zaterdag 13 februari 2021

Gratin van bloemkool, prei en blauwe kaas

GRATIN VAN BLOEMKOOL, PREI EN BLAUWE KAAS

1 kleine bloemkool (450 gram)
2 preien (350 gram)
1 eetlepel olijfolie
1 teentje knoflook, uitgeperst
2 eetlepels fijngehakte verse bieslook
3 eetlepels witte wijn
15 gram boter
15 gram bloem
150 milliliter halfvolle melk
150 gram crème fraîche
100 gram milde gorgonzola
25 gram hazelnoten
25 gram verse witbroodkruimels
1 theelepel paprikapoeder
zout
peper


Verwarm de oven voor op 190 ºC. Vet een ovenschaal van 2 liter in. Breng een pan met ruim water aan de kook, verwijder intussen de bladeren en de stronk van de bloemkool en snijd hem in kleine roosjes. Kook de roosjes ongeveer 10 minuten, tot ze gaar zijn. Haal de bloemkoolroosjes uit de pan met een schuimspaan, laat ze uitlekken en houd ze apart. Snijd de prei in dikke ringen. Verhit de olie in een koekenpan en bak de prei 5 minuten. Voeg de knoflook en bieslook toe en giet de wijn erbij. Laat het zachtjes sudderen tot de wijn verdampt is en de prei net gaar.
Smelt de boter in een kleine pan, haal van het vuur af, roer de bloem erdoor en kook het dan 1 minuut totdat er een gladde massa ontstaat. Haal de pan van het vuur en roer de melk er langzaam door, terwijl je voortdurend roert totdat het een glad papje is. Zet de pan weer op het vuur en breng het aan de kook. Laat het 5 minuten zachtjes doorkoken tot de saus ingedikt is. Haal het pannetje van het vuur en roer er de crème fraîche doorheen.
Leg de bloemkool en prei in de schaal. Giet de saus eroverheen en leg daarop de gorgonzola.
Hak de hazelnoten fijn. Vermeng de broodkruimels, hazelnoten, paprikapoeder en zout en peper in een schaal en strooi dit over de gratin. Zet de schaal 20 min. in de oven, totdat de broodkruimels bruin en knapperig zijn en de gratin bubbelt en goudbruin is.

4 personen

voedingswaarde : 357 kcal per persoon
voor- / bereidingstijd : 40 / 20 min.

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Urap (Indonesië)

URAP

200 gram sperziebonen of kousenband
1 komkommer
250 gram spitskool
200 gram broccoli
5 purutbladen
2 rode pepers
½ eetlepel tamarindepasta
1 schijfje kentjoer
200 gram geraspte kokos
zout
1 eetlepel suiker
200 gram taugé


Snijd de bonen en komkommer in stukjes en de kool in reepjes. Verdeel de broccoli in roosjes. Kook of stoom de groenten tot ze bijna gaar zijn. Maal de kruiden en pepers in de keukenmachine of met de vijzel tot een pasta. Voeg de geraspte kokos, zout en suiker toe. Doe het kruidenmengsel met een beetje water in een pan en laat het op een laag vuur sudderen tot het water verdampt is en de kokos zacht is. Serveer de gekookte groenten met de gekruide kokos en de taugé.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 20 minuten

land : Indonesië
gerechtsoort : groentegerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Chinese fondue (China)

CHINESE FONDUE

300 gram brede rijstmie
250 gram tofu
150 gram Chinese bladgroente (amsoi, wilde spinazie)
doosje verse shii-take
1 rode paprika
1 gele paprika
1 kleine Chinese kool
1 winterpeen
2 stevige, beetgaar gekookte aardappels

BOUILLON
3 liter groente- of kruidenbouillon
stukje verse gember
1 stengel citroengras
(2 - 3 eetlepels rijstwijn)

SESAMSAUS MET KORIANDER
flinke handvol vers korianderblad
10 eetlepel sesamolie
4 teentjes knoflook
stukje verse gember
2 rode pepers

ZOETZURE SOJASAUS
2 bosuitjes
stukje verse gember
5 eetlepels lichte sojasaus
3 eetlepels rijstwijn
flinke schep bruine basterdsuiker
4 teentjes knoflook


Overgiet de mie met heet water, laat 15 minuten staan en laat daarna goed uitlekken. Snijd de tofu in blokjes. Maak de bladgroente, paprika’s, Chinese kool en paddestoelen schoon en snijd grof in stukken. Schrap de winterwortel onder koud water en snijd er schuin plakken van. Snijd de aardappels in de lengte in dikke plakken. Verdeel alle ingrediënten decoratief op borden of schalen.
Schil de gemberwortel en snipper deze in kleine stukjes. Snijd de stengel citroengras in stukken van 5 centimeter. Breng in de Chinoise [Chinese fonduepan] of een grote pan de bouillon met de gemberwortel, het citroengras en de rijstwijn aan de kook. Haal de bouillon van het vuur en houd op het réchaud zachtjes aan de kook.
Hak voor de sesamsaus de korianderblaadjes fijn. Snipper de knoflook en de geschilde gemberwortel. Was de rode pepers, verwijder zorgvuldig de zaadjes en snijd in hele dunne ringetjes. Roer alle ingrediënten door elkaar en verdeel over vier kommetjes. Schep er aan tafel een soeplepel hete bouillon bij.
Snijd voor de sojasaus de bosuitjes in ringetjes. Snipper de knoflook en de geschilde gemberwortel. Roer alle ingrediënten door elkaar en verdeel over vier kommetjes.
Aan tafel met behulp van draadnetjes of eetstokjes de ingrediënten in de bouillon laten zakken, gaar laten worden en in de sausjes dopen. Geef er gesuikerde pinda’s, zoetzure komkommer, witte rijst en groene thee bij.

4 personen

land : China
gerechtsoort : veganistisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Bonensoep met witte bonen

BONENSOEP VAN WITTE BONEN

Een zeer geschikte maaltijd om met iedereen rekening te kunnen houden.

500 gram witte bonen (24 uur geweekt en gekookt of uit een pot)
1 teentje knoflook
300 gram broccoli in kleine roosjes of 300 gram gebroken sperziebonen
2 deciliter water


Verwarm de witte bonen met de knoflook. De groente in weinig water beetgaar maken. De witte bonen pureren met de staafmixer of in de keukenmachine. De bonenmassa terugdoen in de pan en op laag vuur warm houden. De groente afgieten en door de bonensoep mengen, of apart serveren
Variatietips: Kook en pureer de peulvruchten als omschreven, maar serveer er verschillende vullingen bij in aparte schaaltjes zoals bijvoorbeeld geroosterd volkorenbrood in (heel) kleine dobbelsteentjes gesneden, heel klein gesneden roosjes beetgaar gekookte bloemkool of broccoli, sperzieboontjes, een in reepjes gesneden venkel, roergebakken prei, of een mix van verschillende kleurtjes gekookte paprika.

4 personen

gerechtsoort : soep

bron : Monter met Montignac / Anja Anker-Borst, via Sla! februari / maart 1998

Kruidige roereieren met pannenkoekjes

KRUIDIGE ROEREIEREN MET PANNENKOEKJES

PANNENKOEKEN
1 ei
8 eetlepels bloem
2 deciliter melk
mespunt zout
25 gram boter

ROEREIEREN
25 gram boter
1 bosje lente-uitjes
1 theelepel gemalen koriander
1 theelepel gemalen komijn
4 tomaten
8 middelgrote eieren
2 eetlepels Griekse yoghurt
zout
peper


Roer het ei los en klop de bloem en het zout erdoor. Roer dan scheutje voor scheutje de melk erdoor, of gebruik de staafmixer. Doe wat boter in de pan en bak van dit beslag vier pannenkoeken. Houd ze warm op een bord boven een pannetje kokend water. Snijd de uitjes in stukjes en de tomaten in blokjes. Klop de eieren. Smelt de boter in een pan en bak de ui 1 minuut. Voeg de kruiden toe en bak, al roerend, 30 seconden.
Voeg de tomaten, eieren en yoghurt toe en verwarm dit 4 minuten, blijf roeren tot het roereieren zijn. Voeg zout en peper naar smaak toe. Schep een kwart van het mengsel op een kwart van een arme pannenkoek. Vouw dubbel, en vouw nog een keer dubbel zodat een driehoek ontstaat. Doe dit ook met de rest van het mengsel en de pannenkoeken. Serveer direct.
Lekker met roergebakken Oosterse groentemix met tandoorikruiden.

4 personen

voedingswaarde : 327 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 10 / 15 minuten

gerechtsoort : eigerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Tofuspiesen met groentennoedels

TOFUSPIESEN MET GROENTENNOEDELS

GROENTE
450 gram groente (courgette, wortel, prei)
1 theelepel sesamolie
1 teentje knoflook
1 eetlepel lichte sojasaus

TOFUSPIESEN
4 eetlepels pindakaas met stukjes pinda
1 eetlepel zoete chilisaus
2 theelepels heldere honing
25 gram santen of kokospasta
200 gram pak tofu


Snij de tofu in blokjes van 1½ centimeter. Schil voorzichtig lange repen van de courgette, wortel en prei met een dunschiller en snijd ze dan in de vorm van fijne groentevermicelli. Smelt de santen of kokospasta in 4 eetlepels kokend water. Warm de grill op de middelste stand voor. Meng de pindakaas, chilisaus, honing en kokospasta in een schaal zodat er een glazuur ontstaat. Voeg de tofustukjes toe en meng ze zodat ze goed bedekt zijn. Rijg de tofu op 4 kebabspiesen en leg ze op een bakrooster. Gril ze 4 - 5 minuten totdat ze goudbruin zijn, terwijl je ze bedruipt met de glazuur en ze regelmatig keert. Pel de knoflook. Verhit de sesamolie in een grote anti-aanbak koekenpan of wok, pers de knoflook hierboven uit en bak hem 1 minuut. Voeg de reepjes groente toe en roerbak 2 - 3 minuten tot het zacht geworden is. Voeg de sojasaus toe en serveer samen met de tofuspiesen.
Lekker met pandanrijst

4 personen

voedingswaarde : 220 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Burgers van adukibonen en rijst

BURGERS VAN ADUKIBONEN EN RIJST

2 eetlepels plantaardige olie
1 ui
1 teentje knoflook
1 theelepel chilipoeder
225 gram basmatirijst
225 milliliter groentebouillon
425 gram blik adukibonen
75 gram paneer (Indiase kaas), verkruimeld of geraspt
2 theelepels garam masala
2 eetlepels gehakte verse koriander
zout
peper


Pel de ui en knoflook en snijd ze in stukjes. Verhit 2 theelepels olie in een ruime pan en bak de ui 2 - 3 minuten, terwijl je af en toe roert tot het zacht is. Roer de knoflook en chilipoeder erdoorheen en bak dit 1 minuut. Voeg de rijst, bouillon en bonen toe, breng het geheel aan de kook, doe het deksel op de pan en laat het 10 minuten zachtjes doorkoken tot alle bouillon is geabsorbeerd - til het deksel niet op tijdens het koken. Zet de pan opzij totdat het voldoende is afgekoeld om verder te bereiden.
Roer de paneer, garam masala, koriander, zout en peper erdoor. Verdeel het mengsel in acht gelijke porties en vorm er burgers van. Verhit de resterende olie in een ruime anti-aanbak koekenpan en bak de burgers in porties op laag vuur, ongeveer 3 - 4 minuten per kant.
Lekker met gestoomde groene groente.

4 personen

voedingswaarde : 417 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 10 minuten

gerechtsoort : vegetarisch gerecht

bron : Sla! februari / maart 1998

Camembert- en mangobladerdeegpakketjes

CAMEMBERT- EN MANGOBLADERDEEGPAKKETJES

3 plakjes bladerdeeg (ieder 30 bij 20 centimeter)
2 theelepels plantaardige olie
4 porties camembert (ieder 60 gram)
4 theelepels mangochutney
60 gram waterkers

DRESSING
4 eetlepels balsamicoazijn
4 eetlepels walnotenolie
2 eetlepels geroosterde stukjes walnoot
1 eetlepel honing
zout
peper


Verwarm de oven voor op 200°C. Snijd ieder stuk bladerdeeg in vier rechthoeken. Besmeer drie stukjes licht met olie en leg ze verspringend op elkaar. Herhaal dit met het resterende bladerdeeg en maak zo vier bladerdeegstapeltjes. Leg een portie camembert in het midden van ieder bladerdeegstapeltje, schep een lepel mangochutney op elke portie camembert en vouw het deeg over de bovenkant. Knijp de bovenkant samen en geef er een draai aan, zodat het een bundeltje wordt. Plaats de bundeltjes op een bakplaat en bak ze 12 - 15 minuten tot ze goudbruin zijn. Vermeng ondertussen de ingrediënten voor de dressing. Leg de waterkers op de borden. Giet de dressing erover en leg de camembertbundeltjes er bovenop.
Tip: Probeer individuele porties camembert of brie te gebruiken, met een korstje eromheen, zodat de kaas niet uit de pakketjes loopt. Lekker met risotto.

4 personen

voedingswaarde : 330 kcal p.p.
voor- / bereidingstijd : 15 / 12 - 15 minuten

gerechtsoort : kaasgerecht

bron : Sla! februari / maart 1998