vrijdag 3 februari 2012

Stoofpotje van zalm, garnalen en paddenstoelen

STOOFPOTJE VAN ZALM, GARNALEN EN PADDENSTOELEN

2 eetlepels olie
2 teentjes knoflook, geperst
1 ui, fijngesneden
200 gram prei, in ringen
1 eetlepel bloem
100 milliliter witte wijn
200 milliliter visfond (pot)
100 milliliter slagroom
2 eetlepels dijonmosterd
1 blaadje laurier
2 eetlepels fijngesneden verse oregano + extra voor erover
100 gram Hollandse garnalen
4 mootjes zalm à 100 gram, zonder vel
250 gram kastanjechampignons, in kwarten
25 gram boter

Verwarm de olie in een ruime hapjes- of braadpan en fruit hierin de knoflook, ui en prei tot de groenten zacht zijn. Roer de bloem erdoor en bak kort mee. Schenk wijn, fond en room erbij en roer alles goed door zodat er een heel licht gebonden saus ontstaat. Voeg de mosterd, laurier en oregano toe, breng de saus aan de kook, laat 5 minuten zachtjes koken en roer af en toe. Schep de garnalen door het gerecht. Bestrooi de stukjes zalm met peper en zout en leg ze naast elkaar in de saus. Zet een deksel op de pan en laat de vis ± 5 minuten zachtjes koken in de saus tot de vis gaar is. Bak ondertussen de champignons in de boter in een koekenpan op hoog vuur 3 - 5 minuten tot ze mooi bruin zijn. Breng ze op smaak met wat peper en zout. Schep de mootjes zalm uit de saus op borden en lepel er daarna de saus overheen. Serveer met de champignons en garneer met verse blaadjes oregano

4 personen

voedingswaarde : 470 kcal p.p.
bereidings- / stooftijd : 20 / 10 minuten

gerechtsoort : visgerecht

bron : Delicious. februari 2012

Gepofte aardappels met koolrabisalade en ham

GEPOFTE AARDAPPELS MET KOOLRABISALADE EN HAM

4 grote kruimige pofaardappels
2 eetlepels olijfolie

KOOLRABISALADE
3 middelgrote koolrabi’s
1 rode ui, in dunne halve ringen
5 radijsjes, in dunne plakjes
4 - 5 eetlepels fijngehakte bladpeterselie
6 - 8 eetlepels mayonaise
2 eetlepels citroensap
2 eetlepels kappertjes, grof gehakt
plakken gekookte beenham, voor erbij


Verwarm de oven voor op 180 °C. Schil de koolrabiknollen en rasp ze. Knijp overtollig vocht uit de koolrabirasp. Meng de koolrabi in een kom met de rode ui en radijs. Voeg de peterselie toe en breng op smaak met zeezout en versgemalen zwarte peper. Klop in een kommetje een dressing van de mayonaise en citroensap. Voeg de kappertjes toe en breng op smaak met zout en peper. Schep de dressing door de salade en laat ten minste 1 - 2 uur staan om de smaken te laten ontwikkelen en de groente zacht te laten worden. Wrijf intussen de schil van de aardappels in met de olie, leg ze in een braadslee en bestrooi met zeezout. Pof de aardappels 1 uur en 15 minuten in de oven of tot ze blaren vertonen en heel zacht en kruimig vanbinnen zijn. Serveer de gepofte aardappels met de koolrabisalade en plakken ham.

4 personen

voedingswaarde : 475 kcal p.p.
bereidings- / rust- / oventijd : 20 / 120 / 75 minuten

gerechtsoort : lunch- of hoofdgerecht

bron : Delicious. februari 2012

Granaatappel-amandelcouscous

GRANAATAPPEL-AMANDELCOUSCOUS

400 milliliter groentebouillon
200 gram couscous
fijngeraspte schil en sap van 2 (bio)citroenen
75 gram geroosterd amandelschaafsel
zaden van 1 granaatappel
50 milliliter olijfolie

Breng de groentebouillon op middelhoog vuur zachtjes aan de kook.
Doe de couscous in een grote kom en voeg royaal zeezout en versgemalen zwarte peper toe. Schenk de hete bouillon over de couscous en dek af met plasticfolie. Laat 10 - 15 minuten staan om de couscous te laten zwellen en het vocht te absorberen.
Voeg de citroenrasp en -sap, amandelschaafsel en granaatappelzaden toe aan de couscous en besprenkel met de olijfolie. Schep de couscous luchtig door met een vork. Breng indien nodig op smaak met zout en peper en serveer met kruidige lamsgehaktballetjes.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 350 kcal p.p.
bereidings- / rusttijd : 15 / 15 minuten

gerechtsoort : bijgerecht

bron : Delicious. februari 2012

Stoofpot met kruidige lamsgehaktballetjes met couscous

STOOFPOT MET KRUIDIGE LAMSGEHAKTBALLETJES MET COUSCOUS

80 milliliter zonnebloemolie
2 uien, fijngesneden
1 theelepel gemberpoeder
2 rode pepers, fijngehakt
3 tenen knoflook, fijngehakt
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 boter- of flessenpompoen (met schil), zaden verwijderd, in blokjes (± 600 gram)
100 gram gedroogde abrikozen, grof gehakt
800 gram tomaatblokjes (2 blikken)
200 milliliter kippen- of groentebouillon
handvol fijngehakte muntblaadjes, voor erbij
Griekse yoghurt, voor erbij
granaatappel-amandelcouscous, voor erbij

GEHAKTBALLETJES
500 gram lamsgehakt
1 theelepel komijnpoeder (djinten)
1 theelepel korianderpoeder (ketoembar)
½ theelepel chilipoeder
½ bosje koriander, fijngehakt
4 - 5 takjes munt, blaadjes fijngehakt
1 eierdooier

Meng voor de gehaktballetjes alle ingrediënten in een kom. Rol van het gehakt 24 balletjes ter grootte van een walnoot en zet ze in de koelkast terwijl je de stoofpot maakt. Verhit de helft van de olie in een grote pan op middelhoog vuur, voeg de ui, gember, rode peper en knoflook toe en laat 5 - 6 minuten zacht worden. Voeg de komijn toe en laat nog 1 minuut bakken of tot de geur vrijkomt. Voeg de pompoen, abrikoos, tomaat en bouillon toe en breng aan de kook. Draai het vuur lager en laat 20 minuten zachtjes stoven. Verhit intussen de rest van de olie in een grote koekenpan op middelhoog vuur en bak de gehaktballetjes al omscheppend 5 minuten of tot ze rondom bruin zijn. Schep de gehaktballetjes met een schuimspaan in de stoofpot en laat nog 5 minuten stoven of tot ze gaar zijn. Serveer met munt, yoghurt en granaatappel-amandelcouscous.

4 - 6 personen

voedingswaarde : 490 kcal p.p.
bereidingstijd : 60 minuten

gerechtsoort : vleesgerecht

bron : Delicious. februari 2012

Gebakken inktvis en salade van chorizo, feta en kikkererwten

GEBAKKEN INKTVIS EN SALADE VAN CHORIZO, FETA EN KIKKERERWTEN

400 gram kikkererwten (blik), afgespoeld, uitgelekt
75 gram zwarte olijven, zonder pit, grof gehakt
2 tenen knoflook, fijn geraspt
1 rode ui, in dunne ringen
bosje bladpeterselie, blaadjes gehakt
100 gram feta
1 eetlepel sherryazijn
2½ eetlepels olijfolie
12 kleine schoongemaakte inktvislijven
150 gram chorizo, in plakken
1 theelepel paprikapoeder
sap van 1 citroen
1 takje oregano, blaadjes fijngehakt
100 gram rucola

Doe de kikkererwten, olijf, knoflook, ui en peterselie in een kom. Verkruimel de feta erboven en schep door elkaar. Voeg de sherryazijn en 2 eetlepels olie toe en breng op smaak met zout en peper. Snijd de inktvislijven doormidden zodat je ze open kunt leggen. Snijd met een scherp mes voorzichtig een ruitpatroon in de binnenkant. Snijd de inktvis in drie stukken. Verhit de rest van de olie in een koekenpan op middelhoog vuur. Bak de chorizo 3 - 4 minuten tot het vet gesmolten en de worst knapperig is. Schep uit de pan en zet apart. Draai het vuur hoger, voeg in delen de inktvis en het paprikapoeder toe en bak 3 - 4 minuten tot de inktvis net gaar is. Voeg het citroensap en de oregano toe en breng op smaak met zout en peper. Schep de inktvis en gebakken chorizo door de salade, schep de rucola erdoor en serveer.

4 personen

voedingswaarde : 500 kcal p.p.
bereidingstijd : 40 minuten

gerechtsoort : vis, schaal- en schelpdierengerecht

bron : Delicious. februari 2012