laat het staarteinde zitten. Plet de knoflookteentjes met zout en meng met de honing, het sinaasappelsap, de gember en de sojasaus. Laat hierin de garnalen minstens 2 uur trekken. Klop het ei in een kom los. Voeg er wat zout, de bloem, het bakpoeder, de olie en het water aan toe. Verwerk dit tot een glad deeg. Verhit de olie. Haal de garnalen door het deeg en bak ze in 4 - 5 minuten goudgeel.
Serveren met stokbrood.
2 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : hoofdgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Gestoofde zalm (China)
GESTOOFDE ZALM
500 gram zalmfilet
olie voor het invetten en braden
150 gram lente-uien
2 gehakte teentjes knoflook
3 eetlepels rijstwijn
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel tomatenpuree
zout
vers gemalen peper
1 ½ eetlepel gekarameliseerde suiker
4 eetlepels sojasaus
240 milliliter visfond
3 theelepels zetmeel
2 theelepels notenolie
Frituur de zalm gedurende 5 minuten in hete olie. Snijd de lente-uien in stukken van 3 centimeter. Verhit de wok en wals de olie tweemaal rond. Braad de knoflook in 6 eetlepels olie kort aan. Voeg er vervolgens de rijstwijn, suiker, tomatenpuree, peper, zout, gekarameliseerde suiker, sojasaus, de gefrituurde vis en e visfond bij. Laat eerst 3 minuten op een hoge vlam, en aansluitend 10 tot 15 minuten op een lage vlam stoven. Bind de saus met het zetmeel. Schep er de lente-uien door en bedruip met geheel met notenolie.
Serveren met Chinees gekookte rijst.
2 personen
voedingswaarde : 860 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De Chinese Keuken / Marlies Sauerborn
500 gram zalmfilet
olie voor het invetten en braden
150 gram lente-uien
2 gehakte teentjes knoflook
3 eetlepels rijstwijn
2 eetlepels bruine suiker
1 eetlepel tomatenpuree
zout
vers gemalen peper
1 ½ eetlepel gekarameliseerde suiker
4 eetlepels sojasaus
240 milliliter visfond
3 theelepels zetmeel
2 theelepels notenolie
Frituur de zalm gedurende 5 minuten in hete olie. Snijd de lente-uien in stukken van 3 centimeter. Verhit de wok en wals de olie tweemaal rond. Braad de knoflook in 6 eetlepels olie kort aan. Voeg er vervolgens de rijstwijn, suiker, tomatenpuree, peper, zout, gekarameliseerde suiker, sojasaus, de gefrituurde vis en e visfond bij. Laat eerst 3 minuten op een hoge vlam, en aansluitend 10 tot 15 minuten op een lage vlam stoven. Bind de saus met het zetmeel. Schep er de lente-uien door en bedruip met geheel met notenolie.
Serveren met Chinees gekookte rijst.
2 personen
voedingswaarde : 860 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : visgerecht
bron : De Chinese Keuken / Marlies Sauerborn
Eend met gember (China)
EEND MET GEMBER
250 gram eendenfilet
zout
versgemalen peper
gemberpoeder
½ kleine ananas (500 gram)
150 gram bamboescheuten in blik
1/8 liter kippenbouillon
2 eetlepels zoete room
1 - 2 theelepels zetmeel
1 - 2 eetlepels sherry
25 gram amandelschilfers
Ontvel de eendenfilet en kruid het vlees met zout, peper en gember. Snijd het vel in smalle repen en braad het knapperig. Bak het vlees langs elke kant 7 minuten. Houd warm.
Snijd de ananas in stukken en de bamboescheuten in repen, en fruit alles kort. Voeg er de bouillon en de room bij. Bind met het zetmeel. Snijd het eendenvlees in plakken en meng ze door de saus. Breng op smaak met zout, peper en sherry.
Rooster de amandelschilfers zonder vet en strooi ze met de gebakken reepjes eendenvel over het gerecht.
Serveren met glasnoedels.
2 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
250 gram eendenfilet
zout
versgemalen peper
gemberpoeder
½ kleine ananas (500 gram)
150 gram bamboescheuten in blik
1/8 liter kippenbouillon
2 eetlepels zoete room
1 - 2 theelepels zetmeel
1 - 2 eetlepels sherry
25 gram amandelschilfers
Ontvel de eendenfilet en kruid het vlees met zout, peper en gember. Snijd het vel in smalle repen en braad het knapperig. Bak het vlees langs elke kant 7 minuten. Houd warm.
Snijd de ananas in stukken en de bamboescheuten in repen, en fruit alles kort. Voeg er de bouillon en de room bij. Bind met het zetmeel. Snijd het eendenvlees in plakken en meng ze door de saus. Breng op smaak met zout, peper en sherry.
Rooster de amandelschilfers zonder vet en strooi ze met de gebakken reepjes eendenvel over het gerecht.
Serveren met glasnoedels.
2 personen
voedingswaarde : 480 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : gevogeltegerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Lamsvlees met groenten (China)
LAMSVLEES MET GROENTEN
250 gram lamsfilet in reepjes
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel azijn
1 eetlepel sojasaus
½ theelepel vijfkruidenpoeder
1 eetlepel olijfolie
150 gram lente-uien in snippers
125 gram sojascheuten
1 kleine rode paprika in reepjes
2 schijven ananas in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
zout
sichuanpeper, gemalen
Meng het vlees met sesamolie, honing, azijn, sojasaus en kruidenpoeder en laat dit twee uur marineren.
Braad het vlees in olijfolie in een wok, en houd het warm. Braad de groenten en de ananasblokjes. Roer er het vlees en de tomatenpuree door. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren met Chinees gekookte rijst.
2 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
250 gram lamsfilet in reepjes
1 eetlepel sesamolie
1 eetlepel honing
1 eetlepel azijn
1 eetlepel sojasaus
½ theelepel vijfkruidenpoeder
1 eetlepel olijfolie
150 gram lente-uien in snippers
125 gram sojascheuten
1 kleine rode paprika in reepjes
2 schijven ananas in blokjes
1 eetlepel tomatenpuree
zout
sichuanpeper, gemalen
Meng het vlees met sesamolie, honing, azijn, sojasaus en kruidenpoeder en laat dit twee uur marineren.
Braad het vlees in olijfolie in een wok, en houd het warm. Braad de groenten en de ananasblokjes. Roer er het vlees en de tomatenpuree door. Breng op smaak met zout en peper.
Serveren met Chinees gekookte rijst.
2 personen
voedingswaarde : 390 kcal p.p.
bereidingstijd : 30 minuten
gebied : China
gerechtsoort : vleesgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Noedeldeeg (China)
NOEDELDEEG
150 gram tarwemeel
1 snufje zout
150 milliliter water
Zeef het meel in een kom en verwerk het met een snufje zout en het water tot een smeuïg deeg.
Laat het deeg aansluitend 1 uur in de koelkast rusten en kneed het dan nogmaals door.
2 personen
bereidings- / koeltijd : 15 / 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : basisgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
150 gram tarwemeel
1 snufje zout
150 milliliter water
Zeef het meel in een kom en verwerk het met een snufje zout en het water tot een smeuïg deeg.
Laat het deeg aansluitend 1 uur in de koelkast rusten en kneed het dan nogmaals door.
2 personen
bereidings- / koeltijd : 15 / 60 minuten
gebied : China
gerechtsoort : basisgerecht
bron : De Chinese keuken / Marlies Sauerborn
Abonneren op:
Posts (Atom)